logo


Άκαρπη απέβη η Γενική Συνέλευση του Συλλόγου Γονέων Δημοτικού Άνοιξης τη Δευτέρα 20 Οκτωβρίου, μια που δεν επιτεύχθηκε απαρτία για την εκλογή νέου Διοικητικού Συμβουλίου αλλά και εκπροσώπων του στα θεσμικά όργανα του Δήμου. Με χθεσινή ανακοίνωσή του ο Σύλλογος καλεί τους γονείς σε δεύτερη- εκλογική μόνο- διαδικασία, για σήμερα Τετάρτη από τις 6.10 μέχρι τις 8.30-9.00 το βράδυ στο σχολείο στην Άνοιξη:

Αύριο, 22/10 και από ώρα 6.10 μ.μ. έως 8.30-9.00 μ.μ., σας περιμένουμε στο σχολείο για τις επαναληπτικές εκλογές του Συλλόγου Γονέων.

Η διαδικασία είναι πολύ σύντομη. Όσοι έχουν καταβάλει τη συνδρομή τους από χθες (σ.σ. Δευτέρα), αλλά και όσοι την καταβάλουν αύριο (σ.σ. Τετάρτη) (10 ευρώ η οικογένεια ανά έτος) έρχονται, ψηφίζουν και φεύγουν.

Η 10λεπτη συμμετοχή του καθενός μας θα έχει ως αποτέλεσμα την εκλογή ενός δυνατού συλλόγου, με φωνή και ισχυρή παρουσία και επιρροή, τόσο στα δρώμενα του σχολείου, όσο και προς όλους τους αρμόδιους.

Σε περίπτωση που οδηγηθούμε σε 3η επαναληπτική ψηφοφορία, θα βγει εκ του Νόμου Διοικητικό Συμβούλιο, όμως ο Σύλλογος χάνει το δικαίωμα να εκπροσωπείται, τόσο προς το σχολικό συμβούλιο, όσο και προς τα υπόλοιπα θεσμικά όργανα του Δήμου.

Ουσιαστικά δηλαδή απαξιώνεται. Ας το έχουμε όλοι αυτό στην άκρη του μυαλού μας, ας αποφασίσουμε τι Σύλλογο θέλουμε εμείς και…κάποιοι άλλοι κι ας αναλάβει ο καθένας την ευθύνη της απόφασής του.

Σοβαρά, εντούτοις, ερωτηματικά για την εγκυρότητα των διαδικασιών που ακολουθήθηκαν στην άκαρπη Γενική Συνέλευση της Δευτέρας και βάζουν σε κίνδυνο το κύρος του Συλλόγου, θέτει το μέλος του Συλλόγου Στ. Μιχιώτης, με επιστολή του που απευθύνει στους γονείς του σχολείου. Η ίδια επιστολή κοινοποιείται στον Διευθυντή του Σχολείου και τον Αντιδήμαρχο Παιδείας και έχει ως εξής:

 

ΣΟΒΑΡΑ ΕΡΩΤΗΜΑΤΙΚΑ ΓΙΑ ΤΙΣ ΕΚΛΟΓΕΣ ΤΟΥ

ΣΥΛΛΟΓΟΥ ΓΟΝΕΩΝ ΔΗΜΟΤΙΚΟΥ ΑΝΟΙΞΗΣ

“Το κύρος ενός Συλλόγου δεν εξαρτάται από την συμμετοχή του σε θεσμικά όργανα, αλλά από την γνώμη που έχουν οι θεσμοί για τον Σύλλογο”.

Η προχτεσινή Γενική Συνέλευση του Συλλόγου Γονέων εξελίχθηκε σε παρωδία. Όσα  συνέβησαν στη διάρκειά της, αλλά και στην «κεκλεισμένων των θυρών» καταμέτρηση των ψήφων, τραυμάτισαν ανεπανόρθωτα την αξιοπιστία των εκλογών και δυστυχώς και το κύρος του ίδιου του Συλλόγου.

  • Είδαμε την Γενική Συνέλευση να ξεκινά χωρίς απαρτία (63 παρόντες έναντι 74 απαιτουμένων) γιατί η Πρόεδρος ισχυρίστηκε ότι όσοι υπέγραψαν και αποχώρησαν μετρούσαν κι αυτοί…
  • Μάθαμε ότι θα ψηφίσουμε για εκπροσώπους στην Ένωση Γονέων, από την οποία αποχωρήσαμε μόλις πέρυσι και είδαμε τους ίδιους ανθρώπους που υποστήριζαν την αποχώρηση, να βάζουν τώρα υποψηφιότητα, χωρίς καν να μπορούμε να τους ρωτήσουμε τι άλλαξε.
  • Ακούσαμε την Πρόεδρο να μας λέει ότι σύσσωμο το ΔΣ θα παραιτηθεί, αφήνοντας στο Ταμείο του Συλλόγου μόλις 300 ευρώ, από τα 6.650 που είχε αποθεματικό πέρυσι. Κι αμέσως μετά να μας παρουσιάζει εξαντλητικά το έργο τους την τελευταία 2ετία.
  • Και το σημαντικότερο, μετά το τέλος της ψηφοφορίας, γίναμε μάρτυρες μιας πρωτοφανούς παραβίασης κάθε έννοιας εκλογικής διαδικασίας και δεοντολογίας.

Πιο συγκεκριμένα, η Εφορευτική Επιτροπή κλειδώθηκε επί 15 – 20 λεπτά με την κάλπη στην αίθουσα της ψηφοφορίας, απαγορεύοντας για πρώτη φορά στα χρονικά του Συλλόγου στους γονείς να παρακολουθήσουν την διαδικασία! Όχι όμως σε όλους τους γονείς. Μόνη ανενόχλητη μπαινόβγαινε στην αίθουσα η κ. Αυγέρη, απελθούσα Πρόεδρος και εκ νέου υποψήφια για το ΔΣ!

Λίγο νωρίτερα, τα μέλη της Εφορευτικής και η κ. Αυγέρη είχαν αρνηθεί να μου πουν πόσοι τελικά ψήφισαν, με το επιχείρημα ότι, αφού δεν είχα ψηφίσει, δεν είχα το δικαίωμα να ρωτάω! Κι όταν τους είπα ότι, σαν μέλος του Συλλόγου ταμειακώς εντάξει έχω κάθε δικαίωμα να ρωτάω, μου ζήτησαν να βγω από την αίθουσα και η πόρτα έκλεισε… Από τα δύο απαράδεκτα συμβάντα προκύπτει ένα σοβαρό ερώτημα:

  • Τι ήταν αυτό που η Εφορευτική Επιτροπή έπρεπε να συζητήσει προνομιακά με την κ. Αυγέρη, αλλά εν κρυπτώ από τους άλλους γονείς και υποψηφίους; Μήπως αφορούσε την μη ύπαρξη εκλογικής απαρτίας;

Όταν ολοκληρώθηκαν οι κεκλεισμένων των θυρών διαβουλεύσεις, ένα μέλος της Εφορευτικής μου είπε ότι «ψήφισαν 84 γονείς, που εκπροσωπούσαν 96 μαθητές». Η δήλωση μου προκάλεσε αρχικά θυμηδία, γιατί θεωρώ τα νούμερα αυτά εντελώς ανακριβή, όπως άλλωστε και πολλοί άλλοι που παραβρέθηκαν στις προχτεσινές διαδικασίες. Δεν είναι τυχαίο ότι σε καμία ανακοίνωση ως τώρα δεν υπάρχει κανένα στοιχείο για το πόσοι ψήφισαν. Τα παραπάνω με οδηγούν να αναρωτηθώ δημοσίως:

  • Τι πρότεινε η κ. Αυγέρη στην Εφορευτική Επιτροπή κατά την παραμονή της στην αίθουσα; Μήπως αφορούσε τους τρόπους «επίτευξης» της εκλογικής απαρτίας;
  • Γιατί υπήρχαν ασυμπλήρωτα ψηφοδέλτια μετά το πέρας της διαδικασίας στην αίθουσα;
  • Πόσην ώρα χρειάστηκαν τρεις άνθρωποι για να μετρήσουν 84 ψηφοφόρους (όπως ισχυρίζονται) και τα παιδιά που εκπροσωπούσαν; Τρία λεπτά ή τέσσερα; Και τι έκαναν την υπόλοιπη ώρα πίσω από τις κλειστές πόρτες;
  • Και μετά από όλα αυτά, πώς μπορούν οι γονείς να είναι σίγουροι ότι διαφυλάχθηκε η διαδικασία και θα διαφυλαχθεί και στη 2η ή και την 3η επαναληπτική ψηφοφορία;

Στα ερωτήματα αυτά φαίνεται να απαντούν οι πληροφορίες που κυκλοφορούσαν εμπιστευτικά από χτες το πρωί στο σχολείο. Και που αν αληθεύουν, προκαλούν θλίψη. Γιατί δείχνουν ότι κάποια μέλη του συλλόγου βάζουν τις προσωπικές και πολιτικές επιδιώξεις, τις δικές τους ή των φίλων τους, υπεράνω όλων.

Είναι οι ίδιοι που αρνούνται να καταλάβουν πού οφείλεται η χαμηλή προσέλευση (μόλις 63 παρόντες φέτος, έναντι 149 προ διετίας) και η μη επίτευξη απαρτίας (για πρώτη φορά τα τελευταία χρόνια). Που αρνούνται να αποδεχτούν ότι η απαξίωση του συλλόγου οφείλεται:

  • σε όσους αυτοθαυμάζονται για το έργο τους, παρόλο που χρόνια τώρα επαναλαμβάνονται χωρίς καμιά πρωτοτυπία,
  • σε όσους κατηγορούν τους άλλους για τις δικές τους πράξεις, φορτώνοντας τα πάντα στους «κακούς γονείς» που δεν ενδιαφέρονται ή σε εκείνους που επισημαίνουν τα προβλήματα,
  • σε όσους χρησιμοποιούν κάθε μέσο για να πετύχουν τον σκοπό τους, ακόμα κι αν είναι λάθος ή άδικο για τους άλλους ή ατιμωτικό για τους ίδιους.

Κανείς όμως δεν είναι τόσο κουτός για να θέλει να γίνεται μόνιμο άλλοθι και όχημα για την προσωπική και πολιτική ανέλιξη κάποιων άλλων.

Για τους λόγους αυτούς,

  1. 1.  Καλώ τα μέλη της Εφορευτικής Επιτροπής να εξηγήσουν δημόσια τους λόγους που απαγόρευσαν την παρουσία γονέων το κρίσιμο διάστημα, ενώ κάλεσαν την κ. Αυγέρη. Και να μας εξηγήσουν πειστικά τι συζήτησαν μαζί της. Αλλιώς, να παραιτηθούν άμεσα.
  2. 2.  Καλώ τους γονείς να μην αποδεχτούν στημένες διαδικασίες και να μη νομιμοποιήσουν τέτοιες απαράδεκτες πρακτικές. Να εξαναγκάσουν όσους ξεπέρασαν κάθε μέτρο να αποσυρθούν.
  3. 3.  Κοινοποιώ τα παραπάνω στον Διευθυντή του Δημοτικού Σχολείου Άνοιξης και στον Αντιδήμαρχο Παιδείας του Δήμου Διονύσου.

Γιατί το κύρος του Συλλόγου δεν εξαρτάται από την συμμετοχή μας σε θεσμικά όργανα. Εξαρτάται από την γνώμη που έχουμε επιτρέψει να σχηματίσουν οι θεσμοί και οι τρίτοι για μας.

Στέφανος Μιχιώτης

Μέλος του ΣΓΚ Δημοτικού Άνοιξης

Άνοιξη, 22/10/2014

Σημειώνεται, τέλος, ότι πρόβλημα απαρτίας παρουσιάστηκε και στο Σύλλογο Γονέων του Γυμνασίου Άνοιξης, όπου χθες, Τρίτη 21 Οκτωβρίου, απέβη άκαρπη και η δεύτερη απόπειρα εκλογών, που πλέον θα διεξαχθούν αύριο Πέμπτη 23 Οκτωβρίου χωρίς προϋπόθεση απαρτίας.