logo


Ομόφωνα εγκρίθηκε από την Εκτελεστική Επιτροπή και οδεύει προς συζήτηση από το Δημοτικό Συμβούλιο την προσεχή Δευτέρα 10 Νοεμβρίου το Τεχνικό Πρόγραμμα του Δήμου για το 2015, συνολικού ύψους 40 εκατομμυρίων ευρώ περίπου. Από αυτά 5.362.000 προέρχονται από ίδιους πόρους  και τα υπόλοιπα από χρηματοδοτήσεις από διάφορες πηγές.

Το Τεχνικό Πρόγραμμα παρουσιάστηκε στην Επιτροπή από τον αρμόδιο Αντιδήμαρχο Β. Λυρούδια και βασίστηκε, όπως ανέφερε ο ίδιος, στις διεκδικούμενες χρηματοδοτήσεις από εθνικά και κοινοτικά προγράμματα, στις δυνατότητες του Δήμου για αυτοχρηματοδότηση και στα αιτήματα των 7 Δημοτικών Κοινοτήτων, των συλλόγων και των φορέων της πόλης .

Εφόσον εξασφαλίζονται χρηματοδοτήσεις από διάφορα προγράμματα, τόνισε ο κ. Λυρούδιας, θα συμπεριληφθούν και έργα που δεν υπάρχουν στο παρόν Τεχνικό Πρόγραμμα και θα ενταχθούν στο μέλλον με τροποποίησή του.

Το Τεχνικό Πρόγραμμα 2015 περιλαμβάνει:

  • ∆ιεξαγωγή Αρχιτεκτονικών ∆ιαγωνισμών για κτηριακά έργα και έργα αναπλάσεων
  • Κατασκευή νέων επιλεγμένων πεζοδρομημένων διαδρομών σε κάθε δημοτική κοινότητα
  • Έργα ύδρευσης – αποχέτευσης
  • Βελτιώσεις πεζοδρομίων
  • Συντηρήσεις οδικού δικτύου (ασφαλτοστρώσεις – επισκευές)
  • Αντιπλημμυρικά έργα
  • Επεκτάσεις ηλεκτροφωτισμού
  • Βελτίωση – ίδρυση κτιριακών εγκαταστάσεων, σχολικών μονάδων
  • Έργα αναπλάσεων
  • Κατασκευή παιδικών χαρών
  • Έργα για τη συντήρηση και βελτίωση αθλητικών εγκαταστάσεων
  • Χρηματοδότηση για σύνταξη διαφόρων μελετών
  • Εκπόνηση πολεοδομικών μελετών

Σύμφωνα με την εισήγηση, τα έργα και οι μελέτες, ανά Υπηρεσία ομαδοποιούνται ως εξής:

1. Υπηρεσίες Πολιτισμού – Αθλητισμού – Κοινωνικής Πολιτικής  Στην ενότητα αυτή αναγράφονται έργα, που αφορούν σε δράσεις Αθλητισμού, Πολιτισμού καθώς και σε ενεργειακές αναβαθμίσεις δημοτικών κτιρίων.

2. Υπηρεσίες Καθαριότητας και Ηλεκτροφωτισμού Εδώ́ αναφέρονται έργα, που αφορούν την επέκταση του ∆ημοτικού φωτισμού και την αντικατάσταση ή αναβάθμιση του υπάρχοντος.

3. Υπηρεσίες Ύδρευσης – Άρδευσης – Αποχέτευσης Στην ενότητα αυτή έχουν συμπεριληφθεί έργα, για την κατασκευή αγωγών ύδρευσης, αποχέτευσης λυμάτων και ομβρίων.

4. Υπηρεσίες Τεχνικών Έργων  Με δημοτικά τεχνικά έργα, αναπλάσεων, επισκευής και κατασκευής πεζοδρομίων, επισκευής και βελτίωσης του οδικού δικτύου, έργων οδοποιίας, κατασκευής έργων διάνοιξης οδών, τοπικής εκτάσεως έργων, συντηρήσεις σχολείων κ.λπ.

5. Υπηρεσίες Πρασίνου Στην ενότητα αυτή έχουν συμπεριληφθεί τεχνικά έργα διαμόρφωσης χώρων πρασίνου σε διάφορες ∆ημοτικές Κοινότητες (συνεχιζόμενα)

6. Υπηρεσίες Νεκροταφείου Πάσης φύσεως έργα στους χώρους των δημοτικών νεκροταφείων.

7. Λοιπές Υπηρεσίες  Στην ενότητα αυτή έχουν συμπεριληφθεί δράσεις, που αφορούν στην μελέτη και κατασκευή νέων σχολικών κτιρίων και στη διεξαγωγή αρχιτεκτονικών διαγωνισμών.

Η. Υφαντής: Προγραμματικές δεσμεύσεις και τεκμηρίωση

Μπορεί, τέλος, η Εκτελεστική Επιτροπή να ψήφισε ομόφωνα το Τεχνικό Πρόγραμμα, δεν έλειψαν όμως οι ενστάσεις όσον αφορά στην κατάρτισή του, προερχόμενες από τον Αντιδήμαρχο Στρατηγικού Σχεδιασμού και Ανάπτυξης Η. Υφαντή: “Σχετικά με το εξεταζόμενο Τεχνικό Πρόγραμμα επισημαίνεται ότι υπάρχουν δύο διαστάσεις. Η μια είναι η πολιτική και αφορά στην αντιμετώπισή του υπό το πρίσμα των προγραμματικών δεσμεύσεων και των ιεραρχήσεων και προτεραιοτήτων της νέας δημοτικής αρχής. Η δεύτερη είναι η τεχνοκρατική και αφορά στην επιχειρηματολογία και την τεκμηρίωση, η οποία ευκταίον είναι να συνοδεύει κάθε εγγραφή στο Τεχνικό Πρόγραμμα. Θεωρώ ότι η εξέταση των δύο διαστάσεων θα πρέπει να γίνει στο πλαίσιο της Εκτελεστικής Επιτροπής. Δεδομένων , όμως, των ασφυκτικών χρονικών περιορισμών και της αναγκαστικής σπουδής του οργάνου, η συζήτηση αυτή θα μετατεθεί – υποχρεωτικά – στο Δημοτικό Συμβούλιο”.

Υπενθυμίζεται εδώ πως, όπως κατέγραψε η Οδός Διονύσου, η μείζων μειοψηφία, στο πλαίσιο της συζήτησης για τον Προϋπολογισμό του 2015 στην Οικονομική Επιτροπή, έχει ήδη εκφράσει σοβαρές επιφυλάξεις για τη δυνατότητα αλλά και τις πιθανότητες να χρηματοδοτηθεί ο Δήμος, ειδικά από το νέο ΕΣΠΑ, λόγω καθυστέρησης στη σύνταξη μελετών για μια σειρά έργων.