logo


Όπως είναι γνωστό, χτες Κυριακή 7 Σεπτεμβρίου, δεν ολοκληρώθηκαν οι Δημαιρεσίες στην πόλη μας, μια που δεν στάθηκε δυνατό να εκλεγεί Αντιπρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου. Η διαδικασία για την εκλογή του- μόνο αυτού- θα πραγματοποιηθεί την επόμενη Κυριακή 14 Σεπτεμβρίου, μαζί με την εκλογή των μελών των δυο Επιτροπών και των εκπροσώπων του Δήμου στη Γενική Συνέλευση της Περιφερειακής Ένωσης Δήμων Αττικής.

Οι άκαρπες Δημαιρεσίες δεν είναι, εντούτοις, άγνωστο «φαινόμενο» στο Δήμο Διονύσου.

Οι πρώτες του Καλλικρατικού Δήμου

Τον Ιανουάριο του 2011 η εκλογή του Προεδρείου και των μελών των δύο Επιτροπών είχε κυλήσει ομαλά και ολοκληρωθεί «με τη μία»: Πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου είχε εκλεγεί με 25 ψήφους ο Γ. Νικητόπουλος από τη Δημοτική Αρχή, ενώ ευρύτατη συναίνεση στο πρόσωπό τους είχαν βρει ο Θ. Στάικος, Αντιπρόεδρος, από τη μείζονα μειοψηφία, που συγκέντρωσε 36 ψήφους  και  ο Θ. Μπούσμπουρας, Γραμματέας, από τη Συμμαχία για τον Πολίτη, με 39 ψήφους. Ας προστεθούν εδώ τα λόγια του νεοεκλεγέντος τότε Προέδρου, μόλις ανακοινώθηκε το αποτέλεσμα: «Η συνεννόηση αγαπητοί μου συνάδελφοι, δεν είναι ομπρέλα για να τη βγάζεις όποτε βρέχει. Είτε υπάρχει σαν συστατικό της πολιτικής μας κουλτούρας, είτε δεν υπάρχει. Η συνεννόηση διαμορφώνεται και οικοδομείται, δεν επιβάλλεται…. Αν τη θυμάσαι μόνο στα δύσκολα, τότε είναι μάλλον απίθανο να βρεις τους συναινούντες σε συνεννόηση, να βρεις δηλαδή πεδίο συνεννόησης» (ακριβές απόσπασμα από τα πρακτικά της συνεδρίασης στις 2 Ιανουαρίου, σελ. 14).

Ενάμισι χρόνο αργότερα, την άνοιξη του 2012, ο κ. Νικητόπουλος παραιτείται από Πρόεδρος του Δ.Σ. και ανεξαρτητοποιείται από τη Διοίκηση του Δήμου. Το Προεδρείο συνεπώς, μένει ακέφαλο και έτσι τον Ιούνιο του 2012 το Δημοτικό Συμβούλιο καλείται να ψηφίσει την υποψηφιότητα Θ. Ροΐδη για το αξίωμα. Δυο συνεδριάσεις και 4 ψηφοφορίες αργότερα, με πολλά ερωτηματικά ως προς τη νομιμότητα μιας σειράς βημάτων στη διαδικασία εκλογής, ο κ. Ροΐδης εκλέγεται Πρόεδρος του Δ.Σ. με μόλις 16 ψήφους!

Ιστορική συνεδρίαση!

Μετά από 6 μήνες, τον Ιανουάριο του 2013, πραγματοποιούνται οι Δημαιρεσίες για το υπόλοιπο της θητείας της Διοίκησης. Ο κ. Ροΐδης ήταν και πάλι υποψήφιος από πλευράς Δημοτικής Αρχής για το αξίωμα του Προέδρου. Και δεν κατόρθωσε να εκλεγεί, συναντώντας την αντίδραση των συναδέλφων του που προφανώς τον αποδοκίμασαν για τη θητεία του στην έδρα μέχρι εκείνη τη στιγμή.

Την ίδια τύχη όμως είχαν και οι υποψήφιοι για τα άλλα δύο αξιώματα, που επίσης δεν εξασφάλισαν την εκλογή τους, στέλνοντας συνολικά τις Δημαιρεσίες στην… παράταση!

Απ ‘όλα επεφύλασσε εκείνη η ιστορική συνεδρίαση στις 13 Ιανουαρίου του 2013, για όσους την παρακολούθησαν: Ερμηνείες επί ερμηνειών στους νόμους και τις διατάξεις που διέπουν την εκλογική διαδικασία, απειλές ξεκάθαρες, στοχευμένες και προσωποποιημένες, και το «επάρατο» τοπικό  blog Διονυσοσκουφίτσα να έχει την τιμητική του σε έναν φιλιππικό του κ. Ροΐδη που από πολλούς είχε χαρακτηρισθεί ως παραλήρημα.

Η διαδικασία της εκλογής ξεκίνησε με 38 παρόντες συμβούλους- και το αποτέλεσμα παρέμεινε άκαρπο για το αξίωμα του Προέδρου, μια που ο κ. Ροΐδης δεν κατάφερε να συγκεντρώσει τις απαιτούμενες ψήφους. Δεν κατάφερε όμως να εκλεγεί ούτε και ο κ. Μπούσμπουρας στο αξίωμα του Γραμματέα, ενώ ο κ. Στάικος επανεξελέγη από την πρώτη ψηφοφορία με 21 ψήφους.

Κανονικά Πρόεδρος θα εξελέγετο ο πρώτος σε σταυρούς σύμβουλος της Δημοτικής Αρχής, δηλαδή εν προκειμένω τότε ο Κ. Κοντάκης. Παραιτήθηκε όμως και αυτός και ο επόμενος Ηρ. Χιώτης υπέρ του Τ. Καρασαρλή, που ανέβηκε στην έδρα.

Σύμφωνα με την κείμενη νομοθεσία, ο Γραμματέας σε περίπτωση αδυναμίας εκλογής τού υποψηφίου των παρατάξεων της ελάσσονος μειοψηφίας, ορίζεται από τους κόλπους της Δημοτικής Αρχής. Έτσι, για να φθάσουμε στην εκλογή της Α. Ε Τζαννετή ως Γραμματέως, έντεκα (11) συνάδελφοί της  από τη Διοίκηση είχαν αρνηθεί τη σχετική πρόταση.

Και σήμερα

Επιστρέφοντας στα σημερινά, την Κυριακή 7 Σεπτεμβρίου εξελέγη ο Πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου Σπ. Γιαννουλάτος και η Γραμματέας Αν. Λουκάτου, ενώ εκκρεμεί η εκλογή του Αντιπροέδρου, μια που ο υποψήφιος της μείζονος μειοψηφίας Γρ. Ίσσαρης (σ.σ. ο οποίος, ειρήσθω εν παρόδω, ήταν υποψήφιος στις περασμένες εκλογές με την Αδέσμευτη Δημοτική Κίνηση, από την οποία διαχώρισε τη θέση του νωρίς και συντάχθηκε με την απελθούσα Δημοτική Αρχή) δεν κατόρθωσε να συγκεντρώσει τις απαιτούμενες ψήφους.

Στη διαδικασία της προσεχούς Κυριακής, 14/9, θα πραγματοποιηθούν και πάλι τρεις ψηφοφορίες με τις δυο πρώτες να ζητούν απόλυτη πλειοψηφία επί του συνόλου των μελών του Δ.Σ., ενώ η Τρίτη αρκείται στην πλειοψηφία επί των παρόντων. Αν ο κ. Ίσσαρης δεν εκλεγεί, τότε το αξίωμα του Αντιπροέδρου καταλαμβάνει αυτοδικαίως ο πρώτος σε σταυρούς προτίμησης σύμβουλος της μείζονος μειοψηφίας, που δεν είναι ο Κ. Κοντάκης, όπως χτες  φημολογείτο έντονα.

Σύμφωνα με την υπ’ αριθμό 43 εγκύκλιο του ΥΠΕΣ τον περασμένο Αύγουστο (Α.Π. 30565) «Επισημαίνεται ότι όπου στην ανωτέρω διαδικασία γίνεται μνεία σε «σύμβουλο που έλαβε κατά σειρά τις περισσότερες ψήφους προτίμησης σύμφωνα με την δικαστική απόφαση που τους ανακήρυξε» για τους επιλαχόντες συνδυασμούς,  νοείται ο υποψήφιος ∆ήμαρχος αυτών». Θεωρητικά μιλώντας, δεν αποκλείεται να δούμε τον πρώην Δήμαρχο Γ. Καλαφατέλη να καταλαμβάνει τη θέση του Αντιπροέδρου στο νέο Δημοτικό Συμβούλιο Διονύσου.