logo


Προς τους Συλλόγους Γονέων με κοινοποίηση στον τοπικό Τύπο, απευθύνεται η παρακάτω επιστολή της Ένωσης Γονέων του Δήμου Διονύσου, όπου αναδεικνύονται τα προβλήματα και οι ελλείψεις των σχολείων της πόλης, που ακολουθούν βέβαια τη μοίρα των σχολείων και της εκπαίδευσης σε πανελλαδικό επίπεδο.

ΑΓΑΠΗΤΟΙ ΓΟΝΕΙΣ

Μια ακόμη σχολική χρονιά ξεκίνησε και ένα μήνα μετά, εκπαιδευτικοί δεν  έχουν φτάσει ακόμη στα  σχολεία.                                                                                                                           Η νέα σχολική χρονιά  είναι δραματικά χειρότερη από την προηγούμενη με:

  • τα κενά των εκπαιδευτικών να ξεπερνούν τις 22.000 και η μερική κάλυψή τους να γίνεται, με «το πάσο τους», με πενιχρές πιστώσεις από τον κρατικό προϋπολογισμό και από ΕΣΠΑ.                                                                                                            Τα κενά αυτά  το Υπουργείο Παιδείας με διάφορες αλχημείες προσπαθεί να τα καλύψει, με συγχωνεύσεις τμημάτων και καταργήσεις σχολείων, με 27άρια και 30άρια  τμήματα, με βίαιες μετακινήσεις μαθητών, με  ακόμα μεγαλύτερη υποβάθμιση της απογευματινής ζώνης των ολοήμερων σχολείων χωρίς δάσκαλο, με πολλαπλές αναθέσεις σε κάθε εκπαιδευτικό που θα καλείται να κάνει και μαθήματα «κοντά» στην ειδικότητά του, με σχεδόν ανύπαρκτη την  Ειδική Αγωγή.
  • Τις  σχολικές μεταφορές που αφορούν πάνω από 200.000 μαθητές να έχουν τραβήξει πρακτικά χειρόφρενο με την  εσπευσμένη τροπολογία που κατέβασε μέσα στον Ιούλιο ο Υπουργός Εσωτερικών και έκοψε σε όλη την Ελλάδα πάνω από τα μισά δρομολόγια που εξυπηρετούσαν τους μαθητές .
  • τα πάγια ζητήματα της υποχρηματοδότησης και της εγκατάλειψης της σχολικής στέγης, την ίδια στιγμή που διευρύνεται το θεσμικό πλαίσιο με το οποίο η οικονομική φροντίδα των σχολείων περνά σχεδόν αποκλειστικά στους Δήμους που θα αναζητήσουν χορηγούς, θα «αξιοποιήσουν» εμπορικά τα σχολικά κτήρια και θα αυξήσουν τα ανταποδοτικά τέλη προκειμένου να τα συντηρήσουν, να τα θερμάνουν, να εξασφαλίσουν τα λειτουργικά τους έξοδα. 

Μέσα στο καλοκαίρι πήραμε μια γεύση εμείς οι Γονείς  για το Νέο Λύκειο που μας ετοιμάζουν με την Τράπεζα Θεμάτων που έδιωξε περίπου το 30-35% των μαθητών της Α’ Λυκείου τιμωρώντας τη λαϊκή οικογένεια που θυσιάζει τα πάντα για να μπορεί να παρακολουθεί το παιδί της την όποια γενική μόρφωση παρέχει το Γενικό Λύκειο και τιμωρώντας και τους μαθητές για τις χαμένες εκπαιδευτικές ώρες λόγω των κενών που με ευθύνη του Υπουργείου δεν καλύφθηκαν έγκαιρα.

Μέσα, δε, στο καλοκαίρι το Υπ. Παιδείας πέρασε τροπολογία με την οποία εισάγεται διαδικασία πιστοποίησης και στη λυκειακή βαθμίδα καταργώντας τα όποια επαγγελματικά δικαιώματα υπήρχαν.

Το σχολείο φέτος υποδέχτηκε περισσότερα πεινασμένα παιδιά, ανεμβολίαστα παιδιά, παιδιά που θα μάθουν από νωρίς τι σημαίνει κατάσχεση, ανεργία και κοινωνική αδικία. Παιδιά που θα

στερούνται προσχολικής αγωγής, αθλητισμού, διασκέδασης, πολιτισμού. Παιδιά που θα τα αγκαλιάζουν «φιλάνθρωποι» για να μάθουν ότι δεν βλάπτει και λίγο επαιτεία. 

Και στο Δήμο μας τα προβλήματα στα σχολεία είναι πολλά. 

  • Τα κενά στα σχολεία του Δήμου είναι πολλά. Απουσιάζουν στη Α/θμια 4-5 δάσκαλοι, πολλές ειδικότητες των Ολοήμερων τμημάτων, κανένα Ολοήμερο τμήμα δεν λειτουργεί κανονικά, νηπιαγωγός  απουσιάζει στο 2ο Ολοήμερο Νηπιαγωγείο Αγ Στεφάνου.  Στη Β/θμια απουσιάζουν καθηγητές σε βασικά μαθήματα (μαθηματικός στο Λύκειο Διονύσου και στο Γυμνάσιο Δροσιάς, Φιλόλογος στο Λύκειο Αγ. Στεφάνου και στα Γυμνάσια  Δροσιάς και Διονύσου, Φυσικός στο Λύκειο Διονύσου, κ.λπ.)
  • Συγχωνεύονται τμήματα με μαθητές πάνω από 25 ανά τμήμα ( Β΄Λυκείου Αγ Στεφάνου,)
  • Καταργήθηκε το τμήμα Ηλεκτρολογίας στο ΕΠΑΛ Κρυονερίου.
  • Τα βιβλία των ειδικοτήτων δεν έχουν φτάσει ακόμη στο ΕΠΑΛ
  • Μεταφορές από την Περιφέρεια δεν γίνονται πουθενά στο Δήμο μας . Τους μαθητές εξυπηρετεί η  Δημοτική συγκοινωνία. Στο ΕΠΑΛ οι μαθητές δεν μπορούν να μεταφερθούν στα εργαστήριά τους που βρίσκονται  στο Μενίδι.
  • Το κτηριακό μόνιμο πρόβλημα στο Δήμο μας. Στο 2ο Δημοτικό Αγ Στεφάνου και άλλη αίθουσα χωρίστηκε για να στοιβάξει και άλλο τμήμα.

Η Ένωση Γονέων Διονύσου μαζί με το Σύλλογο των Εκπαιδευτικών οργάνωσε διαμαρτυρία στη Δ/νση Α/θμιας  Εκπαίδευσης και στην Περιφερειακή Δ/νση Εκπαίδευσης και ζήτησε την άμεση κάλυψη όλων των κενών.

Έγκαιρα από το καλοκαίρι σε συνεργασία με επιτροπή Γονέων των  Νηπιαγωγείων Αγ. Στεφάνου και με το Σύλλογο των Εκπαιδευτικών ΣΩΚΡΑΤΗΣ η Ένωση Γονέων  διαμαρτυρήθηκε στην Δ/νση  Αν. Αττικής  ώστε να μη ισχύσει η αναστολή για δεύτερη σχολική χρονιά και τα προνήπια να βρουν θέση στο Δημόσιο Σχολείο.                                                                                                                   Η Ένωση Γονέων  έβαλε το θέμα στο Δημοτικό Συμβούλιο να συζητηθεί και  να πάρει μέτρα για να αποτραπεί το κλείσιμο του Σχολείου. Εκτός  από τη Λαϊκή Συσπείρωση, καμιά άλλη Δημοτική  Παράταξη δεν συμφώνησε να μπει το θέμα εκτός ημερήσιας διάταξης  και να συζητηθεί.

Η Ένωση Γονέων, οι γονείς και οι Εκπαιδευτικοί απέτρεψαν την αναστολή του 4ΟΥ Νηπιαγωγείου για δεύτερη σχολική χρονιά και επιπλέον λειτούργησε και ολοήμερο τμήμα σύμφωνα με τις ανάγκες των γονέων.

Το  ΔΣ της  Ένωση συναντήθηκε με την νέα Δημοτική Αρχή και ενημέρωσε για τα προβλήματα των σχολείων. Ζήτησε σχολικά κτήρια, χώρους άθλησης, στέκι νεολαίας, δωρεάν αθλητισμό και πολιτισμό για όλους τους Δημότες.

Η απόφαση της νέας Δημοτικής Αρχής να πληρώνουν οι σύλλογοι και τα σωματεία που τους παραχωρούνται σχολικοί χώροι  το ρεύμα και το νερό μάς βρίσκει ριζικά αντίθετους.

Η Ένωση Γονέων με επιστολή της προς τον πρόεδρο του  Δημοτικού Συμβουλίου ζήτησε να συγκληθεί Δημοτικό Συμβούλιο  με αποκλειστικό θέμα τα προβλήματα στα σχολεία του Δήμου μας .

Το ΔΣ καλεί όλους τους γονείς να υπερασπιστούν το Δημόσιο σχολείο. Δεν μπορούμε να μένουμε αμέτοχοι όταν πλήττονται τα μορφωτικά δικαιώματα των παιδιών μας.

Τα  παιδιά μας μπορούν και πρέπει να ζήσουν σ’ έναν καλύτερο κόσμο, υπάρχουν οι δυνατότητες!  Αρκεί εσύ να μην μείνεις μόνος σου, απ’ έξω από το συλλογικό αγώνα για ζωή, μόρφωση και δικαιώματα.