logo


Το μεσημέρι της Δευτέρας 10 Νοεμβρίου συναντήθηκε για πρώτη φορά η διαπαραταξιακή Επιτροπή που θα κινήσει τις διαδικασίες για τη συγκρότηση της Δημοτικής Επιτροπής Διαβούλευσης, θεσμό που ενισχύει την τοπική δημοκρατία αλλά εξακολουθεί να λείπει από την πόλη μας. Και το ίδιο βράδυ, στη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου, εγκρίθηκε από το Σώμα η διοργάνωση εκδηλώσεων στο πλαίσιο της Ευρωπαϊκής Εβδομάδας Τοπικής Δημοκρατίας. Πρόκειται, υπενθυμίζουμε, για ευρωπαϊκό θεσμό που ξεκίνησε το 2007, αφιερωμένο στην προώθηση της ιδέας της δημοκρατικής συμμετοχής σε τοπικό επίπεδο. Στόχοι της διοργάνωσης η ευαισθητοποίηση των πολιτών για τον τρόπο λειτουργίας των τοπικών αρχών και η ενημέρωσή τους για τις ευκαιρίες συμμετοχής τους στη λήψη αποφάσεων, η εξοικείωση του προσωπικού των Δήμων με τη συμμετοχή των πολιτών στα κοινά, η ενθάρρυνση αυτής της συμμετοχής- ιδιαιτέρως των νέων και των περισσότερο αποκλεισμένων ομάδων- για την ενδυνάμωση της τοπικής δημοκρατίας.

Ο Δήμος Διονύσου, με πρωτοβουλία της Διοίκησης Καλαφατέλη, συμμετείχε για πρώτη φορά πέρυσι τον Οκτώβριο με εκδηλώσεις σε όλη την πόλη και για την επιτυχημένη συμμετοχή του τιμήθηκε με το βραβείο «Πόλη 12 αστέρων».

Φέτος, με την αλλαγή της Δημοτικής Αρχής, οι αντίστοιχες εκδηλώσεις θα πραγματοποιηθούν την πρώτη εβδομάδα του Δεκεμβρίου και θα έχουν κεντρικό σύνθημα «Συμμετοχική Δημοκρατία: μοιραζόμαστε, προτείνουμε, αποφασίζουμε».

Κύριοι πρωταγωνιστές της Εβδομάδας θα είναι οι νέοι, αλλά και το σύνολο των πολιτών. Μέσα από τις εκδηλώσεις, που θα καλύπτουν ευρύτατο φάσμα αντικειμένων, και όπου θα χρησιμοποιηθούν καινοτομικές μέθοδοι συζήτησης και δράσης, θα επιδιωχθεί η αντιπροσώπευση ποικίλων οπτικών και φωνών της τοπικής κοινωνίας.

Σύμφωνα με την εισήγηση, την οποία έκανε στην παρθενική της τοποθέτηση στο Σώμα η νεαρή δημοτική σύμβουλος από το Κρυονέρι Ε. Καγιαλή,το κόστος των εκδηλώσεων αυτών θα ανέρχεται στο ποσόν των 3.000 ευρώ. Αρμόδια για τη διοργάνωση είναι η Αντιδημαρχία Στρατηγικού Σχεδιασμού και Ανάπτυξης.

«Αφορμή για δημόσιες σχέσεις» χαρακτήρισε τη διοργάνωση η επικεφαλής της Λαϊκής Συσπείρωσης Ζ. Σώκου, «πρόκληση μέσα στη σύγχρονη κοινωνία της βαρβαρότητας» είπε από την πλευρά του ο Σπ. Σπηλιώτης για τη Δημοκρατική Ανατροπή. Οι δυο παρατάξεις της μειοψηφίας διαφώνησαν με τη σκοπιμότητα και την αναγκαιότητα της διοργάνωσης και την καταψήφισαν.