logo


Στο Δημαρχείο Αμαρουσίου διεξήχθη χτες Τετάρτη 24 Σεπτεμβρίου η Προσυνεδριακή Συνάντηση Εργασίας του Εθνικού Διαδημοτικού Δικτύου Υγιών Πόλεων Προαγωγής Υγείας (ΕΔΔΥΠΠΥ), στο οποίο συμμετέχει και ο Δήμος Διονύσου. Στη συνάντηση παρέστησαν Δήμαρχοι ή εκπρόσωποί τους από 41 Δήμους της χώρας, με το Διόνυσο να εκπροσωπείται από τη Σ. Ιωσηφίδου, συντονίστρια του ΕΔΔΥΠΠΥ για την πόλη μας.

Ο Πρόεδρος του Δ.Σ. του ΕΔΔΥΠΠΥ και Δήμαρχος Αμαρουσίου Γ. Πατούλης μίλησε για την Πολιτική Σημασία  του  Παγκόσμιου Συνεδρίου Υγιών Πόλεων κατά το οποίο θα υπογραφεί η Διακήρυξη των Αθηνών που θα είναι για τα επόμενα 5 χρόνια ο οδηγός πολιτικών του Π.Ο.Υ., αναφερόμενος στα μεγάλα ζητήματα που θα αναδειχθούν, της Προαγωγής Υγείας στην Κοινότητα, τα ολοκληρωμένα τοπικά προγράμματα Προσυμπτωματικού Ελέγχου, το υγιές αστικό και φυσικό περιβάλλον, την υγιή Τρίτη ηλικία και τους κοινωνικούς καθοριστικούς παράγοντες της Υγείας.

Συγκεκριμένα συζητήθηκαν οι πολιτικές αποφάσεις που πρέπει να ληφθούν και τα επιμέρους θέματα που χρειάζεται να προωθηθούν για την παρουσία του Δικτύου στο Συνέδριο. Ακολούθησε συζήτηση σχετικά με την πολιτική και λειτουργία των Υγιών Πόλεων σε ευρωπαϊκό και εθνικό επίπεδο. Αναφορά έγινε και στην πολιτική που θα ακολουθηθεί στο πλαίσιο των Υγιών Πόλεων στη διάρκεια της 6ης Φάσης του Ευρωπαϊκού Προγράμματος του Π.Ο.Υ, 2014-2019, στην Ατζέντα του Π.Ο.Υ «ΥΓΕΙΑ 2020» και στο ρόλο των πόλεων στην υλοποίησή της.

Τέλος, έγινε παρουσίαση των προγραμμάτων που υλοποιούνται την τρέχουσα περίοδο από το Εθνικό Διαδημοτικό Δίκτυο και αυτών που προγραμματίζονται και ενημερώθηκαν οι νέες δημοτικές αρχές για τον τρόπο που μπορούν να συμμετάσχουν και να αξιοποιήσουν αυτά τα προγράμματα.

Υπενθυμίζουμε πως με απόφαση Δημοτικού Συμβουλίου ορίζονται ως εκπρόσωποι του Δήμου στο ΕΔΔΥΠΠΥ ένας αιρετός και ένας υπάλληλος ως συντονιστής. Στα προηγούμενα τριάμισι χρόνια αιρετοί εκπρόσωποι του Δήμου μας στο Δίκτυο ήταν η αείμνηστη Ε. Γιαννιώτη και εν συνεχεία η πρώην Αντιδήμαρχος Παιδείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης Θ. Σαραντάκη. Συντονίστρια παραμένει η κ. Ιωσηφίδου, ενώ απαιτείται απόφαση του Δ.Σ. για τον ορισμό νέου αιρετού εκπροσώπου του Δήμου. Μέσω του Δικτύου σήμερα πραγματοποιούνται οι δωρεάν ψηφιακές μαστογραφίες για δημότισσες Διονύσου που οργανώνει το Δημοτικό Πολυϊατρείο κάθε χρόνο. Αλλά οι δράσεις στο πλαίσιο του Δικτύου δεν εξαντλούνται εκεί:

Όπως η κ. Ιωσηφίδου δηλώνει στην Οδό Διονύσου, οι δράσεις και τα προγράμματα του ΕΔΔΥΠΠΥ, που κανουν προληπτικό και προσυμπτωματικό έλεγχο, μπορούν να εφαρμόζονται σε όλες τις Υπηρεσίες του Δήμου, μια που αφορούν στα σχολεία, το περιβάλλον, τον αστικό σχεδιασμό, την πρόνοια, την τρίτη ηλικία, την ισότητα, τους μετανάστες κ.λπ., «χτίζοντας» την πόλη στην κατεύθυνση της υγείας.

“Εξάλλου, όπως δήλωσε στην προσυνεδριακή συνάντηση ο Α. Τσουρός Διευθυντής Πολιτικής και Διακυβέρνησης για την Υγεία στην Ευρωπαϊκή Περιφέρεια του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας, υγεία δεν είναι η μη ύπαρξη αρρώστιας αλλά η σωματική και ψυχική ευεξία”, τόνισε χαρακτηριστικά η κ. Ιωσηφίδου.