logo


Με σύνθημα το τρίπτυχο Ανανέωση- Συσπείρωση- Εξωστρέφεια, πραγματοποιήθηκε σήμερα Κυριακή 9 Νοεμβρίου στο Πολιτιστικό του Αγ. Στεφάνου το ανανεωτικό, όπως χαρακτηρίσθηκε, Συνέδριο της δημοτικής παράταξης Ενωτική Πρωτοβουλία, το οποίο παρακολούθησαν- αν και όχι μέχρι τέλους- πολλά μέλη και φίλοι της.

Οι διαδικασίες του Συνεδρίου άνοιξαν με εισήγηση- τοποθέτηση του επικεφαλής της παράταξης και πρώην Δημάρχου Γ. Καλαφατέλη, ακολούθησαν τοποθετήσεις των Β. Κριεμάδη για την ανανέωση, Κ. Κοντάκη για τη συσπείρωση και Γ. Ναστούλη για την εξωστρέφεια, στη συνέχεια παρουσιάσθηκε από τη Μ. Μπάμπη- Ιατρίδου η νέα οργανωτική δομή και ο τρόπος λειτουργίας της Ενωτικής Πρωτοβουλίας για τα επόμενα πέντε χρόνια, ο Α. Κοκκόλας μίλησε για τη νέα ιστοσελίδα της παράταξης, ενώ η Ε. Ριτσάτου για το προς διαβούλευση ανανεωμένο καταστατικό.  Στις τοποθετήσεις όλων, κυρίαρχο στοιχείο ήταν η συνεχής και εξαντλητική επικοινωνία με τους πολίτες.

Δεν ήταν τυχαίο άλλωστε ότι στην ελλιπή επικοινωνία απεδόθη από πολλούς ομιλητές η εκλογική ήττα της Ενωτικής Πρωτοβουλίας στις δημοτικές εκλογές του περασμένου Μαϊου. Επιπλέον, και όπως αποκαλύφθηκε στο περιθώριο του Συνεδρίου στη διάρκεια συζήτησης με κπροσώπους του τοπικού Τύπου, το περασμένο καλοκαίρι και μετά το εκλογικό αποτέλεσμα, είχε τεθεί  ζήτημα συνοχής και συνέχειας της παράταξης. Σε εκείνη τη χρονική στιγμή σωτήρια για την Ενωτική Πρωτοβουλία αποδείχθηκε η παρέμβαση του επικεφαλής της, που αναλαμβάνοντας το μεγαλύτερο μερίδιο ευθυνών για την ήττα, παρέμεινε στο τιμόνι της παράταξης για να την οδηγήσει στο Συνέδριο και τη συνολική ανανέωση και ανασυγκρότηση

«Με το ίδιο πάθος»

Ο κ. Καλαφατέλης στην τοποθέτησή του, αφού έκανε σύντομο απολογισμό του έργου της απελθούσας Διοίκησης, τόνισε πως «ως αντιπολίτευση θα δουλέψουμε με το ίδιο πάθος, που δουλέψαμε ως Δημοτική Αρχή, αξιοποιώντας και το νέο δυναμικό μας». Ιδιαίτερη και συνεχή αναφορά έκανε ο επικεφαλής της παράταξης στις συλλογικές και διαφανείς διαδικασίες και στη δουλειά με συνέπεια, με συλλογικότητα, με όραμα για το μέλλον της παράταξης και της πόλης. Και προς τούτο κάλεσε όλες τις δημιουργικές δυνάμεις του τόπου, που μοιράζονται τις ίδιες αρχές, να αγωνιστούν για τη βελτίωση της ζωής των πολιτών.

«Ανασυγκρότηση παντού»

Την ανανέωση του στελεχικού δυναμικού πρέπει να ακολουθήσει ανανέωση και ανασυγκρότηση στην οργανωτική δομή αλλά και στην πολιτική πρόταση της παράταξης, κατέθεσε από την πλευρά του ο κ. Κριεμάδης, υπογραμμίζοντας πως η Ενωτική Πρωτοβουλία δεν είναι δημαρχοκεντρική παράταξη και σ’ αυτήν δεν χωρούν καρεκλοκένταυροι και εραστές της εξουσίας. «Ναι στην πολυφωνία, όχι στην απαξίωση της ελεύθερης έκφρασης», τόνισε ο ομιλητής  σημειώνοντας πως η παράταξη είναι «υπέρ της ενιαίας έκφρασης, χωρίς όμως να καταπιέζονται οι διαφοροποιήσεις».

«Μόνο εμείς, και μόνο μαζί, μπορούμε»

«Η ισχύς εν τη ενώσει. Η δύναμη βρίσκεται στην ένωση. Αυτή η ένωση έλειψε από μας, και γι’ αυτό χάσαμε», υποστήριξε ο κ. Κοντάκης μιλώντας για τη συσπείρωση της παράταξης. Η Ενωτική Πρωτοβουλία, τόνισε, δεν είναι παρελθόν. «Είμαστε όλοι εμείς, που δεν μπορούμε να αφήσουμε την πόλη στην τύχη της μια που η νέα Διοίκηση του Δήμου δεν έχει ιδιαίτερες ικανότητες αλλά ούτε και όραμα».

«Στιβαρή πολιτική ταυτότητα»

Για την εξωστρέφεια, τέλος,  μίλησε ο κ. Ναστούλης επισημαίνοντας πως δεν μπορεί αυτή να γίνεται άνευ όρων αλλά με δεδομένη κάθε φορά τη συγκυρία, σ’ ένα μεταβαλλόμενο κόσμο.  «Το Συνέδριο επιδιώκει το πάντρεμα της εξωστρέφειας με τη συσπείρωση. Στόχος μια στιβαρή πολιτική ταυτότητα, που θα διακρίνει την παράταξή μας», τόνισε χαρακτηριστικά.

Οργανωτική δομή

Επιτροπές βασισμένες σε γεωγραφική και θεματική κατανομή, ομάδα επικοινωνίας, Συντονιστική Επιτροπή: Αυτά θα είναι συνοπτικά τα όργανα της Ενωτικής Πρωτοβουλίας, τα οποία, όπως τόνισε η κ. Ιατρίδου,  θα  ασχολούνται με την ανίχνευση, την ανάδειξη και την προσπάθεια επίλυσης των προβλημάτων του Δήμου.  Στόχος η συνεχής και αμφίδρομη επικοινωνία με το δημότη. Στο πλαίσιό της καθιερώνεται η Ώρα του Δημότη, η οποία- όπως είναι φυσικό- προϋποθέτει την παραχώρηση στην Ενωτική Πρωτοβουλία- και όχι μόνο- των προβλεπόμενων από το νόμο γραφείων και γραμματειακής υποστήριξης.

Τρίμηνη διαβούλευση

Στη συνέχεια η κ. Ριτσάτου μίλησε για το καταστατικό, το οποίο θα τεθεί σε διαβούλευση εντός της παράταξης για το επόμενο τρίμηνο, ώστε το Μάρτιο- μαζί με την ολοκλήρωση του οργανογράμματος- να εγκριθεί από τη Γενική Συνέλευση της Ενωτικής Πρωτοβουλίας με όποιες προτάσεις έχουν στο μεταξύ υποβληθεί από τα μέλη και υιοθετηθεί από την παράταξη.

Τις διαδικασίες παρακολούθησαν μέχρι τέλους- και με ευχάριστη έκπληξη, κατά δήλωσή τους- εκ μέρους του Δημάρχου ο Αντιδήμαρχος Στρατηγικού Σχεδιασμού και Ανάπτυξης Ηλ. Υφαντής, ο Αντ. Σαρρής εκ μέρους του Προέδρου της Συμμαχίας για τον Πολίτη Π. Βορριά, ενώ χαιρετισμό του Π. Μπιτάκου και της Νέας Πνοής για το Διόνυσο διάβασε ο Δ. Σταθόπουλος, που συντόνιζε τις εργασίες ως μέλος της ομάδας επικοινωνίας. Απουσίαζε η Ζ. Σώκου λόγω ανειλημμένων υποχρεώσεων, και η Δημοκρατική Ανατροπή.

Αξίζει, τέλος, να σημειωθούν και τα παρακάτω:

*Ενστάσεις ως προς την επιδιωκόμενη αλλαγή στην οργανωτική δομή της παράταξης εξέφρασε ο Τ. Καρασαρλής, πρώην Πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου, χαρακτηρίζοντάς την «πρόωρη, φαραωνική και δυσκίνητη». Πρότεινε επιπροσθέτως τη συγκρότηση «Επιτροπής Σοφών» από παλαιότερους αυτοδιοικητικούς για την επιμόρφωση των νέων, αλλά και άνοιγμα στην κοινωνία των αρίστων με στόχο τη διεύρυνση του κύκλου των συμμετεχόντων στα κοινά.

*Ατυχές αποτέλεσμα, Αστοχία και όχι αποτυχία, Καλλικρατικός νόμος: Έτσι δικαιολόγησαν ορισμένοι από τους ομιλητές το εκλογικό αποτέλεσμα. Παρόλ’ αυτά το καλοκαίρι σε 2-3 συνελεύσεις μελών, στις οποίες δεν υπήρξε πάντως η επιθυμητή συμμετοχή, αναλύθηκαν οι λόγοι της ήττας και έγινε σκληρή αυτοκριτική, σύμφωνα με τα λεγόμενα του κ. Καλαφατέλη.