logo


Με αρκετές απουσίες μελών και φίλων της παράταξης (σ.σ. την ίδια ώρα στον Άγιο Στέφανο τελούνταν τρία μνημόσυνα) πραγματοποιήθηκε σήμερα Κυριακή 19 Οκτωβρίου στην Άνοιξη η συνδιάσκεψη –και όχι Γενική Συνέλευση, όπως τονίσθηκε επανειλημμένως- της δημοτικής παράταξης Συμμαχία για τον Πολίτη.

Στη διάρκειά της επιβεβαιώθηκε η πρόθεση της παράταξης να διατηρήσει την αυτονομία της, χωρίς αυτό να την εμποδίσει να συνεργάζεται με άλλες παρατάξεις στη βάση της ισότιμης συμμετοχής. Επιπλέον κρίθηκε απαραίτητη η εμβάθυνση στη μελέτη των προβλημάτων του Δήμου, μέσα από εμπεριστατωμένη μελέτη της σημερινής κατάστασης και με διάλογο με τους πολίτες, που θα οδηγήσει στην κατάθεση προτάσεων και σε παρεμβάσεις προς τη Δημοτική Αρχή, στο πλαίσιο άσκησης δημιουργικής πολιτικής. Αναλυτικότερα:

Από το 2013 μέχρι σήμερα

Η πολιτική εισήγηση έγινε από τον Πρόεδρο της Συμμαχίας Π. Βορριά που θύμισε στους 25 περίπου παρευρεθέντες τη διαδρομή της παράταξης από το Συνέδριο το Δεκέμβριο του 2013, οπότε και αναγνωρίστηκε η αναγκαιότητα συνεργασιών, με ταυτόχρονη διακήρυξη της αυτονομίας της Συμμαχίας. Στο πνεύμα αυτό ακολούθησαν ατελέσφορες επαφές με όλες τις παρατάξεις, μέχρι το Μάρτιο του 2014 με την πολιτική απόφαση για ενθάρρυνση στη δημιουργία του νέου αυτοδιοικητικού σχήματος Νέα Πνοή για το Διόνυσο. Τότε ελήφθη και η απόφαση για στήριξή της μια που κοινές ήταν οι αρχές και οι αξίες των δύο παρατάξεων. Το Μάιο του 2014 έγιναν οι εκλογές, με αποτέλεσμα όχι ικανοποιητικό για τη συνεργασία αυτή, το οποίο «ματώσαμε για να το αναλύσουμε, και μάλιστα με επιστημονικά εργαλεία και συστηματική προσέγγιση», είπε χαρακτηριστικά ο κ. Βορριάς.

Για να αναφερθεί εν συνεχεία στο νέο σκηνικό που διαμόρφωσαν οι αυτοδιοικητικές εκλογές στην πόλη μας: Νέα Δημοτική Αρχή, πέντε συνολικά παρατάξεις στο Δημοτικό Συμβούλιο, αλλά και γνώση τώρα πια του Καλλικράτη μετά από τέσσερα χρόνια εφαρμογής του.

Και να κλείσει με την πρόσφατη πολιτική απόφαση της παράταξης που είδε το φως της δημοσιότητας στις 14 Οκτωβρίου και που περιέχει μηνύματα με πολλούς αποδέκτες: Η Συμμαχία παραμένει αυτόνομη, συνεργάζεται με τη Νέα Πνοή- αν και η ίδια το επιθυμεί-, αλλά και με άλλες ενδεχομένως «συγγενείς» κινήσεις και παρατάξεις, συνεχίζει τις πρωτοβουλίες για τα μεγάλα ζητήματα του τόπου, υπερασπίζεται το δικαίωμα στην έκφραση των απόψεών της, καλεί τους πολίτες να πλαισιώσουν τα αυτοδιοικητικά σχήματα που έχουν συγγενικές αξίες και αρχές με στόχο την αναβάθμιση της Δημοτικής Αρχής επ’ ωφελεία των δημοτών.

Πλήρης αποτύπωση του σήμερα και βελτιωτικές προτάσεις

Για τα φλέγοντα ζητήματα του Δήμου ήταν η εισήγηση- ενημέρωση του δημοτικού συμβούλου της Νέας Πνοής, προερχόμενου από τη συνεργασία των δυο παρατάξεων, Γ. Φωτάκη, που χωρίζοντας τα προβλήματα σε θεματικές ενότητες, αναφέρθηκε ειδικότερα:

Στην επίλυση του οικιστικού προβλήματος των ορίων των οικισμών Αγ. Στεφάνου και Άνοιξης με το νόμο που ψηφίστηκε τον Αύγουστο στη Βουλή, στις υποδομές και κυρίως στην αποχέτευση, στο διαδημοτικό έργο της Λεωφόρου Μαραθώνος- Χελμού, στην καθαριότητα, στην αξιοποίηση της δημοτικής γης, στα κοιμητήρια. Αλλά και στη σχολική στέγη, στο πρόβλημα με την παραχώρηση των δημοτικών χώρων σε Συλλόγους, στις Κοινωνικές Δομές, στην Πολιτική Προστασία- και όλα με τον κοινό παρονομαστή της ακριβούς αποτύπωσης της σημερινής κατάστασης, της εμβάθυνσης στο πρόβλημα και της υποβολής εν συνεχεία συγκεριμένων βελτιωτικών προτάσεων.

Ιδιαίτερη, τέλος, αναφορά έγινε στη λειτουργία του Δήμου, όπου θεσμοί που προβλέπονται από τον Καλλικράτη δεν υφίστανται ακόμη, μετά από τέσσερα χρόνια εφαρμογής του, π.χ. Συμβούλιο Νεολαίας, Συμπαραστάτης του Δημότη, Επιτροπή Διαβούλευσης κ.λπ.

Τη συνδιάσκεψη παρακολούθησαν και χαιρέτισαν οι Γιώργος και Γιάννης Σμέρος πρώην και νυν περιφερειακός σύμβουλος αντιστοίχως. Τη συμπαράσταση και τη βοήθειά του στα προβλήματα της πόλης υποσχέθηκε ο Γιάννης Σμέρος από το πόστο του, ενώ δήλωσε εντυπωσιασμένος από τη σχετική διαδικασία της Συμμαχίας χαρακτηρίζοντάς την «πρωτοποριακή».