logo


Με την απόσυρση εκ μέρους της Διοίκησης των δυο θεμάτων (σ.σ. στελέχωση Σχολικών Επιτροπών) που αποτέλεσαν την «πέτρα του σκανδάλου» την προηγούμενη- Τρίτη 7/10- συνεχίστηκε η διακοπείσα πρώτη, και επεισοδιακή, συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου την Τετάρτη 8 Οκτωβρίου. Η επίσημη δικαιολογία ήταν πως τα θέματα αποσύρονται για περαιτέρω διερεύνηση. Ίσως βέβαια να συνετέλεσε στην κίνηση αυτή και η ανοιχτή στο facebook επιστολή της Λ. Θεοδώρου, που ήταν υποψήφια εκ μέρους της Δημοτικής Αρχής για το αξίωμα του Προέδρου στην Α’ βάθμια Σχολική Επιτροπή.

«Ευχαριστώ, δεν θα πάρω»

Στην επιστολή της προς το Δήμαρχο Διονύσου η κ. Θεοδώρου ευχαριστεί μεν για την τιμή που της έγινε, να της προταθεί η εν λόγω θέση,  αλλά:

«… α. Είναι αλήθεια ότι είχαμε δεσμευθεί προεκλογικά ότι θα κινηθούμε με εξωστρέφεια και ότι θα απευθυνθούμε στον ενεργό πολίτη ακόμα κι αν δεν είναι ενταγμένος και δεν υποδεικνύεται από παράταξη.
β. Είχα θέσει ως μοναδική προϋπόθεση για τη συμμετοχή μου στη Σχολική Επιτροπή το δικαίωμα να έχω λόγο ή τουλάχιστον να γνωρίζω εκ των προτέρων τις άλλες προτάσεις για την κάλυψη των θέσεων τακτικών και αναπληρωματικών μελών, κάτι που στην πράξη δεν έγινε.
γ. Τέλος, θεωρώ ότι ήταν εσφαλμένος ο τρόπος εισαγωγής του θέματος στο ΔΣ στη χθεσινή συνεδρίαση με όλα τα αρνητικά αποτελέσματα, που είναι γνωστά στον καθένα και στην καθεμία από εμάς».

Αποχές και διαμαρτυρίες για ΘΕΣΠΙ και ΕΣΤΙΑ

Από αποχές, αποχωρήσεις στη διάρκεια της ψηφοφορίας, διαμαρτυρίες και  καταγγελίες σημαδεύτηκε η διαδικασία ορισμού Διοικητικού Συμβουλίου για την ΕΣΤΙΑ και το ΘΕΣΠΙ.

Όπως είναι γνωστό, στο Δ.Σ. αυτών των δύο Νομικών Προσώπων του Δήμου, συμμετέχουν αιρετοί (3 από την πλειοψηφία και 3 από τις μειοψηφίες) και 7 δημότες. Η Διοίκηση του Δήμου, με στόχο να εκπροσωπούνται και οι 4 παρατάξεις στο Δ.Σ., πρότεινε η θέση ενός εκ των δημοτών να καλυφθεί από εκπρόσωπο της Λαϊκής Συσπείρωσης. «Δεν είναι ό, τι καλύτερο για τις μειοψηφίες. Γιατί μία και όχι τρεις θέσεις;» αντιπρότεινε ο επικεφαλής τής μείζονος Γ. Καλαφατέλης.

«Όταν ήμουν στην προηγούμενη Διοίκηση, δεν είχαμε εξετάσει από πού προέρχεται ο κάθε δημότης και τι ψηφίζει. Αυτό που κάνετε τώρα αποτελεί κοντόφθαλμη προσέγγιση, να φτιάξετε ένα Νομικό Πρόσωπο της απολύτου εμπιστοσύνης σας», επεσήμανε ο Γ. Ζυγούνας από τη Δημοκρατική Ανατροπή, Πρόεδρος επί δυο χρόνια (2011-2012) στην ΕΣΤΙΑ. Επιπλέον ζήτησε τροποποίηση του πλαισίου για τη λειτουργία των Νομικών Προσώπων, έτσι που να εκπροσωπούνται όλες οι παρατάξεις.

«Τι φοβάστε;»

Δεν ήταν, τέλος, λίγοι οι δημοτικοί σύμβουλοι από τις μειοψηφίες που ρωτούσαν το αυτονόητο: «Η πλειοψηφία σας δεν διακυβεύεται. Συνεπώς τι φοβάστε, και δεν ‘ανοίγετε τη βεντάλια’ για να χωρέσουμε όλοι;».

Μπροστά στην επιμονή της Δημοτικής Αρχής να μην ανασκευάζει την εισήγησή της- «η συναίνεση θέλει δύο» απαντούσε στις αιτιάσεις ο Δήμαρχος Διονύσου Δ. Ζαμάνης-, η μείζων μειοψηφία (Ε.Π.) απέσυρε τους υποψήφιους εκπροσώπους της και στη μεν πρώτη ψηφοφορία για το Δ.Σ. της ΕΣΤΙΑΣ αποχώρησε από την αίθουσα του Δημοτικού Συμβουλίου και καταγράφηκε ως απούσα, ενώ απείχε κατά δήλωσή της από τις επόμενες, μη θέλοντας «να συμμετάσχει σ’ αυτήν την παρωδία».

Το Διοικητικό Συμβούλιο της ΕΣΤΙΑΣ

Μετά από τις σχετικές ψηφοφορίες, το Διοικητικό Συμβούλιο του Νομικού Προσώπου ΕΣΤΙΑ έχει την παρακάτω σύνθεση (σ.σ. υπενθυμίζουμε πως δεν εκπροσωπείται η Ενωτική Πρωτοβουλία, της οποίας οι θέσεις καλύφθηκαν από δημότες που πρότεινε η Διοίκηση):

Χρ. Ντούντα (Πρόεδρος), Στ. Ουσταμπασίδης (Αντιπρόεδρος), Θ. Στάικος, Π. Ταουξή, Ντ. Σχηματαριώτης (Νέα Πνοή), Ρ. Πανουργιά (Δημοκρατική Ανατροπή), Π. Πανάγος (Λαϊκή Συσπείρωση), Αν. ΧαραλαμπίδουΒ. Σακοράφας, Αγγ. Δήμου, Β. Βουτσά, Αν. Καρνιωτάκη, Κ. Κυριακούλης, Σ. Σωτηρίου, Κ. Θωμαΐδου (εκπρόσωπος των εργαζομένων)

με αναπληρωματικούς τούς Β. Ζώτου, Γ. Αφάρα και Αγγ. Αγαθοκλέους, Ε. Σταυροπούλου,  Γ. Καλαϊτζή (Νέα Πνοή), Αν. Χαρδαλιά (Δημοκρατική Ανατροπή), Στ. Ψαρουδάκη (Λαϊκή Συσπείρωση), Ρ. Γκόνου, Π. Καυτσούκου, Γ. Μπαλαφούτη, Β. Τσαγκαράκη, Στ. Κουτσουμπέλα, Κ. Αντωνούλα, Γ. Πανδή και Μ. Παπούλια.

Αιτιολογώντας τις προτάσεις της η Νέα Πνοή για το Διόνυσο, τόνισε πως απόφαση της παράταξης είναι να ανοιχτεί προς την κοινωνία. Με το σκεπτικό αυτό δεν πρότεινε δημοτικούς συμβούλους αλλά δημότες, με τον κ. Καλαϊτζή μάλιστα να είναι Πρόεδρος του Συλλόγου Τριτέκνων του Δήμου. Αντίστοιχη πολιτική τήρησε και στη δική της επιλογή η Δημοκρατική Ανατροπή Διονύσου.

Το Διοικητικό Συμβούλιο του ΘΕΣΠΙ

Χωρίς εκπροσώπους της Ενωτικής Πρωτοβουλίας και το Διοικητικό Συμβούλιο του ΘΕΣΠΙ, που η σύνθεσή του είναι:

Αν. Στασινοπούλου (Πρόεδρος), Δ. Ράικος (Αντιπρόεδρος), Β. Δαρδαμάνης, Γ. Κομνηνάκης (Νέα Πνοή), Ελ. Ρουφάνη (Δημοκρατική Ανατροπή), Θ. Αλιμήσης (Λαϊκή Συσπείρωση), Β. Κριεμάδης, Δ. Ιατρίδης, Α. Μπέτσης, Γ. Καλάφη, Ε. Γεωργίου, Ε. Χριστοφίδου, Π. Μερόντη, Κ Παπαδάκη, Γ. Ξινογιαννακοπούλου

και αναπληρωματικοί οι Π. Αγγέλικα, Ε. Καγιαλή, Π. Χρονόπουλος, Ε. Χριστόπουλος (Νέα Πνοή), Λ. Γεωργοκίτσος (Δημοκρατική Ανατροπή), Μ. Σταματάτου (Λαϊκή Συσπείρωση), Δ. Γούλας, Π. Μπλατσώνη, Α. Ελευθερίου, Γ. Πανδής, Α. Παπαντωνίου, Ν. Κοζακλή, Ε. Καντιάνη, Κ. Αχιλλείου, Κ. Σπυριδάκος.

Περιττό να σημειωθεί  πως η παραπάνω εξέλιξη, που σηματοδοτεί, όπως πολλοί τόνισαν, υπαναχώρηση από την αρχή της συναίνεσης την οποία υποσχέθηκε η νέα Δημοτική Αρχή, στιγματίστηκε από όλες τις παρατάξεις της μειοψηφίας. Χαρακτηριστικές ήταν οι  δηλώσεις του κ. Ζυγούνα («δυστυχώς προδιαγράφεται το μέλλον της Διοίκησής σας») αλλά και του κ. Καλαφατέλη («βάλτε τους δικούς σας για να ελέγχετε όσο μπορείτε καλύτερα την κατάσταση»).