logo


Οι αλλεπάλληλες ψηφοφορίες για την εκλογή των μελών στις δυο Επιτροπές του Δήμου- Οικονομική και Ποιότητας Ζωής, παρόλο που όσοι ήσαν υποψήφιοι, αυτοί και θα εκλέγονταν βάσει του σχετικού νόμου, ήταν η αιτία που η χθεσινή- Κυριακή 14 Σεπτεμβρίου- ειδική συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου ολοκληρώθηκε μετά από 4 και πλέον ώρες, με το Δημοτικό Συμβούλιο να συγκροτείται σε Σώμα, μια που εξελέγη Αντιπρόεδρος ο Γρ. Ίσσαρης. Υπενθυμίζεται πως η εκλογή Αντιπροέδρου εκκρεμούσε από την περασμένη Κυριακή, όταν οι ψηφοφορίες σχετικά με την υποψηφιότητά του δεν είχαν συγκεντρώσει τις απαιτούμενες πλειοψηφίες, σύμφωνα με την εγκύκλιο του ΥΠΕΣ που είχε σταλεί στους Δήμους τον Αύγουστο.

Η παράνοια της ελληνικής Διοίκησης

Αυτή η εγκύκλιος ανέλυε βήμα βήμα τη διαδικασία, η οποία ακολουθήθηκε πιστά πριν από μια εβδομάδα: Ο κ. Ίσσαρης δεν είχε αποσπάσει στην τρίτη ψηφοφορία τη σχετική πλειοψηφία των παρόντων, συνεπώς δεν εκλεγόταν και η διαδικασία για τη θέση του Αντιπροέδρου θα επαναλαμβανόταν.  Στο διάστημα όμως που μεσολάβησε, η Αποκεντρωμένη Διοίκηση με απόφασή της, και επικαλούμενη άλλες εγκυκλίους, ανέτρεψε τα παραπάνω και έκρινε πως η εκλογή του είχε επιτευχθεί ήδη από την πρώτη Κυροιακή «έστω και αν οι θετικές ψήφοι ήταν λιγότερες από τις αρνητικές». Με την εξέλιξη αυτή δικαιώθηκε μετά από… δυο χρόνια ο πρώην Πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου Θ. Ροϊδης, για τη διαδικασία εκλογής του οποίου τότε με τον ίδιο τρόπο είχε δοθεί αντίθετη ερμηνεία από την ίδια Αρχή!!! Απόλυτα δικαιολογημένος, κατά συνέπεια, ο επικεφαλής της Δημοκρατικής Ανατροπής Γ. Ζυγούνας θεωρούσε- γι’ αυτό και για πολλά άλλα- επιβεβλημένη την αλλαγή του θεσμικού πλαισίου, ακόμη και τον τρόπο εκλογής Δημάρχου.

Στο σημείο αυτό πάντως δεν έλειψε και η καθιερωμένη(…) αψιμαχία ανάμεσα στον επικεφαλής της μείζονος μειοψηφίας Γ. Καλαφατέλη και τον προεδρεύοντα Α. Πασιπουλαρίδη: Γιατί,  παρόλο που ήταν γνωστή στο Δήμο η «ανατρεπτική» εγκύκλιος της Αποκεντρωμένης Διοίκησης ήδη από την Παρασκευή, δεν είχαν ενημερωθεί οι παρατάξεις; Λάθος, το οποίο παραδέχθηκε ο κ. Πασιπουλαρίδης.

Πρόεδρος όλων των συμβούλων υποσχέθηκε να είναι ο πρόεδρος του Δ.Σ. Σπ. Γιαννουλάτος, την εμπειρία του ως δημοτικού συμβούλου υποσχέθηκε από την πλευρά του ο Αντιπρόεδρος Γρ. Ίσσαρης. Το Προεδρείο συμπληρώνεται από τη Γραμματέα Α. Λουκάτου η οποία (όπως και ο κ. Γιανοουλάτος) είχε ήδη εκλεγεί από την περασμένη Κυριακή και που χτες σήκωσε το βάρος της διαδικασίας των ψηφοφοριών για τις Επιτροπές, συνεπικουρούμενη από υπαλλήλους του Δήμου.

Οι Επιτροπές

Κατά τα λοιπά, οι ψηφοφορίες- τρεις τελικώς για κάθε μια Επιτροπή- ανέδειξαν τους δημοτικούς συμβούλους που θα ασχοληθούν με την οικονομική διαχείριση αλλά και με την ποιότητα ζωής, τη χωροταξία, την πολεοδομία στην πόλη.

Αναλυτικά η Οικονομική Επιτροπή- που κατά πολλούς θεωρείται η σημαντικότερη του δήμου για ευνόητους λόγους- αποτελείται από τους:

Δ. Αλεξανδρή, Σ. Μαγγίνα, Σ. Ντούντα, Θ. Στάικο και Δ. Κωστάκη από τη Διοίκηση

Γ. Καλαφατέλη, Κ. Κοντάκη από την Ενωτική Πρωτοβουλία

Κ. Αυγέρη από τη Νέα Πνοή για το Διόνυσο

Πρόεδρος της Οικονομικής Επιτροπής θα είναι ο Δήμαρχος Δ. Ζαμάνης.

Αναπληρωματικοί για τους παραπάνω (που εξελέγησαν γρήγορα καΙ με μόνο μία ψηφοφορία) οι Ε. Καγιαλή, Π. Αγγέλικα, Θ. Κρητικός (Διοίκηση), Σ. Κριεμάδης (Ενωτική Πρωτοβουλία) και Π. Μπιτάκος (Νέα Πνοή)

Αντιστοίχως εξελέγησαν τα μέλη της Επιτροπής Ποιότητας Ζωής:

Α. Στασινοπούλου, Π. Ταουξή, Β. Ζώτου, Δ. Ράικος και Θ. Κρητικός από τη Διοίκηση

Γ. Κανατσούλης, Μ. Τσιλιγκίρης (Ενωτική Πρωτοβουλία)

Γ. Φωτάκης (Νέα Πνοή)

Τα αναπληρωματικά μέλη της ΕΠΖ είναι:

Π. Χρονόπουλος, Αγγ. Πέππα και Β. Κοκμοτός από τη Διοίκηση

Γ. Καλαφατέλης από την Ενωτική Πρωτοβουλία

Α. Λουκάτου (Νέα Πνοή).

Πρόεδρος της Επιτροπής Ποιότητας Ζωής θα είναι ο Αντιδήμαρχος Χωροταξίας, Πολεοδομίας, Τεχνικών Έργων και Υποδομών Β. Λυρούδιας

Δεν έγινε η υπέρβαση

Από τα παραπάνω γίνεται φανερό πως δεν έγινε δεκτή από τη Διοίκηση του Δήμου η πρόταση του επικεφαλής της ΔΑΔΙΟΝ στην προηγούμενη συνεδρίαση. Είχε προτείνει τότε ο κ. Ζυγούνας να εκχωρήσει η πλειοψηφία μία θέση σε κάθε Επιτροπή την οποία θα κατελάμβανε η παράταξή του εκ περιτροπής με τη Λαϊκή Συσπείρωση και τη Ζ. Σώκου. Με τον τρόπο αυτό θα εκπροσωπούνταν στις Επιτροπές όλες οι δημοτικές παρατάξεις, χωρίς από την άλλη πλευρά να χάνεται η πλειοψηφία από τη Δημοτική Αρχή.

“Θα κάνουμε ό, τι ακριβώς προβλέπει ο νόμος και ό,τι έκαναν και οι προηγούμενοι”, απάντησε ο Δήμαρχος Διονύσου, χάνοντας έτσι την ευκαιρία να ανατρέψει τα καθιερωμένα και να κάνει την υπέρβαση.

Δεσμεύθηκε εντούτοις πως στις δυο Επιτροπές θα καλούνται ανελλιπώς, έχοντας στη διάθεσή τους πλήρη φάκελο στοιχείων, οι επικεφαλής όλων των παρατάξεων.

Οι εκπρόσωποι

Τέλος, μετά και τη σχετική ψηφοφορία που ολοκλήρωσε την ειδική συνεδρίαση, οι Θ. Κρητικός και Γ. Καλαφατέλης (με αναπληρωματικό τον Α. Πασιπουλαρίδη) θα είναι οι εκπρόσωποι του Δήμου στη Γενική συνέλευση της Περιφερειακής Ένωσης Δήμων Αττικής. Από την πλευρά του ο κ. Κρητικός υποσχέθηκε να μεταφέρει τους προβληματισμούς του Διονύσου στο συλλογικό όργανο των Δήμων, αλλά και να ενημερώνει το Δημοτικό Συμβούλιο για τις αποφάσεις και τους αντίστοιχους προβληματισμούς στην ΠΕΔΑ.