logo


Δεκατρείς καθηγητές (φιλόλογοι, μαθηματικοί, φυσικοί, βιολόγοι) στους οποίους αναμένεται να προστεθούν κι άλλοι,  δήλωσαν χθες Πέμπτη 9 Οκτωβρίου το παρών  στην εξαιρετική, όπως είπαν,  προσπάθεια του Δήμου να οργανώσει τη λειτουργία του Δημοτικού Σπουδαστηρίου, στο οποίο το πρώτο κουδούνι θα χτυπήσει στο Δημοτικό Σχολείο της Άνοιξης τη Δευτέρα το απόγευμα στις 5.30!

Όλες οι παραπάνω πληροφορίες ήταν ο καρπός της συνάντησης των καθηγητών με τους αρμόδιους εκπροσώπους της Δημοτικής Αρχής, οπότε και διευκρινίστηκε ότι:

*Προτιμήθηκε- κατόπιν και υποδείξεων από πλευρά εκπαιδευτικών- ο όρος Δημοτικό Σπουδαστήριο, έναντι του Κοινωνικού Φροντιστηρίου, για να αποκλεισθούν εξ αρχής φαινόμενα ή αιχμές κοινωνικού στιγματισμού

*Τα παιδιά που μέχρι σήμερα έχουν απαντήσει θετικά για τη συμμετοχή τους στο Σπουδαστήριο είναι  συνολικά 45 , με τον μικρότερο αριθμό να ανήκει  σε παιδιά της Γ’ τάξης. Συμμετοχή επίσης έχουν δηλώσει και δυο μαθητές από το ΕΠΑΛ

*Το Σπουδαστήριο θα στεγασθεί στο Δημοτικό της Άνοιξης, μετά και τη σύμφωνη γνώμη του Διευθυντή του σχολείου

*Τα μαθήματα στο Σπουδαστήριο θα ξεκινούν αργά το απόγευμα, ώστε να μην αποτελούν συνέχεια του σχολικού προγράμματος. Τα παιδιά θα έχουν στο ενδιάμεσο την ευκαιρία και το χρόνο να επιστρέφουν στο σπίτι τους. Όσο για τη μετακίνησή τους από και προς το Σπουδαστήριο, ο Δήμος θα την υποστηρίξει και θα τη διευκολύνει με κάθε τρόπο και μέσο.

*Αντίστοιχη υποστήριξη και διευκόλυνση θα παρασχεθεί εκ μέρους του Δήμου σε κάθε άλλο ζήτημα που θα προκύψει κατά τη διάρκεια της λειτουργίας του Σπουδαστηρίου

Για το αποτέλεσμα αυτό συνεργάστηκαν οι Η. Υφαντής Αντιδήμαρχος Στρατηγικού Σχεδιασμού και Ανάπτυξης («στο αντικείμενό μου ανήκει η οργάνωση της προσπάθειας αυτής»), ο συνάδελφός του Παιδείας και Αλληλεγγύης Β. Κοκμοτός και η εντεταλμένη για τις κοινωνικές δομές δημοτική σύμβουλος Χρ. Ντούντα. Για το σκοπό αυτό υπήρξε στενή επικοινωνία με τις Διευθύνσεις των σχολείων, δημοσιεύθηκε η ανοιχτή πρόσκληση προς εθελοντές εκπαιδευτικούς στην ιστοσελίδα του Δήμου και καταγράφηκε η ανταπόκριση των μαθητών ανά μάθημα.

Από την πλευρά τους οι καθηγητές, τονίζοντας την επιτακτική ανάγκη να αρχίσει γρήγορα η λειτουργία του Σπουδαστηρίου, ιδιαιτέρως για τα παιδιά της Γ’ Λυκείου, επεσήμαναν πως το σημαντικότερο σ’ αυτήν την προσπάθεια είναι η καλή οργάνωση: «Αν τα παιδιά δουν πως αυτό που προσφέρουμε είναι καλά οργανωμένο, τότε θα εμπιστευθούν και την προσπάθεια και εμάς» είπε χαρακτηριστικά ο Π. Βελιτζέλος φιλόλογος από το Κρυονέρι, που πριν από δυο χρόνια με συναδέλφους του από Κρυονέρι και Άγ. Στέφανο είχαν επιχειρήσει κάτι ανάλογο.

Η χθεσινή συνάντηση όμως δεν περιορίστηκε στην ενημέρωση των καθηγητών. Ανταποκρινόμενοι σε σχετική πρόταση του κ. Υφαντή, αυτοοργανώθηκαν και επέλεξαν ομόφωνα ως συντονιστή του Σπουδαστηρίου τον πρώην Διευθυντή του Λυκείου Διονύσου χημικό Γ. Καλαντζάκη.

Και τελικό αποτέλεσμα: Τη Δευτέρα το απόγευμα θα κληθούν από το Δήμο όσα παιδιά έχουν απαντήσει θετικά, να συναντηθούν με τους καθηγητές τους και αμέσως μετά θα αρχίσουν μαθήματα!

Αξίζει επίσης να σημειωθούν και τα εξής: Στη συνάντηση παρευρέθηκε και απόφοιτος του Παιδαγωγικού Τμήματος του Πανεπιστημίου, η οποία βέβαια δεν μπορεί να διδάξει μαθητές Λυκείου. ‘Όμως, όπως δήλωσε η νεαρή δασκάλα, «είμαι εδώ για να προσφέρω όπως και όσο μπορώ με όλες μου τις δυνάμεις». Ενώ η φιλόλογος  με ειδικότητα στη διαπολιτισμική εκπαίδευση, βρήκε κιόλας τον πρώτο μαθητή της: Πρόκειται για μαθητή από την Ινδία που ήρθε φέτος στη Γ’ τάξη του Λυκείου Κρυονερίου και δεν μιλά καθόλου ελληνικά.

Στη διάρκεια της συζήτησης, τέλος, αναφέρθηκε και το παράδειγμα της αντίστοιχης θετικής εμπειρίας από την Κηφισιά: Εκεί το Κοινωνικό Φροντιστήριο λειτουργεί ήδη πλήρως εδώ και δυο χρόνια και απευθύνεται σε μαθητές  όλων των τάξεων και του Γυμνασίου και του Λυκείου. Τα αποτελέσματα της δουλειάς του είναι από φέτος ορατά, μια που σημειώθηκαν οι πρώτες επιτυχίες σε ΑΕΙ και ΤΕΙ από μαθητές που περιορίστηκαν στη βοήθεια αποκλειστικά του Κοινωνικού Φροντιστηρίου. Για την τρέχουσα σχολική χρονιά, δηλώνει στην Οδό Διονύσου ο εκεί ο υπεύθυνος δημοτικός σύμβουλος μαθηματικός Γ. Σκορδίλης, οι καθηγητές ανέρχονται στους 23-25 και έχουν δηλώσει συμμετοχή 55 παιδιά. Το Κοινωνικό Φροντιστήριο της Κηφισιάς στεγάζεται σε χώρο  δημόσιου σχολείου και ως δομή είναι ενταγμένο στο Νομικό Πρόσωπο «Κοινωνική Μέριμνα» του  γειτονικού Δήμου.

Για το Σπουδαστήριο, ο Δήμος Διονύσου εξέδωσε το ακόλουθο Δελτίο Τύπου:

Δημοτικό Σπουδαστήριο: Ξεκινούν τα μαθήματα

Αρχίζουν τα μαθήματα στο Δημοτικό Σπουδαστήριο του Δήμου Διονύσου!

Τη Δευτέρα 13 Οκτωβρίου 2014, στις 17:00, στο Δημοτικό Σχολείο της Δ.Κ. Άνοιξης.

Οι μαθητές που έχουν εκδηλώσει ενδιαφέρον να συμμετάσχουν θα πρέπει να προσέλθουν για εγγραφή, γνωριμία με τους καθηγητές, ενημέρωση για το πρόγραμμα και για μάθημα.

Μπορούν, επίσης, να προσέλθουν και όσοι μαθητές επιθυμούν να συμμετάσχουν και δεν το έχουν δηλώσει.

Το Δημοτικό Σπουδαστήριο αποτελεί προτεραιότητα για τη νέα δημοτική αρχή.

Κατά την πρώτη συνάντηση με εκπαιδευτικούς προτάθηκαν και έγιναν αποδεκτά:

(α) να υιοθετηθεί ο τίτλος «Δημοτικό Σπουδαστήριο» αντί του «Κοινωνικό Φροντιστήριο»

(β) η πρωτοβουλία να ξεκινήσει με τους μαθητές του Λυκείου

(γ) η πρόσκληση των μαθητών να γίνει σε συνεργασία με τους Διευθυντές των Λυκείων.

Σε επόμενη συνάντηση, με τους Διευθυντές Λυκείων, συζητήθηκαν θέματα οργανωτικά και λειτουργικά.

Προτάθηκαν και έγιναν αποδεκτά:

(α) η λειτουργία να φιλοξενηθεί σε σχολικές αίθουσες στη χρονική ζώνη 6μμ-10μμ

(β) να απευθυνθεί δημόσια πρόσκληση προς εκπαιδευτικούς για την στελέχωση

(γ) να απευθυνθεί πρόσκληση στους μαθητές και να ζητηθεί η συμπλήρωση σχετικού εντύπου.

Στη συνάντηση της Πέμπτης 9/10, με τους εκπαιδευτικούς που εκδήλωσαν ενδιαφέρον να υποστηρίξουν εθελοντικά την λειτουργία του Δημοτικού Σπουδαστηρίου, προτάθηκαν και έγιναν αποδεκτά τα ακόλουθα:

(α) Το Δημοτικό Σπουδαστήριο θα στεγαστεί στο Δημοτικό Σχολείο της Δημοτικής Κοινότητας Άνοιξης. Ο δήμος θα υποστηρίξει οργανωτικά/διοικητικά το Δημοτικό Σπουδαστήριο και θα προσπαθήσει να διευκολύνει τη μετακίνηση των μαθητών. Θα καταβληθεί κάθε προσπάθεια να αξιοποιηθούν όλοι οι εκπαιδευτικοί που εκδήλωσαν ενδιαφέρον.

(β) Οι εκπαιδευτικοί έχουν την αποκλειστική αρμοδιότητα για τον συντονισμό, τον προγραμματισμό και την υλοποίηση του διδακτικού-εκπαιδευτικού έργου. Συντονιστής ορίστηκε ο καθηγητής Γ. Καλατζάκης.

(γ) Η επόμενη συνάντηση των εκπαιδευτικών προγραμματίστηκε για την Δευτέρα 13 Οκτωβρίου 2014 στις 16:00.

Θα ακολουθήσει η γνωριμία με τους μαθητές και η ενημέρωσή τους, στο διάστημα 17:00 – 18:00.

Στις 18:00 θα ξεκινήσουν τα πρώτα μαθήματα. Προτεραιότητα θα δοθεί στον προγραμματισμό μαθημάτων για την Γ΄ Λυκείου.