logo


Με την παρουσία του Δημάρχου Δ. Ζαμάνη, πραγματοποιήθηκε χτες Δευτέρα 29 Σεπτεμβρίου το πρωί η πρώτη συνεδρίαση του νέου Τοπικού Συμβουλίου ση Δημοτική Κοινότητα Σταμάτας, όπου συζητήθηκαν τα δυο σημαντικότερα ίσως ζητήματα της περιοχής: το νερό και τα όρια του οικισμού.

Πιο συγκεκριμένα ο πρόεδρος του Τ.Σ. Β. Πέππας με εισήγησή του πρότεινε στους συναδέλφους του τη μείωση των τελών ύδρευσης για τη Σταμάτα, μια που η ρύθμιση για την ενοποίηση  των τελών σε επίπεδο Δήμου από την προηγούμενη Δημοτική Αρχή, είχε επιφέρει  αύξηση στις τιμές τους κατά 30 για την περιοχή.

Οι αντιδράσεις τότε από τους Σταματιώτες δημοτικούς και τοπικούς συμβούλους ήταν ιδιαιτέρως έντονες μια που το νερό της Σταμάτας δεν… μοιάζει με κανένα άλλο:

Η περιοχή υδροδοτείται αποκλειστικά από δικές της γεωτρήσεις, με αποτέλεσμα το νερό να είναι πολύ σκληρό με μεγάλη αναλογία σε άλατα. Αυτό έχει ως συνέπεια και οι ηλεκτρικές συσκευές, όπως πλυντήρια, κ.λπ. να υφίστανται γρήγορα σημαντικές  φθορές αλλά και οι κάτοικοι να πίνουν μόνο εμφιαλωμένο νερό. Παρόλο, λοιπόν, που η ποιότητα του νερού δεν είναι αυτή της ΕΥΔΑΠ, εντούτοις τα τέλη ύδρευσης που κλήθηκαν να πληρώσουν οι κάτοικοι μετά την ενοποίηση, ήταν κατά πολύ αυξημένα.

Η απόφαση που λήφθηκε από το Τοπικό σήμερα, ήταν να εισηγηθούν στο Δήμο την επαναφορά του παλαιού- και πιο δίκαιου- τιμολογίου στα επίπεδα του 2009.

Πάντως, και σύμφωνα με τη σχετική ενημέρωση από το Δήμαρχο, έχει ήδη δοθεί εντολή στις Υπηρεσίες του Δήμου, φροντίζοντας για την ανταποδοτικότητα, να συντάξουν μελέτη με στόχο την αναδιαμόρφωση προς τα κάτω και των τελών ύδρευσης και των τελών καθαριότητας. Η μελέτη αναμένεται να ολοκληρωθεί πριν την εκπνοή του 2014.

Προς λύση του προβλήματος με τα όρια;

Η οριοθέτηση του οικισμού της Σταμάτας ήταν το δεύτερο ζήτημα το οποίο απασχόλησε το Τοπικό Συμβούλιο, ένα ζήτημα που δεν έχει σταματήσει δεκαετίες τώρα να ταλαιπωρεί τους κατοίκους.

Ο οικισμός της Σταμάτας είναι ο αρχαιότερος του Δήμου Διονύσου καταγεγραμμένος σε αρχεία από το 1883! Ουδέποτε εντούτοις καθορίστηκαν τα όριά του, σε αντίθεση με τους άλλους οικισμούς του Δήμου, με αποτέλεσμα σε πολλά σημεία του ούτε μεταβιβάσεις να μην μπορούν να γίνουν, όπως χαρακτηριστικά κατήγγειλε ο Πρόεδρος του Εξωραϊστικού Α. Γκίνης.

Εντούτοις κάτι φαίνεται να αλλάζει: Όπως ενημέρωσε τους παριστάμενους ο Δήμαρχος Διονύσου, σε συνάντησή του με το νομικό σύμβουλο του ΥΠΕΚΑ Κ. Καρατσώλη, ο τελευταίος τον διαβεβαίωσε ότι πρόθεση της πολιτείας είναι η επίλυση του προβλήματος. Στη διαδικασία προς τούτο απαιτείται μέσα στο προσεχές 15ήμερο ένα υπόμνημα του Δήμου με πλήρη αποτύπωση της παρούσας κατάστασης για κάθε περιοχή, ώστε το ΥΠΕΚΑ να το επεξεργαστεί και να προτείνει λύση.

Επιπλέον, όπως ενημέρωσε ο κ. Ζαμάνης, την ίδια ημέρα επρόκειτο να συναντηθεί με το βουλευτή Αττικής Θ. Μπούρα, που συμμετέχει στην αρμόδια για τους οικισμούς τριμελή Επιτροπή της κυβέρνησης. «Παρακολουθούμε από κοντά την υπόθεση και είμαστε σε ετοιμότητα», δήλωσε ο κ. Ζαμάνης.

Η απόφαση, τέλος, του Τοπικού ήταν η επιβεβαίωση της αντίστοιχης απόφασης του Δημοτικού Συμβουλίου που ζητούσε τον καθορισμό των ορίων για τη Σταμάτα.

Στην παραπάνω συνεδρίαση παραβρέθηκαν επιπλέον από τη Διοίκηση η εντεταλμένη δημοτική σύμβουλος για τη Σταμάτα Αγγ. Πέππα, ο Πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου, Σταματιώτης κι ο ίδιος, Σπ. Γιαννουλάτος, ο δ.σ. Π. Τσούκας και από τη μείζονα μειοψηφία ο δ.σ. Στ. Κριεμάδης.