logo


Το τεράστιο, όπως χαρακτηρίστηκε από πολλούς δημοτικούς συμβούλους, πρόβλημα με τις Λαϊκές Αγορές στην πόλη, συζητήθηκε στην Επιτροπή Ποιότητας Ζωής του Δήμου την Παρασκευή 17 Οκτωβρίου. Και όσο παραδέχθηκαν πως η Λαϊκή εξυπηρετεί μεγάλη κοινωνική ανάγκη, άλλο τόσο αναγνώρισαν πως όπου στήνεται, δημιουργεί προβλήματα, με οξύτερο το κυκλοφοριακό. Προσανατολίστηκαν, μάλιστα, στην πραγματοποίηση θεματικής συνεδρίασης της Επιτροπής για την εξ αρχής χωροθέτηση των θέσεων για Λαϊκές Αγορές μέσα στο Δήμο.

Η Λαϊκή που… πηγαινοέρχεται!

Αφορμή για την παραπάνω γενική συζήτηση υπήρξε  πρόσφατη- κατά πλειοψηφία- απόφαση του Τοπικού Συμβουλίου Κρυονερίου, με την οποία γινόταν δεκτό το αίτημα των μικροπωλητών για μετακίνηση- με τη σύμφωνη γνώμη των παροδίων καταστηματαρχών- της Λαϊκής στην άκρη της πλατείας της περιοχής επί της Λ. Κρυονερίου. Εντούτοις η Ομοσπονδία Λαϊκών Αγορών επανήλθε με νέο αίτημα προς την Επιτροπή Ποιότητας Ζωής, οι πάγκοι να στηθούν σε μεγαλύτερο μήκος πάνω στο δρόμο.  Έτσι, όμως, επεσήμανε ο πρώην Δήμαρχος και αναπληρωματικό μέλος της ΕΠΖ Γ. Καλαφατέλης, δημιουργείται κυκλοφοριακό πρόβλημα μια που η Κρυονερίου είναι λεωφορειακή γραμμή: «Ένας να παρκάρει, και με τους πάγκους και τον κόσμο στο δρόμο, το λεωφορείο θα μπλοκάρει» επεσήμανε χαρακτηριστικά.

Και επανέφερε στο τραπέζι την πρόταση της παράταξής του στο Τοπικό του Κρυονερίου να μεταφερθεί μεν η Λαϊκή, αλλά μπροστά στο ναό του Αγ. Παντελεήμονα, όπου δεν δημιουργεί πρόβλημα (σ.σ. παρά μόνο στην ομαλή λειτουργία της εκκλησίας,  όπως είχαν επισημάνει οι υπόλοιποι τοπικοί σύμβουλοι και είχε καταγράψει σε σχετικό ρεπορτάζ η Οδός Διονύσου).

Οι παραπάνω επισημάνσεις ενισχύθηκαν από τη μαρτυρία της δημοτικής συμβούλου της Δημοτικής Αρχής Β. Ζώτου, η οποία προσήλθε στην Επιτροπή Ποιότητας Ζωής με καθυστέρηση: Την ίδια ημέρα, Παρασκευή 17/10, Λαϊκή είχε στο κέντρο του Αγ. Στεφάνου με αποτέλεσμα για τη διαδρομή 1,5 χιλιομέτρου να χρειαστεί πάνω από 20 λεπτά. Ενώ η Οδός Διονύσου υπενθύμισε στους παρευρισκόμενους και το πρόβλημα στην κυκλοφορία αλά και στην ασφάλεια των διερχομένων με τη Λαϊκή στην οδό Κέδρων στη Δροσιά κάθε Σάββατο.

«Αρμοδιότητα των Τοπικών Συμβουλίων»

Οι Λαϊκές Αγορές είναι αμιγώς θέμα της τοπικής κοινωνίας και ως αρμοδιότητα πρέπει να παραχωρηθεί στα Τοπικά Συμβούλια, υποστήριξε ο Γ. Φωτάκης εκ μέρους της Νέας Πνοής, τονίζοντας πως με αφορμή το τοπικό θέμα πρέπει να ανοίξει ευρύτερος διάλογος για την αναβάθμιση των θεσμών του Δήμου.

Το εν λόγω θέμα πάντως αναβλήθηκε για πληρέστερη εξέτασή του και με πιθανότητα, η πρόταση της μείζονος μειοψηφίας που είχε κατ’ αρχάς πριν από ένα μήνα απορριφθεί, σε επόμενη συνεδρίαση να αποδειχθεί η προσφορότερη λύση για τη Λαϊκή στο Κρυονέρι.

Το πρόγραμμα των Λαϊκών Αγορών στο Δήμο

Σύμφωνα με το πρόγραμμα της οικείας Ομοσπονδίας, Λαϊκή Αγορά έχει στο Δήμο Διονύσου τις παρακάτω ημέρες και στις εξής περιοχές:

Στη Ροδόπολη και το Κρυονέρι την Τρίτη

Στον Άγ. Στέφανο την Παρασκευή

Στη Δροσιά το Σάββατο