logo


Αρνητικός ήταν ο Πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου Σπ. Γιαννουλάτος στο αίτημα της Ένωσης Γονέων Διονύσου να συζητηθούν εκτός Ημερησίας Διάταξης χθες βράδυ τα προβλήματα που έχουν δημιουργηθεί στα περισσότερα σχολεία της πόλης λόγω των κενών σε εκπαιδευτικούς. Στο αίτημα αυτό συνηγόρησε με ερώτησή της και η επικεφαλής της Λαϊκής Συσπείρωσης Ζ. Σώκου, που μήνες τώρα ζητεί επιμόνως ειδική συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου για την παιδεία, αλλά και ο συνάδελφός της από τη Δημοκρατική Ανατροπή Γ. Ζυγούνας, που με τη σειρά του ζήτησε θεματική συνεδρίαση με την παρουσία όλων των φορέων για να συναποφασισθούν τρόποι αντίδρασης, καθώς και η δημοτική σύμβουλος της Νέας Πνοής για το Διόνυσο Κ. Αυγέρη, ζητώντας πιο οργανωμένες και συντονισμένες ενέργειες πίεσης προς το Υπουργείο Παιδείας. Από την πλευρά του ο Δήμαρχος Δ. Ζαμάνης, αναγνωρίζοντας τη σημασία του προβλήματος, πρότεινε ως πρώτο βήμα την πραγματοποίηση ανοιχτής προπαρασκευαστικής συζήτησης με όλους τους εμπλεκόμενους φορείς, ει δυνατόν και μέσα στην εβδομάδα που διανύουμε, με στόχο τη διαμόρφωση συνολικής πρότασης- ψηφίσματος, που θα διαβιβασθεί σε όλους τους αρμόδιους.

Για τα προβλήματα που συσσωρεύονται στα σχολεία, καθώς οι μήνες περνούν, μιλάει η παρακάτω ανοιχτή επιστολή της Ένωσης Γονέων, που διανεμήθηκε χθες βράδυ στο Δημοτικό Συμβούλιο:

ΑΝΟΙΚΤΗ ΕΠΙΣΤΟΛΗ

Στη συνεδρίαση του ΔΣ της Ένωσης Γονέων του  Δήμου Διονύσου την Παρασκευή  7 Νοεμβρίου 2014 πρώτο θέμα που συζητήθηκε  ήταν   τα κενά που υπάρχουν σε σχολεία της Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας  εκπαίδευσης  από την  έλλειψη εκπαιδευτικών δημιουργώντας μεγάλα προβλήματα στην εκπαιδευτική διαδικασία.

Έχουν  περάσει δυο μήνες από την έναρξη της σχολικής χρονιάς και  τα κενά  σε όλη την Ελλάδα είναι απίστευτα. Το Υπουργείο Παιδείας δεν κατάφερε να τα καλύψει με τις αλχημείες που εφάρμοσε με   συγχωνεύσεις και καταργήσεις σχολικών μονάδων ,με την αύξηση  του αριθμού μαθητών στο τμήμα, με την  κατάργηση δασκάλου στα ολοήμερα, με πολλαπλές αναθέσεις σε κάθε εκπαιδευτικό .

 Επίσημα ο Υπουργός Παιδείας ανακοίνωσε ότι υπάρχουν 1500 κενά και που αδυνατεί να τα καλύψει  γιατί δεν υπάρχουν χρήματα. Μελετά το ενδεχόμενο να καλέσει  αδιόριστους εκπαιδευτικούς  να εργαστούν  εθελοντικά  χωρίς μισθό με κίνητρο κάποια μόρια που θα  προσμετρηθούν μελλοντικά σε ενδεχόμενο  διορισμό τους!!!!!!.

Στις περισσότερες σχολικές μονάδες του Δήμου μας επικρατεί η ίδια κατάσταση.                                                                                                   Το ΔΣ της Ένωσης  επικοινωνώντας με τους Διευθυντές  των  σχολικών μονάδων αλλά και με τα ΔΣ των Συλλόγων Γονέων  συγκέντρωσε  τα κενά σε Πρωτοβάθμια και  Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση.

Συνολικά υπάρχουν 15 κενές ώρες  φιλολογικών μαθημάτων, 19 ώρες μαθηματικών και 100 κενές ώρες διαφόρων ειδικοτήτων.  Επιπλέον πρέπει  να προσληφθούν 3 δάσκαλοι και  5 γυμναστές με πλήρες ωράριο.

Αυτές τις μέρες το Υπουργείο Παιδείας  για να κάμψει τις δίκαιες αγωνιστικές αντιδράσεις μαθητών και γονιών  ποινικοποιεί τον αγώνα τους και σέρνει στα δικαστήρια όσους  τόλμησαν να διεκδικήσουν από την πολιτεία τα αυτονόητα. Ένα δημόσιο δωρεάν σχολείο με εκπαιδευτικούς για όλα τα παιδιά που να μορφώνει ολόπλευρα .

Έχοντας την περσινή εμπειρία εκτιμάμε ότι και φέτος στις προαγωγικές εξετάσεις του Λυκείου τα ποσοστά αποτυχίας θα είναι μεγάλα  με την εφαρμογή της  Τράπεζας  θεμάτων. Γιατί οι μαθητές θα εξεταστούν  με βάση τη διδακτέα ύλη και όχι τη διδαχθείσα. Θα την πληρώσουν και πάλι  οι μαθητές και οι γονείς τους που θα αναγκαστούν να βάλουν και πάλι βαθειά το χέρι στην τσέπη για φροντιστήριο σε μια περίοδο που στερούνται τα απαραίτητα.

Το ΔΣ της Ένωσης καλεί το Υπουργείο Παιδείας και την Κυβέρνηση:

  • Να δώσει τις ανάλογες πιστώσεις  από τον Κρατικό Προϋπολογισμό   και να προσληφθούν εκπαιδευτικοί για να καλυφτούν όλα τα κενά .                                                                                                                                                                                                                                               Η μόρφωση των παιδιών μας δεν μπορεί να στηρίζεται σε κονδύλια από το  ΕΣΠΑ και στον  Εθελοντισμό. Οι αποφάσεις αυτές   μας βρίσκουν ριζικά αντίθετους. Λεφτά υπάρχουν αλλά δίνονται στις  Τράπεζες και στις μεγάλες επιχειρήσεις για να μη μειωθούν τα υπερκέρδη τους.
  • Να καταργηθεί τώρα η Τράπεζα Θεμάτων και οι μαθητές να εξεταστούν σύμφωνα με τη διδαχθείσα ύλη .

Καλούμε τους γονείς, τους εκπαιδευτικούς, τους μαθητές, τη Δημοτική Αρχή και όλους του φορείς να αγωνιστούν να μη περάσει αυτή η αντιεκπαιδευτική πολιτική. Να μην κάνουμε ούτε ένα βήμα πίσω από αυτά που δικαιούμαστε εμείς και τα παιδιά μας.

Καλούμε το Δημοτικό Συμβούλιο  να πάρει θέση στο πρόβλημα και να δεσμευτεί σε ποιες συγκεκριμένες  ενέργειες  θα προβεί.