logo


Με την παραδοχή εκ μέρους της Διοίκησης και του αρμόδιου Αντιδήμαρχου Β. Λυρούδια πως από το Τεχνικό Πρόγραμμα του Δήμου για το 2015 απουσιάζουν τα μεγάλα έργα και οι συνολικές μελέτες, ψηφίστηκε κατά πλειοψηφία (22 ΝΑΙ έναντι 15 ΟΧΙ) από το Δημοτικό Συμβούλιο χθες Δευτέρα 10 Νοεμβρίου το Τ.Π., ύψους 40 εκατομμυρίων ευρώ- κατά 10 εκατ. ευρώ μικρότερο από το αντίστοιχο Πρόγραμμα για το 2014, ύψους 50,5 εκατ. ευρώ, που είχε μετ’ εμποδίων και σε αλλεπάλληλες συνεδριάσεις ψηφιστεί πέρυσι τον Οκτώβριο από την προηγούμενη Διοίκηση.

«Στόχος μας -και πολιτική απόφαση- ήταν το συγκεριμένο Τεχνικό Πρόγραμμα να είναι λιγότερο αναπτυξιακό, λιγότερο φιλόδοξο, και εντέλει λιγότερο ελλειμματικό. Το επόμενο όμως θα αποτελεί μέρος του συνολικού αναπτυξιακού σχεδιασμού του Δήμου, μια που θα έχει καταρτισθεί και ψηφισθεί το πενταετές Επιχειρησιακό Πρόγραμμα της πόλης» δήλωσε ο κ. Λυρούδιας.

Για ασάφειες, αοριστίες, λευκές επιταγές και ανετοιμότητα στη διεκδίκηση πόρων κατηγόρησαν επιπλέον οι παρατάξεις της μειοψηφίας τη Δημοτική Αρχή, αναφορικά με τη σύνταξη του Τεχνικού Προγράμματος. Οι ενστάσεις τους βασίστηκαν και στην τοποθέτηση του Αντιδημάρχου Στρατηγικού Σχεδιασμού και Ανάπτυξης Η. Υφαντή, όταν το Πρόγραμμα συζητήθηκε στην Εκτελεστική Επιτροπή του Δήμου. Ο κ. Υφαντής είχε τότε επισημάνει πως από το Τεχνικό Πρόγραμμα απουσιάζουν η ιεράρχηση και η τεχνοκρατική τεκμηρίωση των έργων.

Πιο συγκεκριμένα:

«Λείπουν έργα ζωτικής σημασίας»

Στο διαδημοτικό έργο της Χελμού- Κρυονερίου- Μαραθώνος, στην αξιοποίηση της ακίνητης περιουσίας του Δήμου, στην πολεοδομική τακτοποίηση της πόλης, στο αμαξοστάσιο και στο Σταθμό Μεταφόρτωσης Απορριμμάτων- έργα που απουσιάζουν από το Τεχνικό Πρόγραμμα για το 2015- αναφέρθηκε ο επικεφαλής της μείζονος μειοψηφίας Γ. Καλαφατέλης, τονίζοντας ότι λείπουν έργα ζωτικής σημασίας για την πόλη: «Η εισήγηση της Εκτελεστικής Επιτροπής αποτελεί ομολογία αποτυχίας για το Τεχνικό Πρόγραμμα και δηλώνει αδυναμία συνεννόησης της Δημοτικής Αρχής για την επίλυση των προβλημάτων της πόλης. Τέλος, καταγγέλλουμε τη Διοίκηση για στείρα αντιμετώπιση των προτάσεών μας και απροθυμία να συμφωνήσει στα ελάχιστα», κατέληξε ο πρώην Δήμαρχος, δηλώνοντας πως η παράταξή του θα καταψηφίσει την εισήγηση.

«Λίστα ανώριμων έργων»

Τονίζοντας πως η κατάρτιση και ψήφιση του Τεχνικού Προγράμματος είναι κατ’ εξοχήν πολιτικό ζήτημα, ο εκπρόσωπος της Νέας Πνοής για το Διόνυσο Γ. Φωτάκης, επεσήμανε την ελλιπέστατη διαβούλευση με τα Τοπικά Συμβούλια, τις παρατάξεις, τους φορείς, πριν το θέμα να έρθει στο Δημοτικό Συμβούλιο και την απουσία εξειδίκευσης στη διάθεση των κονδυλίων: «Από τις 57 προτάσεις στον πίνακα των Νέων Έργων,  στις 30 γίνονται γενικές αναφορές σε έργα του Δήμου. Θέλετε ψήφο εν λευκώ σε ένα τέτοιο πολιτικό ζήτημα;» αναρωτήθηκε ο κ. Φωτάκης, ο οποίος επιπλέον επεσήμανε πως ο πίνακας με τα προγραμματιζόμενα αλλά ανώριμα έργα δεν είναι παρά ένα ευχολόγιο, για το οποίο του χρόνου η Δημοτική Αρχή θα χρειαστεί να δώσει απολογισμό και τότε θα βρεθεί σε δύσκολη θέση.

«Συνολικός προγραμματισμός και διαβούλευση»

Με την επισήμανση πως το Τεχνικό Πρόγραμμα θα έπρεπε να συζητηθεί σε ξεχωριστή συνεδρίαση, και όχι μαζί με άλλα 19 θέματα, ξεκίνησε την τοποθέτησή του ο επικεφαλής της Δημοκρατικής Ανατροπής Διονύσου Γ. Ζυγούνας που με τη σειρά του απαρίθμησε τις αοριστίες και τις ασάφειες για τα κονδύλια και τα αντίστοιχα έργα, ενώ πρότεινε  η κατάρτιση του επόμενου Τεχνικού Προγράμματος να ξεκινήσει τον επόμενο μήνα: «Να κληθούμε όλοι σε μια ουσιαστική διαβούλευση, να δούμε τι θέλουν οι τοπικές κοινωνίες, να εκπαιδευτούμε στη συνεργασία. Η διαβούλευση δεν είναι τυπική διαδικασία. Όλοι να συναποφασίσουμε ένα Τεχνικό Πρόγραμμα με συγκεκριμένα χαρακτηριστικά και χωρίς εμβαλωματικές λύσεις», τόνισε χαρακτηριστικά.

«Πολιτικό και οικονομικό ζήτημα»

Για πιστή εφαρμογή των επιταγών της κυβερνητικής πολιτικής εκ μέρους της Διοίκησης του Δήμου, έκανε λόγο η επικεφαλής της Λαϊκής Συσπείρωσης Ζ. Σώκου, που υπογράμμισε πως η ψήφιση του Τεχνικού Προγράμματος είναι καθαρά πολιτικό- οικονομικό ζήτημα: «Καμία διεκδίκηση πόρων από την πολιτεία, καμία συνεννόηση με άλλους Δήμους για να ζητήσετε κονδύλια από τον Προϋπολογισμό της χώρας», ανέφερε χαρακτηριστικά, προσθέτοντας πως απουσιάζουν παντελώς μελέτες και έργα για την αντισεισμική, την αντιπλημμυρική και την αντιπυρική προστασία της πόλης.

Β. Λυρούδιας: «Μέχρι τώρα αποσπασματική αντιμετώπιση»

Κανονικά, και πριν την κατάρτιση του Τεχνικού Προγράμματος, θα έπρεπε να έχει προηγηθεί αναπτυξιακή μελέτη για την πόλη, να καταγραφούν οι ανάγκες και οι πολεοδομικές λειτουργίες της, να αναλυθούν, να ιεραρχηθούν και να «μεταφρασθούν» σε ώριμα έργα, στο πλαίσιο ενός δυναμικά εξελισσόμενου σχήματος αλλά και με βάση την οικονομική στενότητα, τόνισε ο Αντιδήμαρχος Πολεοδομίας, Χωροταξίας και Τεχνικών Υποδομών και προσέθεσε : «Παραλάβαμε ένα Τεχνικό Πρόγραμμα από την προηγούμενη Δημοτική Αρχή, το οποίο τροποποιήσαμε. Ο Δήμος στερείται μεγάλων έργων, μια που μέχρι τώρα η πρακτική που ακολουθείτο ήταν της αποσπασματικής αντιμετώπισης. Η διαβούλευση, τέλος, όπως έγινε, ήταν μεν εκτεταμένη, όχι όμως και ορθή».

Στη διαπίστωση αυτή συμφώνησε και ο συνάδελφός του Στρατηγικού Σχεδιασμού, τονίζοντας πως οι ενστάσεις του για την προσέγγιση του Τεχνικού Προγράμματος από πολιτική και τεχνοκρατική σκοπιά σχετίζονται με την ορθή πρακτική, η οποία εντούτοις παραμερίσθηκε λόγω επιβεβλημένης σπουδής να έρθει το Πρόγραμμα για ψήφιση στο Δημοτικό Συμβούλιο. «Χωρίς Επιχειρησιακό και στάδια εφαρμογής του, προέκυψε το παρόν Τεχνικό Πρόγραμμα, που βασίστηκε σε ό, τι μέχρι σήμερα δεν είχε γίνει σωστά», συμπλήρωσε ο κ. Υφαντής.