logo


Με μόλις 23 δημοτικούς συμβούλους παρόντες σε σύνολο 41, και πετυχαίνοντας οριακά την απαιτούμενη απαρτία, πραγματοποιήθηκε χτες βράδυ, Τρίτη  26 Αυγούστου, η τελευταία συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου με την παλιά σύνθεσή του. Τα ζητήματα που κυριάρχησαν, και που δικαίωσαν τις εκτιμήσεις της Οδού Διονύσου, αφορούσαν στο κατά πόσο τα 31 θέματα της Ημερήσιας Διάταξης  ήταν επείγοντα, απρόβλεπτα ή εξαιρετικής σημασίας, άρα δικαιολογούσαν τη συζήτησή τους λίγα εικοσιτετράωρα πριν την ορκωμοσία της νέας Δημοτικής Αρχής, στην επίλυση του οικιστικού καθώς και στην αξιολόγηση του Επιχειρησιακού Προγράμματος του Δήμου για την τριετία 2012-2014.

Στη συζήτηση που ακολούθησε για τα παραπάνω ζητήματα οι τόνοι παρέμειναν οξυμένοι, και μάλιστα και με προσωπικές αιχμές και αναφορές, που προϊδεάζουν ίσως για το σκηνικό που θα δούμε στις συνεδριάσεις του Δημοτικού Συμβουλίου την επόμενη θητεία. Ήταν χαρακτηριστικές οι τοποθετήσεις τόσο του Αντιδημάρχου Δ. Σακελλαρίου όσο και του Χ. Παπαβασιλείου από την απερχόμενη Διοίκηση: Για πλάνη του λαού μίλησε ο πρώτος και για επιχείρηση υποβάθμισης και υποτίμησης του έργου που έχει παραχθεί, ενώ ο δεύτερος κατηγόρησε τη νέα Διοίκηση για παραπληροφόρηση.

Ενώ δεν ήταν και λίγες οι φωνές που μιλούσαν για παρωδία Δημοτικού Συμβουλίου: Η επιμονή της απερχόμενης Διοίκησης να φέρει προς συζήτηση και κυριολεκτικά στο παρά πέντε 31 θέματα, χωρίς καμιά αιτιολογία ως προς την εσπευσμένη ψήφισή τους, συνάντησε την αντίδραση της πλειονότητας των συμβούλων που αποφάσισαν να… αποφασίζουν με ξεχωριστή ψηφοφορία για τη σπουδαιότητα ή το επείγον του κάθε θέματος.

Τέλος, δεν ήταν επίσης καθόλου λίγες οι φωνές που απηύθυναν προτροπές, παραινέσεις, συμβουλές προς το Δήμαρχο Δ. Ζαμάνη και τους συνεργάτες του, να χαράξουν καλύτερη πορεία από αυτήν των προκατόχων τους.

Η επόμενη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου θα πραγματοποιηθεί, σύμφωνα με εκτιμήσεις, γύρω στις 20 Σεπτεμβρίου. Εκεί και τότε θα γίνουν φανερά δυο τρία πραγματάκια:

Θα εφαρμόσει εξ αρχής η νέα Διοίκηση όσα καταλόγιζε ως ελλείμματα στους προηγούμενους; Δηλαδή- μεταξύ άλλων- τη διαφάνεια, τη συναίνεση, τον έγκαιρο προγραμματισμό και την ενημέρωση;

Θα οξύνει τους τόνους, ακολουθώντας την πεπατημένη οδό της ρεβανσιστικής πολιτικής, που δυστυχώς την έχουν περπατήσει διαχρονικά σχεδόν όλοι οι νικητές σε εκλογικές αναμετρήσεις;

Ποια στάση θα ακολουθήσει η απερχόμενη Διοίκηση, από τα έδρανα της αντιπολίτευσης- μειοψηφίας, πάνω σε θέματα που αναπόφευκτα θα προκύψουν και που θα αφορούν σε χειρισμούς στη δική της θητεία;

Πολύ φοβούμαστε πως η απάντηση στα παραπάνω ερωτήματα δεν σηκώνει, δυστυχώς, πίστωση χρόνου και περίοδο προσαρμογής. Είναι εδώ και τώρα. Ή- ορθότερα- την προσεχή Δευτέρα 1 Σεπτεμβρίου.