logo


Και ενώ -σύμφωνα με το σημερινό μετεωρολογικό δελτίο- αναμένονται κι άλλες τοπικές βροχές ή και καταιγίδες, ο Διόνυσος μετράει τις πληγές του από τη χτεσινή θεομηνία, που αποτέλεσε τεστ για γερά νεύρα για τη νέα Δημοτική Αρχή. Πεσμένα δέντα, εγκλωβισμένοι οδηγοί στα αυτοκίνητά τους, πλημμυρισμένα σπίτια ήταν όσα καταγράφηκαν χτες το μεσημέρι.

Η Οδός Διονύσου περπάτησε σήμερα στους δρόμους της πόλης και συνομίλησε με τους αρμόδιους Αντιδημάρχους, που για δεύτερο εικοσιτετράωρο βρίσκονται κυριολεκτικά επί ποδός πολέμου.

Όλα τα συνεργεία στα φρεάτια

Με εντολή του Αντιδημάρχου Πολιτικής Προστασίας, Καθαριότητας και Περιβάλλοντος Τ. Μπάση τα συνεργεία από όλες τις Δημοτικές Κοινότητες βρίσκονται από το πρωί στους δρόμους καθαρίζοντας τα βουλωμένα φρεάτια. Σύμφωνα με τον κ. Μπάση, εκεί εντοπίζεται η κυριότερη αιτία για τις πλημμύρες και στους δρόμους και στα σπίτια σ’ όλη την πόλη Ο ίδιος ιεραρχώντας τα προβλήματα που πσρουσιάστηκαν βλέπει τη Λεωφ. Σταμάτας στην κορυφή τους.

Σήμερα το πρωί, εξάλλου, παρουσία τεχνικού της ΕΥΔΑΠ, εργάτες του Δήμου, μαζί με τον Αντιδήμαρχο, το Δήμαρχο Δ. Ζαμάνη και τους δημοτικούς συμβούλους Π. Ταουξή, Αγγ. Πέππα, Π. Τσούκα και Αν. Στασινοπούλου  ξήλωναν τα εκεί φρεάτια, μπροστά στους αμπελώνες, οπότε και επιβεβαίωσαν ότι οι αγωγοί είναι μπλοκαρισμένοι από φερτά υλικά, λάσπη, ρίζες και σκουπίδια. Στο ίδιο σημείο χτες εγκλωβίστηκαν δυο οδηγοί, που απομακρύνθηκαν μετά από άμεση επέμβαση της Πολιτικής Προστασίας.

Εξίσου μεγάλο ήταν το πρόβλημα που παρουσιάστηκε κάτω από τη Λεωφ. Μαραθώνος, και πιο συγκεκριμένα στις οδούς Ρ. Φεραίου και Ικονίου, όπου σήμερα οι ιδιοκτήτες πάλευαν να αντλήσουν τα νερά από τα υπόγεια, που χτες είχαν φτάσει σε ύψος δεκάδων εκατοστών, καταστρέφοντας περιουσίες.

Παράλληλα, αυξημένα προβλήματα παρουσιάστηκαν, λέει ο κ. Μπάσης, και στην Άνοιξη, όπου είχαμε εγκλωβισμούς οδηγών και πλημμύρες σπιτιών.

Επιπλέον έπεσαν δυο δέντρα στο Κρυονέρι και ένα στη Σταμάτα, ενώ κάτω από τη γέφυρα της Εθνικής Οδού, στο δρόμο που οδηγεί στα 120 Εργοστάσια, το νερό- όπως αναφέρθηκε- έφτανε το 1,5 μέτρο ύψος!

Πάντως, όπως κατήγγειλε ο κ. Μπάσης, δεν έλειψαν και οι  κακοκοπροαίρετοι που τηλεφωνούσαν στο Δήμο για να αναφέρουν υποτιθέμενα περιστατικά έκτακτης ανάγκης, και όταν τα συνεργεία έσπευδαν στο σημείο διαπίστωναν πως τίποτε απολύτως δεν συνέβαινε.

Μικρές και άμεσες παρεμβάσεις

Στο τρίπτυχο Ανάσχεση- Παροχέτευση- Διήθηση θα βασιστεί ο γενικός προγραμματισμός της αντιμετώπισης των προβλημάτων από τα όμβρια, σύμφωνα με τον Αντιδήμαρχο Χωροταξίας και Τεχνικών Υποδομών Β. Λυρούδια.

Ο ίδιος, για την άμεση επίλυση κάποιων από τα προβλήματα αυτά, βλέπει μικρές, άμεσες και αποτελεσματικές παρεμβάσεις, που θα αποκαταστήσουν τη ροή των υδάτων προς το φυσικό τους αποδέκτη που είναι τα ρέματα και θα αποτρέψουν τα χτεσινά φαινόμενα.

Ειδικά για τη Δημοτική Κοινότητα Διονύσου, της οποίας είναι και ο τοπικός Αντιδήμαρχος, ο κ. Λυρούδιας εντόπισε περιπτώσεις όπου από αστοχίες ή κακό προγραμματισμό υπήρξε χτες πρόβλημα: Στην οδό Τσακάλωφ, στην παιδική χαρά της Καϊρη, στην Πηλίου, στη Δημοκρατίας αλλά και στην Αναγέννηση.

Αντοχή και προσαρμοστικότητα

Επιπλέον ο κ. Λυρούδιας δίνει και μια άλλη διάσταση στην από δω και μπρος αντιμετώπιση των στοιχείων της φύσης: Κάθε 500 περίπου χρόνια παρατηρείται μια έντονη κλιματική αστάθεια, που διαρκεί 70-80 χρόνια. Σε μια τέτοια αστάθεια βρισκόμαστε τώρα. Συνεπώς θα πρέπει να αυξήσουμεε την αντοχή και την προσαρμοστικότητά μας, με την ανάπτυξη αντίστοιχης τεχνογνωσίας. Στην κατεύθυνση αυτή θα βοηθούσε και μια νομοθεσία πλαισίου, όπως την αποκαλεί, που θα δίνει τη δυνατότητα στους μηχανικούς να εκμεταλλεύονται και τις εμπειρικές γνώσεις των παλαιοτέρων.