logo


Πυρκαγιά ξέσπασε την Παρασκευή 17 Οκτωβρίου στο Κτήμα Τατοΐου, λίγα μόλις μέτρα από το κεντρικό κτήριο του Ανακτόρου.

Η φωτιά, που ευτυχώς έσβησε χάρη στην έγκαιρη κινητοποίηση των αντρών του Αστυνομικού Σταθμού του Κτήματος, εντοπίστηκε στον χώρο μεταξύ του Ανακτόρου και του κτηρίου του προσωπικού, στους θάμνους με τα ερείπια του Ανακτόρου του Τσίλερ που κάηκε στη μεγάλη πυρκαγιά του 1916. Σύμφωνα με το ρεπορτάζ του συνάδελφου Μ. Τσάκα για την Οδό Διονύσου, πληροφορίες μιλούν για εμπρησμό, καθώς η φωτιά σε εκείνο το σημείο, και μάλιστα βραδινή ώρα, δεν δικαιολογείται.

Ο Σύλλογος Φίλων Τατοΐου με τον Πρόεδρό του Β. Κουτσαβλή βρέθηκε το Σάββατο 18 Οκτωβρίου στο Κτήμα για προγραμματισμένη ξενάγηση, και ήρθε αντιμέτωπος, όπως και όσοι συμμετείχαν στην ξενάγηση, με συνεχείς αναζωπυρώσεις της πυρκαγιάς, ευτυχώς όμως χωρίς άλλες συνέπειες, μια που πάλι η επέμβαση των ανδρών του Αστυνομικού Σταθμού Τατοΐου ήταν άμεση.

Στην ιδιαίτερα οργισμένη δήλωσή του ο Πρόεδρος του Συλλόγου κατήγγειλε «την προκλητική αδιαφορία της πολιτείας απέναντι σ’ αυτόν τον οικολογικό θησαυρό» και προσέθεσε: «Δεν έχει ληφθεί καμία απολύτως μέριμνα για τον καθαρισμό της βλάστησης στον ιστορικό πυρήνα του κτήματος με αποτέλεσμα να κινδυνεύει το κτήμα ανά πάσα στιγμή. Εκφράζουμε τις θερμότατες ευχαριστίες μας προς το προσωπικό του αστυνομικού σταθμού του Κτήματος που έγκαιρα αντιλήφθηκαν την εστία και κάλεσαν την πυροσβεστική. Οι άνθρωποι αυτοί δίνουν πραγματικές μάχες μέσα σε ένα χώρο ευθύνης τεράστιο και χωρίς κανένα μέσο. Ο Σύλλογος Φίλων Κτήματος Τατοΐου έχει επισημάνει προς όλους τους συναρμόδιους φορείς ότι πρέπει να ληφθούν άμεσα όλα τα μέτρα για την προστασία του κτήματος. Η απάντηση της επίσημης πολιτείας είναι η μείωση του προσωπικού του αστυνομικού σταθμού Τατοΐου από 16 άτομα που ήταν κανονικά σε μόλις έξι… Οι ευθύνες των συναρμόδιων Υπουργών είναι βαρύτατες και ειδικά σε αυτό το ζήτημα του Υπουργείου Δημοσίας Τάξης. Καλούμε τον Υπουργό να παρέμβει άμεσα και να ενισχύσει την φρουρά του Τατοΐου. Οι ευθύνες όλων αυτών που άφησαν τόσα χρόνια το πρώην Βασιλικό Κτήμα να ρημάξει είναι βαρύτατες και ο Σύλλογος θα εξετάσει σύντομα το ενδεχόμενο παρέμβασης της δικαιοσύνης. Δεν επιτρέπεται να παραμένουμε πλέον θεατές απέναντι σε όλους αυτούς που από τις Υπουργικές τους καρέκλες δεν έχουν προσφέρει τίποτα στην διαχείριση τόσο του εθνικού δρυμού Πάρνηθας όσο και της προστασίας των μνημείων. Σε αυτή την χώρα είναι καιρός κάποιοι να λογοδοτήσουν. Το Τατόι θα παραμένει για πάντα ένας χώρος εθνικής ντροπής όσες Αμφιπόλεις και αν ανακαλυφθούν».

Σε επικοινωνία, πάντως, της οδού Διονύσου με τον αρμόδιο Αντιδήμαρχο Πολιτικής Προστασίας Τ. Μπάση, ο τελευταίος δήλωσε πλήρη άγνοια μια που σχετική ενημέρωση δεν έλαβε από κανένα κλιμάκιο πυροπροστασίας του Δήμου.