logo


Νέο θεσμό που αποσκοπεί στη στενότερη επαφή δημοτών και Δημάρχου, καθιερώνει ο Δήμος Αθηναίων. Σύμφωνα με το Δήμαρχο Αθηναίων Γ. Καμίνη «δεν μπορεί ο δήμαρχος διαρκώς να πηγαίνει σε κάθε γειτονιά, ας έρθει η γειτονιά στο δήμο. Δύο φορές το μήνα, μέσα από μία διαδικασία, η οποία θα περιλαμβάνει τη συνεννόηση με τους πολίτες, θα δέχομαι εγώ προσωπικά τους πολίτες, είτε ατομικά, είτε σε επίπεδο συλλόγων και σωματείων. Θα είναι το «Ραντεβού με το δήμαρχο». Τα ραντεβού θα είναι προετοιμασμένα , για να λέμε στον κόσμο τι θα κάνουμε για το πρόβλημα που έχει ή ακόμα –σε κάποιες περιπτώσεις-  να εξηγήσουμε τι δεν μπορεί να γίνει».

Αυτά στο Δήμο Αθηναίων. Υπενθυμίζουμε πως στο Δήμο Διονύσου κάτι ανάλογο πραγματοποιήθηκε μόνο μια φορά πέρυσι, στο πλαίσιο της Ευρωπαϊκής Εβδομάδας Τοπικής Δημοκρατίας, όταν η πόρτα του Δημάρχου παρέμεινε ανοιχτή για τους πολίτες, για διάστημα μερικών ωρών.

Εντούτοις υπάρχει κάτι ακόμη που θα μπορούσε να λειτουργήσει στην ίδια κατεύθυνση: Μιλάμε για την Ώρα του Δημότη στο πλαίσιο του Δημοτικού Συμβουλίου. Ο συγκεκριμένος  θεσμός  έχει ήδη καθιερωθεί από παλιά σε πολλούς Δήμους και- με λίγα λόγια- θεσπίζει το δικαίωμα του δημότη, είτε ατομικά είτε συλλογικά, να εκθέσει το πρόβλημά του, στη διάρκεια συγκεκριμένης συνεδρίασης και για συγκεκριμένη ώρα, για  παράδειγμα στην πρώτη συνεδρίαση κάθε μήνα και για μια ώρα- και όχι κατ’ ανάγκη μετά από γνωστοποίηση του προβλήματος.

Αυτό βέβαια προϋποθέτει μια σειρά πραγμάτων:

Τη βούληση, κατ’ αρχάς, της Δημοτικής Αρχής και των μειοψηφιών  να υποστηρίξουν την παραπάνω πρωτοβουλία, χωρίς να τη μετατρέψουν σε αρένα αέναης προεκλογικής ή μετεκλογικής αντιπαράθεσης.

Τη σχετική ενημέρωση των δημοτών, που μέχρι τώρα συχνάζουν μεν στην αίθουσα του Δημοτικού Συμβουλίου (όσοι επιθυμούν), παραμένουν όμως θεατές, εκτός και αν έχουν ειδικώς προσκληθεί για θέμα που τους αφορά.

Την τήρηση συγκεκριμένης- ενίοτε και αυστηρής- διαδικασίας, ώστε η Ώρα του Δημότη να ανήκει πραγματικά στους δημότες, και όχι στους δημοτικούς συμβούλους.

Και- το σημαντικότερο- τη βούληση της Δημοτικής Αρχής να καθιερώσει ένα θεσμό που ουσιαστικά φέρνει τον πολίτη μέσα στη συλλογική διαδικασία και του επιτρέπει να γίνεται κομμάτι της. Έστω και για μια ώρα το μήνα.