logo


Σε ένα σημείο μόνο διαψεύστηκαν οι εκτιμήσεις της Οδού Διονύσου αναφορικά με τις σημερινές Δημαιρεσίες: Η σχετική συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου έληξε νωρίς το βράδυ, αφού εξελέγησαν Πρόεδρος και Γραμματέας, χωρίς όμως να επιτευχθεί- μετά και την πραγματοποίηση τριών συνεχόμενων μυστικών ψηφοφοριών- η εκλογή Αντιπροέδρου του Δημοτικού Συμβουλίου. Η προσπάθεια θα επαναληφθεί, όπως ο νόμος ορίζει, την επόμενη Κυριακή 14 Σεπτεμβρίου, μαζί με την εκλογή των μελών των δύο Επιτροπών του Δήμου.

Η διαδικασία

Στη σημερινή συνεδρίαση προήδρευσε ο Α. Πασιπουλαρίδης που συγκέντρωσε τις περισσότερες ψήφους στις πρόσφατες εκλογές  εκ μέρους της Διοίκησης. Αυτός κάλεσε τους επικεφαλής, αφού συνεννοηθούν με τα μέλη των παρατάξεών τους, να ανακοινώσουν τους υποψηφίους τους για την αντίστοιχη θέση του Προεδρείου. Έτσι, μετά από ενδοπαραταξιακές και διαπαραταξιακές διαβουλεύσεις, από τις οποίες απείχε σταθερά η δημοτική σύμβουλος της Λαϊκής Συσπείρωσης Ζ. Σώκου, ανακοινώθηκαν τα ονόματα του Σπ. Γιαννουλάτου από την πλειοψηφία για το αξίωμα του Προέδρου, του Γρ. Ίσσαρη από τη μείζονα μειοψηφία για το αξίωμα του Αντιπροέδρου και της Αν. Λουκάτου για αυτό της Γραμματέως του Δημοτικού Συμβουλίου. Αμέσως μετά ακολούθησε μυστική ψηφοφορία για το αξίωμα του Προέδρου, την οποία διεκπεραίωσαν οι δημοτικοί σύμβουλοι Αγγ. Πέππα από τη Δημοτική Αρχή και Μ. Τσιλιγκίρης από τη μείζονα μειοψηφία, βοηθούμενοι από  υπαλλήλους του Δήμου.

Εκλογή με διαρροές

Η καταμέτρηση των ψηφοδελτίων για την εκλογή του Προέδρου έδωσε και την πρώτη αφορμή για σχόλια και εκτιμήσεις: Ο κ. Γιαννουλάτος  εξελέγη Πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου οριακά με 21 ψήφους, 19 λευκά και ένα άκυρο. Τούτο σημαίνει πως 4 δημοτικοί σύμβουλοι από την παράταξη της πλειοψηφίας- η οποία παρίστατο σύσσωμη και με τους 25 αιρετούς- δεν τον ψήφισαν. Οι εκτιμήσεις- και τα σχόλια- πολλών παρευρισκομένων ήταν άμεσες: Ο χρόνος- και μάλιστα σύντομα- θα δείξει αν αυτοί οι 4 είναι συγκυριακοί διαφωνούντες ή αποτελούν δομημένη- οργανωμένη, την αποκαλούσαν- εσωτερική αντιπολίτευση. Μετά την αναγγελία πάντως του αποτελέσματος, δεν ήταν και λίγοι αυτοί που μαζί με τις ευχές τους για καλή θητεία, τόνιζαν στο νέο Πρόεδρο πως στο εξής θα πρέπει να είναι Πρόεδρος όλων των συμβούλων, και όχι μόνο της παράταξής του.

“Δημοκρατική παράταξη”

«Οι διαρροές στους συμβούλους του τον προβλημάτισαν»; ρωτήσαμε το νέο Δήμαρχο Δ. Ζαμάνη, ο οποίος τόνισε πως οι Ανοιχτοί Ορίζοντες είναι μια δημοκρατική παράταξη, στην οποία όλοι έχουν αναφαίρετο το δικαίωμα του ελεύθερου λόγου, της ελεύθερης σκέψης και βέβαια της ελεύθερης επιλογής.

Άκαρπες οι ψηφοφορίες  για Αντιπρόεδρο

Παρόλο που πραγματοποιήθηκαν συνολικά τέσσερις συνεχόμενες ψηφοφορίες (σ.σ. με τη μία να ακυρώνεται γιατί βρέθηκαν λιγότερα ψηφοδέλτια), δεν στάθηκε δυνατή- με όποια κατά περίπτωση πλειοψηφία προβλέπει ο νόμος- η εκλογή Αντιπροέδρου, μια που ο κ. Ίσσαρης συγκέντρωσε 18, 19 και 17 ψήφους αντιστοίχως. Η διαδικασία για την εκλογή Αντιπροέδρου, θα επαναληθεί, όπως προαναφέρθηκε, την επόμενη Κυριακή, με προεδρεύοντα και πάλι τον κ. Πασιπουλαρίδη.

Τέλος, με 21 ψήφους από την πρώτη ψηφοφορία, που σημαίνει πως την ψήφισαν και μέλη της πλειοψηφίας, εξελέγη και η κ. Λουκάτου στο αξίωμα της Γραμματέως.

Και σ’ αυτή πάντως την πρώτη ειδική και με συγκεκριμένο αντικείμενο συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου δεν έλειψαν οι λεκτικές αψιμαχίες ανάμεσα στον προεδρεύοντα και στον επικεφαλής της μείζονος μειοψηφίας Γ. Καλαφατέλη, για διαδικαστικά κυρίως θέματα, που προϊδεάζουν ίσως για τις μελλοντικές συνεδριάσεις.

Εναπόκειται πλέον στο νέο Προεδρείο, όταν με το καλό εκλεγεί, να κερδίσει το στοίχημα της καλής και ομαλής  λειτουργίας του Δημοτικού Συμβουλίου της πόλης.

Αντιπροσωπευτικότητα

Αξίζει, τέλος, να σημειωθεί και τούτο: “Δεν συμμετείχα ούτε και θα συμμετέχω σε διεργασίες των μειοψηφιών και θα ψηφίζω λευκό. Πιστεύουμε όμως πως πρέπει τα συλλογικά όργανα του Δήμου, όπως οι δυο Επιτροπές (σ.σ. Οικονομική και Επιτροπή Ποιότητας Ζωής), να είναι αντιπροσωπευτικά και να συμμετέχουν όλες οι δυνάμεις του Συμβουλίου. Εδώ θα φανεί και η διάθεση και η στάση της Διοίκησης”. Αυτά δήλωσε στη σύντομη τοποθέτησή της η κ. Σώκου, με τα οποία συμφώνησε αμέσως μετά  και ο Γ. Ζυγούνας από τη Δημοκρατική Ανατροπή, που μάλιστα πρότεινε να “εκχωρήσει” η Διοίκηση στις δυο αυτές παρατάξεις της ελάσσονος μειοψηφίας από μία θέση για κάθε μια Επιτροπή, διατηρώντας πάντα την πλειοψηφία.

Το αν το συγκεκριμένο αίτημα βρήκε ευήκοον ους και ανταπόκριση από τη Δημοτική Αρχή θα το μάθουμε μάλλον σε μια εβδομάδα.