logo


Δυόμισι ώρες (!) διήρκεσε χτες Δευτέρα 28 Ιουλίου η διαδικασία των ασφαλιστικών μέτρων στο Πρωτοδικείο Αθηνών για την απομάκρυνση της κεραίας της WIND που είναι τοποθετημένη απέναντι ακριβώς από το Γυμνάσιο και το Λύκειο της περιοχής. Η μεγάλη διάρκεια- εξαιρετικά σπάνια για τα αθηναϊκά δικαστήρια όσον αφορά στη συγκεκριμένη διαδικασία- οφείλετο, σύμφωνα και με το δικηγόρο Ν. Παπαϊωάννου που εκπροσωπούσε το Δήμο Διονύσου και τους Συλλόγους Γονέων των σχολείων, στην ενδελεχή- «εξαντλητική», την αποκάλεσε- εξέταση του μάρτυρα της WIND από τον Πρόεδρο του Δικαστηρίου Αθ. Αθανασόπουλο, που επέδειξε ιδιαίτερη ευαισθησία προσπαθώντας να αποσαφηνίσει επίμονα αν και ποιες βιολογικές επιπτώσεις προκαλούνται στο ανθρωπογενές περιβάλλον από την ακτινοβολία της κεραίας.

Ο εν λόγω μάρτυρας της εταιρείας, ακτινοφυσικός Ευ. Ξάνθης, στις απαντήσεις του επέμενε ιδιαιτέρως στην αδειοδότηση και στις λοιπές διοικητικές προϋποθέσεις τοποθέτησης των κεραιών κινητής τηλεφωνίας, καθώς και στα όρια εκπομπής που βρίσκονται εντός νομίμου πλαισίου, ενώ θεώρησε «άσχετο» το γεγονός πως το Κρυονέρι είναι ήδη πολύ επιβαρυμένο λόγω των πυλώνων της ΔΕΗ. Αδυνατούσε εντούτοις να δώσει πειστικές απαντήσεις στο ερώτημα, το σημαντικότερο όλων: Μπορούν πράγματι οι μη θερμικές ακτινοβολίες -σε βάθος χρόνου και μετά από παρατεταμένη έκθεση- να προκαλέσουν θεμελιώδεις αλλαγές στην κυτταρική δομή και στο DNA; Μπορούν να θεωρηθούν υπεύθυνες για αυτισμό, επιληψία, ακόμη και νεοπλασίες; Και αν όχι, τότε γιατί η κεραία αντί να βρίσκεται σε κοινή θέα, είναι «μεταμφιεσμένη» σε καπνοδόχο;

Στο σημείο αυτό ο δικηγόρος του Δήμου και των Συλλόγων παρουσίασε ιατρικά πιστοποιητικά που βεβαιώνουν νεοπλασίες σε δυο περίοικους- το ένα από αυτά να αφορά σε μαθητή του σχολείου. Και το ερώτημα κλιμακώθηκε: Ο μαθητής που είναι επιβαρυμένος κατά τέτοιον τρόπο στην υγεία του θα βρεθεί στην ίδια μοίρα με έναν υγιή συμμαθητή του, μετά από ένα χρόνο διαρκούς έκθεσης στην ακτινοβολία της κεραίας;

Στα παραπάνω ερωτήματα θα κληθεί να απαντήσει ο Πρόεδρος του Δικαστηρίου μετά την Παρασκευή 1 Αυγούστου, οπότε και οι δυο πλευρές θα πρέπει να έχουν καταθέσει τα σχετικά σημειώματά τους για τη συμπλήρωση του φακέλου της υπόθεσης. Σημειωτέον ότι ο κ. Παπαϊωάννου προτίθεται να συμπεριλάβει και αίτημα για λήψη της απόφασης πριν την έναρξη του σχολικού έτους, ώστε- στην απευκτέα περίπτωση που η απόφαση είναι υπέρ της WIND-  να δοθεί η ευκαιρία στο Δήμο και στους Συλλόγους να αναζητήσουν εναλλακτικούς νόμιμους τρόπους  αντιμετώπισης του προβλήματος. Ας μη λησμονούμε εδώ πως 58 γονείς, με πρόσφατο κείμενό τους, είναι έτοιμοι και αποφασισμένοι να αλλάξουν σχολικό περιβάλλον στα παιδιά τους, αν η κεραία εξακολουθήσει να εκπέμπει απέναντι από το σχολείο, με πιθανότατη στην περίπτωση αυτή την κατάργησή του!

Αξίζει επίσης να σημειωθεί πως στο Δικαστήριο παρευρέθησαν και 20- 25 παιδιά, μαθητές από το Γυμνάσιο και το Λύκειο του Κρυονερίου, που με εντολή του Προέδρου παρέμειναν, επειδή είναι ανήλικοι, εκτός αιθούσης αλλά παρακολούθησαν βήμα- βήμα τη διαδικασία.

Παρευρέθησαν επίσης ο απερχόμενος Δήμαρχος Διονύσου Γ. Καλαφατέλης που στην Οδό Διονύσου δήλωσε “συγκρατημένα αισιόδοξος για την έκβαση της υπόθεσης, λόγω της ευαισθησίας που επέδειξε ο Δικαστής στις ερωτήσεις του”, οι Π. Ταουξή, Ηλ. Υφαντής και Β. Κάουλα από τη νέα Δημοτική Αρχή, η διευθύντρια του Λυκείου Ε. Μπασέα, μέλη της Ένωσης Γονέων Διονύσου αλλά και των δυο Συλλόγων Γονέων του Κρυονερίου (σ.σ. η Πρόεδρος μάλιστα του Συλλόγου Γονέων στο Λύκειο Α. Μυλωνά, μητέρα τεσσάρων παιδιών στο εν λόγω σχολείο, κατέθεσε ως μάρτυρας), και αρκετοί- παρά το προχωρημένο καλοκαίρι- κάτοικοι.

Σημείωση της Οδού Διονύσου: Λόγω της απουσίας μας από το «θέατρο των επιχειρήσεων» της πόλης μας, το παραπάνω ρεπορτάζ  δεν θα είχε ολοκληρωθεί χωρίς την πολύτιμη βοήθεια της Αν. Κώνστα- Τσουκλίδη που έδρασε ως πραγματική δημοσιογράφος δίνοντας λεπτό προς λεπτό την εξέλιξη από το Δικαστήριο, αλλά και του απερχόμενου Δημάρχου Γ. Καλαφατέλη, που με το πέρας της διαδικασίας επικοινώνησε αμέσως με την Οδό Διονύσου. Τους ευχαριστούμε θερμά- θερμότατα και τους δύο.