logo


Με τέσσερα θέματα αγοράς τάφου και οστεοφυλακίου, με τη μεταφορά της Λαϊκής Αγοράς, καθώς και με την άρση της μονοδρόμησης στον κεντρικό δρόμο του Κρυονερίου (κατόπιν σχετικού αιτήματος δεκάδων καταστηματαρχών)  ασχολήθηκε στην πρώτη συνεδρίασή του το νέο Τοπικό Συμβούλιο της περιοχής τη Δευτέρα το βράδυ. Και ήταν το μοναδικό Τοπικό, του οποίου απόφαση (αυτή για τη μεταφορά) ελήφθη κατά πλειοψηφία. Ήταν επίσης η μοναδική συνεδρίαση Τοπικού Συμβουλίου στην οποία οι τόνοι ανέβηκαν, και μάλιστα όχι από τοπικό σύμβουλο: Στη συνεδρίαση παρέστη ο επικεφαλής της μείζονος μειοψηφίας, και πρώην Δήμαρχος Διονύσου, Γ. Καλαφατέλης, ο οποίος υποκαθιστώντας πλήρως τον εκλεγμένο τοπικό σύμβουλο της παράταξής του Ηρ. Χιώτη, ανέλαβε ο ίδιος τα αντίστοιχα καθήκοντα και τη… θέση στο πάνελ των συμβούλων, επαναλαμβάνοντας συχνά πυκνά «δεν θα σας αφήσουμε να χαλάσετε την πόλη μας»!  Η μετεκλογική εντούτοις γενικευμένη αντιπαράθεση αποφεύχθηκε, χάρη στην ψυχραιμία του Προέδρου του Τ.Σ. Δ. Χριστόπουλου αλλά και των υπολοίπων τοπικών συμβούλων, καθώς και του παριστάμενου εντεταλμένου δημοτικού συμβούλου για το Κρυονέρι Δ. Ράικου. Η συνεδρίαση πραγματοποιήθηκε κατ’ εξαίρεση σε αίθουσα του Πολιτιστικού Κέντρου της περιοχής, κατάλληλα διαμορφωμένη ώστε να υποδεχθεί το κοινό.

«Η Λαϊκή κοντά στους καταναλωτές»

Καιρικούς λόγους και  καλύτερη εξυπηρέτηση των καταναλωτών  επικαλούνταν στο αίτημά τους για τη μεταφορά της Λαϊκής οι παραγωγοί, που κάθε Τρίτη έρχονται στο Κρυονέρι. Η Λαϊκή Αγορά εκεί είναι μικρή και διαρκεί μέχρι το μεσημέρι, ενώ η θέση της μέχρι τώρα είναι στο πάρκινγκ του γηπέδου, στην άκρη της πόλης. Ζητούσαν λοιπόν οι παραγωγοί  να μεταφερθούν πλησιέστερα στον οικιστικό ιστό, ώστε οι καταναλωτές να έχουν ευκολότερη πρόσβαση. Επιπλέον η τωρινή τοποθεσία είναι ιδιαιτέρως εκτεθειμένη στις άσχημες καιρικές συνθήκες. Οι 4 στους 5 τοπικούς συμβούλους θεώρησαν πως το παραπάνω αίτημα είναι λογικό, τη στιγμή μάλιστα που δεν επιβαρύνονται ούτε οι καταστηματάρχες, οι οποίοι συμφωνούσαν με το αίτημα, αλλά ούτε και η κυκλοφορία. Δεν είχε όμως και ο κ. Χιώτης την ίδια άποψη, που μειοψήφησε, υποδεικνύοντας ως εναλλακτική πρόταση τη μεταφορά της Λαϊκής στο δρόμο έξω από το Ναό του Αγ. Παντελεήμονα.

«Θέμα επιβίωσης»

Εκτός Ημερήσιας Διάταξης, και μετά την επιστολή που έστειλαν 32 καταστηματάρχες, συζητήθηκε- χωρίς εντούτοις να ληφθεί κάποια απόφαση- το θέμα της άρσης της μονοδρόμησης στην Κρυονερίου. Οι καταστηματάρχες, πολλοί εκ των οποίων παρακολούθησαν την προχθεσινή συνεδρίαση, στην επιστολή τους υποστήριζαν πως η μονοδρόμηση μειώνει την εμπορική κίνηση, ακόμη περισσότερο σε καιρό κρίσης, δημιουργώντας τους σοβαρό πρόβλημα επιβίωσης, ενώ εγκυμονεί και κινδύνους ατυχημάτων, μια που συνεχώς παραβιάζεται από τους οδηγούς.

Το σχετικό μέτρο υλοποιήθηκε στο πλαίσιο κυκλοφοριακής μελέτης που είχε εκπονηθεί για την πόλη, επί των ημερών του κ. Καλαφατέλη ως Κοινοτάρχη. Η μελέτη, όπως τόνισε ο εντεταλμένος για το Κρυονέρι δημοτικός σύμβουλος της Διοίκησης Δ. Ράικος, είχε τότε εφαρμοστεί τμηματικά στον ιστό της πόλης, και περιελάμβανε τη μονοδρόμηση της Κρυονερίου, παρόλο που συγκοινωνιολόγος τότε είχε αποφανθεί πως δεν νοείται μονοδρόμηση στον κεντρικό δρόμο μιας πόλης, όπως υπενθύμισε παριστάμενος καταστηματάρχης. Ήδη στις προτάσεις του Τοπικού για το νέο Τεχνικό Πρόγραμμα του Κρυονερίου περιλαμβάνεται και αυτή της ολοκληρωμένης μελέτης, «που προεκλογικά δεσμευτήκαμε να υλοποιήσουμε πλήρως».

Ενώ από την πλευρά του ο Πρόεδρος του Τοπικού δήλωσε πως «στο πρόγραμμά μας στόχος είναι να κάνουμε το Κρυονέρι μια πόλη βατή για όλους».

Αξίζει επίσης να επισημανθούν και τα εξής: Την ίδια ημέρα που η Σταμάτα και η Ροδόπολη έπαιρναν ομόφωνες αποφάσεις να ζητήσουν τη μείωση των τελών ύδρευσης στις περιοχές τους, ο κ. Καλαφατέλης υποστήριζε στο Κρυονέρι πως «η δική μας Διοίκηση μόνο μείωση τελών έφερε», ομολογώντας λίγο αργότερα πως το Κρυονέρι έχει τα χαμηλότερα δημοτικά τέλη. Δικαίωσε έτσι όσους επί τριάμισι χρόνια υποστήριζαν πως η περιοχή έχει προνομιακή μεταχείριση έναντι των άλλων έξι Δημοτικών Κοινοτήτων.

Και ερωτήσεις

Λύση για τα παιδιά του Γυμνασίου- Λυκείου, που επιβαρύνονται από την ακτινοβολία της κεραίας κινητής τηλεφωνίας απέναντι από το σχολικό κτήριο, ζήτησε με ερώτησή του ο κ. Καλαφατέλης, κάτι που όμως βρίσκεται εκτός αρμοδιότητας ενός Τοπικού Συμβουλίου, όπως του υπενθύμισε ο Πρόεδρος του Τ.Σ.  Εξάλλου η υπόθεση βρίσκεται στα χέρια του Δικαστή, χωρίς να έχει εκδοθεί ακόμη σχετική απόφαση, ενημέρωσε τους παριστάμενους η Β. Κάουλα από τη Διοίκηση.

Την κοπή 2 λευκών χωρίς τα απαραίτητα δικαιολογητικά στη φερώνυμη οδό, κατήγγειλε με την επόμενη ερώτησή του ο επικεφαλής της μείζονος μειοψηφίας, επικαλούμενος και σχετικές φωτογραφίες.  Για τη συγκεκριμένη ενέργεια, εντούτοις, υπάρχει- άτυπη- γνωμοδότηση κατόπιν αυτοψίας της γεωπόνου δημοτικής συμβούλου της Διοίκησης Αγγ. Πέππα που υποστηρίζει πως τα δέντρα ήταν άρρωστα, ενώ προτείνει την αντικατάστασή τους. “Με άλλου είδους όμως, γιατί οι λεύκες την άνοιξη επιβαρύνουν με αλλεργίες τους μαθητές των παρακείμενων σχολείων”, ζήτησαν οι κάτοικοι.