logo


Πραγματοποιήθηκε σήμερα-Παρασκευή 3 Οκτωβρίου- η πρώτη μετεκλογική συνεδρίαση της Οικονομικής Επιτροπής του Δήμου Διονύσου, με 18 θέματα προς συζήτηση. Στη συνεδρίαση, που ξεκίνησε με μισής ώρας καθυστέρηση λόγω αργοπορημένης προσέλευσης του επικεφαλής της μείζονος μειοψηφίας και πρώην Δημάρχου Γ. Καλαφατέλη, κυριάρχησε- όπως ήταν αναμενόμενο- το θέμα με την υπόθεση του οικοπέδου στη Δροσιά.

Διαμαρτυρίες από… παλιά

Γεγονός είναι πως καρπός της σημερινής συνεδρίασης ήταν οι περισσότερες αποφάσεις στα 19 θέματα να ληφθούν ομόφωνα. Εντούτοις:

Παρά τις διαμαρτυρίες του νυν Δημάρχου Δ. Ζαμάνη όταν βρισκόταν στη μειοψηφία, για ελλιπείς ή “της τελευταίας στιγμής” εισηγήσεις, τούτο δεν το απέφυγε ως Διοίκηση, μια που σήμερα σε τουλάχιστον ένα θέμα- που αφορούσε μάλιστα σε μια από τις τρεις απ’ ευθείας αναθέσεις- παρουσιάστηκε εισήγηση με κενά. Το γεγονός έσπευσε να καυτηριάσει τόσο ο κ. Καλαφατέλης, όσο και ο επικεφαλής της Νέας Πνοής για το Διόνυσο Π. Μπιτάκος, ζητώντας στο εξής εκ των προτέρων πληρέστερη και αναλυτικότερη ενημέρωση των δημοτικών συμβούλων, ώστε να διευκολύνονται στην άσκηση των καθηκόντων τους.

«Εξωφρενική αμοιβή»

Τελευταίο θέμα η αγοραπωλησία οικοπέδου στη Δροσιά που, υπενθυμίζεται, είχε γίνει από τη διοίκηση Πασιπουλαρίδη, λίγο πριν εκπνεύσει η θητεία της, και με Αντιδήμαρχο Οικονομικών το σημερινό Δήμαρχο Διονύσου. Στη συνέχεια απεδείχθη πως ο πωλητής του οικοπέδου δεν ήταν και ιδιοκτήτης του, με αποτέλεσμα να έχει δώσει ο Δήμος 170.000 ευρώ αλλά οικόπεδο να μην έχει.

Τον περασμένο Ιούλιο, επί των ημερών της προηγούμενης Δημοτικής Αρχής, η Οικονομική Επιτροπή είχε αποφασίσει να αναθέσει την υπόθεση, που έχει και αστική καιι ποινική διάσταση, σε εξωτερικούς συνεργάτες, και για το εξειδικευμένο αντικείμενό της αλλά και γιατί ο νομικός σύμβουλος του Δήμου Γ. Βασιλείου είχε τότε δηλώσει αδυναμία ενασχόλησης επικαλούμενος φόρτο εργασίας.

Το τελευταίο θέμα της σημερινής συνεδρίασης ήταν η αλλαγή της απόφασης εκείνης του Ιουλίου και η ανάθεση της υπόθεσης στον κ. Βασιλείου, μια που “η δουλειά της συγκέντρωσης στοιχείων έχει γίνει ήδη- και μάλιστα με εξαιρετικό τρόπο-  και από την Τεχνική αλλά και από τη Νομική Υπηρεσία του Δήμου” δήλωσε ο κ. Ζαμάνης. “Στόχος μας είναι να μειώσουμε κατά το δυνατόν τα κονδύλια και τις αμοιβές προς εξωτερικούς συνεργάτες. Η αμοιβή εν προκειμένω των 10.000 ευρώ σε δυο δικηγόρους για μια και μόνο υπόθεση είναι εξωφρενική”.

“Θέλετε να κουκουλώσετε το θέμα

Την απόφαση του Δήμου τον Ιούλιο υπερασπίσθηκε από την πλευρά του ο κ. Καλαφατέλης, κατηγορώντας τη Διοίκηση πως “ο στόχος και η προσπάθειά σας φανερά είναι να κουκουλώσετε την υπόθεση και να ζημιωθεί ο Δήμος. Ενεργήσατε επιπόλαια και ανεύθυνα τότε και τολμάτε σήμερα να φέρετε τέτοιο θέμα; Εκτίθεστε”, τόνισε χαρακτηριστικά ο επικεφαλής της Ενωτικής Πρωτοβουλίας, που προεκλογικά είχε αναγάγει το θέμα σε ακρογωνιαίο λίθο της καμπάνιας του. Ενώ για απόπειρα συγκάλυψης της υπόθεσης έκανε λόγο ο συνάδελφός του επίσης από την Ε.Π.  Κ. Κοντάκης.

“Εμπλοκή αιρετών”

“Εύλογα ερωτήματα” που γεννώνται από την “επιστροφή” της υπόθεσης στη Νομική Υπηρεσία του Δήμου έθεσε ο κ. Μπιτάκος:

*Μπορεί ο κ. Βασιλείου να αναλάβει την υπόθεση, και αν ναι γιατί δεν υπήρχε σήμερα και δική του εισήγηση στο φάκελο;

*Ποιος εγγυάται πως μια διαφορετική σήμερα απόφαση από την Οικονομική Επιτροπή δεν θα σημάνει και μια ζημιογόνα- για το Δήμο- καθυστέρηση στην εξέλιξη της υπόθεσης;

*Και, το σημαντικότερο, πιθανόν να αποδειχθεί ότι υπάρχει εμπλοκή και αιρετών στην εν λόγω υπόθεση, που ίσως σημάνει και διατάραξη των σχέσεων ανάμεσα στις Υπηρεσίες και τη Διοίκηση του Δήμου.

“Για τους παραπάνω λόγους θεωρούμε πως στην περίπτωση αυτή η ανάθεση της υπόθεσης σε εξωτερικούς συνεργάτες είναι υποχρεωτική, για την τήρηση της διαφάνειας και της αντικειμενικότητας, που εσείς πρώτος πρέπει να υποστηρίξετε” κατέληξε απευθυνόμενος στο Δήμαρχο ο κ. Μπιτάκος, ζητώντας την απόσυρση του θέματος.

“Προσωπικό μου στοίχημα η διαλεύκανση της υπόθεσης”

Την απόλυτη εμπιστοσύνη του στο νομικό σύμβουλο του Δήμου για τους χειρισμούς που απαιτούνται στην υπόθεση, εξέφρασε ο κ. Ζαμάνης, προσθέτοντας πως έχουν ήδη συγκεντρωθεί όλα τα στοιχεία από τις Υπηρεσίες αλλά και από συμβούλους της προηγούυμενης Δημοτικής Αρχής και θα δοθούν ακόμη περισσότερα.

Και τόνισε κατηγορηματικά:

“Αποτελεί προσωπικό μου στοίχημα και δέσμευση και προεκλογικά και τώρα η πλήρης διαλεύκανση της υπόθεσης σε βάθος. Ο Δήμος θα πάρει τα λεφτά του πίσω και θα κινήσει όλες τις διαδικασίες ώστε να αποδοθούν όλες οι ευθύνες ανεξαιρέτως εκεί που πρέπει”.

Η σχετική απόφαση, να σημειώσουμε, ελήφθη κατά πλειοψηφία με τα πέντε μέλη της Διοίκησης να ψηφίζουν υπέρ, και αρνητικούς τους τρεις συμβούλους από τις παρατάξεις της μειοψηφίας.

Και κάποια παραλειπόμενα

*Αντιπρόεδρος της Οικονομικής Επιτροπής ορίσθηκε ομόφωνα από τα μέλη, και κατόπιν πρότασης του Δημάρχου, ο επικεφαλής της μείζονος μειοψηφίας. Ο οποίος λίγο αργότερα, επεχείρησε και να υποκαταστήσει τη Δημοτική Αρχή: Υπενθύμιση της υπόθεσης με το οικόπεδο ζήτησε η παριστάμενη επικεφαλής της Λαϊκής Συσπείρωσης, «να σας απαντήσω εγώ» έσπευσε ο κ. Καλαφατέλης!

*Για πρώτη φορά εδώ και τέσσερα χρόνια παρέστη στην Επιτροπή μετά από επίσημη πρόσκληση του Δήμου η επικεφαλής της Λαϊκής Συσπείρωσης Ζ. Σώκου. Παρών και ο Γ. Ζυγούνας από τη Δημοκρατική Ανατροπή. Τηρήθηκε έτσι η δέσμευση της Διοίκησης ότι στις Επιτροπές του Δήμου θα καλούνται έχοντας πλήρη ενημέρωση οι επικεφαλής όλων των δημοτικών παρατάξεων, με δικαίωμα παρέμβασης.

*Παρόντες επίσης:

Ο Αντιδήμαρχος Περιβάλλοντος Τ. Μπάσης, μια που αρκετά από τα θέματα προς συζήτηση αφορούσαν στα καθήκοντά του και έδινε τις σχετικές διευκρινίσεις

Ο Πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου Σπ. Γιαννουλάτος, ο οποίος, όπως μας είπε, προσπαθεί να είναι όσο πιο καλά ενημερωμένος για τις αποφάσεις των συλλογικών οργάνων του Δήμου

Μαζί τους παρόντες και οι δημοτικοί σύμβουλοι Σπ. Σπηλιώτης (ΔΑΔΙΟΝ) και Στ. Κριεμάδης (Ε.Π.)

Απουσίασε, αντιθέτως, από αυτήν την πρώτη συνεδρίαση ο δημοτικός σύμβουλος της Διοίκησης Θ. Στάικος

*Πλήρως έτοιμη εμφανίστηκε στα θέματα που αφορούν στην Αντιδημαρχία Οικονομικής Διαχείρισης η Σ. Μαγγίνα, παρέχοντας τις αναγκαίες διευκρινίσεις και διαψεύδοντας όσους είχαν σπεύσει να την αμφισβητήσουν προκαταβολικά

*Στο περιθώριο, τέλος, της συνεδρίασης ανακοινώθηκε πως η νέα Δημοτική Αρχή προχωρεί την προσπάθεια συμβασιοποίησης των επισκευών στο δίκτυο ύδρευσης, μέσα από τη διενέργεια διαγωνισμού. Οι επισκευές μέχρι σήμερα γίνονταν με απ’ ευθείας ανάθεση. Επιπλέον υπάρχει η βούληση να ενισχυθεί η Νομική Υπηρεσία του Δήμου με πρόσληψη ασκούμενου δικηγόρου, ή ακόμη και με ειδικό συνεργάτη.