logo


Με την καταγραφή των προβλημάτων που αντιμετωπίζουν τα σχολεία όλων των βαθμίδων του Δήμου Διονύσου, ασχολήθηκαν σε πρόσφατη συνάντησή τους η Ένωση Γονέων Διονύσου και ο νεοεκλεγείς Δήμαρχος Δ. Ζαμάνης. Στη συνάντηση, που πραγματοποιήθηκε την Τετάρτη 2 Ιουλίου, επισημάνθηκε ιδιαιτέρως το κτηριακό, οι παραχωρήσεις σχολικών χώρων για καλοκαιρινές δραστηριότητες, οι καταργήσεις- συγχωνεύσεις σχολείων, η δημιουργική διέξοδος της νεολαίας κ.λπ.

Ειδική αναφορά έγινε στο πρόβλημα των νηπίων του Δήμου που κινδυνεύουν να μείνουν εκτός προσχολικής εκπαίδευσης τη χρονιά 2014-2015, με την αναστολή λειτουργίας δύο Νηπιαγωγείων, θέμα το οποίο ήρθε στο Δημοτικό Συμβούλιο μία ημέρα αργότερα από τη Λαϊκή Συσπείρωση, χωρίς όμως να τύχει υποστήριξης από τις υπόλοιπες δημοτικές παρατάξεις.

Το σχετικό Δελτίο Τύπου της Ένωσης Γονέων έχει ως εξής:

Πραγματοποιήθηκε την Τετάρτη 2 Ιουλίου συνάντηση με τον νέο Δήμαρχο Διονύσου κ. Δ. Ζαμάνη με πρωτοβουλία του ΔΣ της Ένωσης Γονέων Δήμου Διονύσου, με σκοπό την ενημέρωσή του για τα προβλήματα των σχολείων  και γενικότερα της Παιδείας  καθώς και για τις θέσεις και απόψεις της  Ένωσης για την επίλυσή τους.

Τα μέλη του ΔΣ συνεχάρησαν τον  Δήμαρχο για την εκλογή του και  δήλωσαν ότι θα βρίσκονται δίπλα στην Δημοτική Αρχή για  κάθε θέμα  που  θα αφορά την εύρυθμη  λειτουργία των σχολικών μονάδων, πάντα όμως στην κατεύθυνση της στήριξης της  Δημοσίας και Δωρεάν Παιδείας  ανεξαιρέτως  για όλα τα παιδιά .

Στην αρχή της συζήτησης τα μέλη του ΔΣ της  Ένωσης Γονέων  επανέλαβαν το αίτημα για συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου αποκλειστικά για θέματα παιδείας.

Ζητήματα που τέθηκαν προς συζήτηση ήταν:

  • Οι παραχωρήσεις των σχολικών χώρων και τα καλοκαιρινά camp.Το Διοικητικό Συμβούλιο επανέλαβε την πρόταση του να γίνονται κάτω από την αιγίδα του Δήμου δωρεάν για όλα τα παιδιά με κατάλληλο προσωπικό και με κανόνες υγιεινής και ασφάλειας. Ο κος Ζαμάνης συμφώνησε ότι πρέπει να υπάρχει έλεγχος  στις παραχωρήσεις με γνώμονα την υγεία και ασφάλεια των παιδιών. 
  • Επισκευές και συντηρήσεις  σχολείων. Να προχωρήσει η εργολαβία της Τεχνικής Υπηρεσίας του Δήμου που εκκρεμεί από πέρυσι.
  • Κτηριακές  ανάγκες που πρέπει να επιλυθούν (Δημοτικό Δροσιάς, 2ο Δημοτικό Κρυονερίου, 2ο Δημοτικό Διονύσου, αίθουσες στο Γυμνάσιο-Λύκειο Διονύσου , μεταστέγαση των Νηπιαγωγείων Αγ Στεφάνου, 3ο Δημοτικό στον Άγ Στέφανο, νέα σχολική μοναδα Β/θμιας στον Άγ. Στέφανο,  κ.λπ.).
  • Καταργήσεις –συγχωνεύσεις σχολείων. Πέρυσι το 3ο Νηπ/γειο Άνοιξης και το 3ο Δροσιάς καταργήθηκαν αφού δεν δόθηκαν χώροι από το Δήμο για την στέγασή τους . Το 4ο Νηπ/γείο Αγ. Στεφάνου και το 3ο Ολοήμερο του Κρυονερίου είναι σε αναστολή, όταν πάνω από 70 νήπια Β’ ηλικίας βρίσκονται  έξω από το Δημόσιο Σχολείο.                                                  
  • Αναφερθήκαμε στα προβλήματα της νεολαίας και την αναγκαιότητα δημιουργίας χώρων που να ψυχαγωγείται  και να παράγει πολιτισμό, τέχνη και αθλητισμό  (στέκι νεολαίας, μπασκέτες  και γήπεδα 5χ5,μουσικές βραδιές, κ.λπ.)
  •  Αναφερθήκαμε στη συνεργασία της Ένωσης με το ΚΕΘΕΑ για τα προγράμματα σχετικά με ναρκωτικά και αλκοολισμό και ζητήσαμε και την συμβολή της Δημοτικής Αρχής.
  • Για τις κεραίες κινητής τηλεφωνίας ζητήσαμε να εφαρμοστεί η απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου: Καμιά κεραία κοντά σε σχολεία του Δήμου μας.
  • Καλύτερη λειτουργία των σχολικών επιτροπών και ουσιαστικό ρόλο στη Δημοτική Επιτροπή Παιδείας.
  • Την συμβολή της Δημοτικής Αρχής στη σύσταση του Περιφερειακού Ιατρείου Αστικού Τύπου του οποίου το ΦΕΚ έχει βγει, απαραίτητο για το Δήμο μας (για συνταγογράφηση φαρμάκων, Ατομικά Δελτία Υγείας Μαθητών, Εμβολιασμό, Πρώτες Βοήθειες κ.λπ.)
  • Τον εξοπλισμό των σχολείων του Δήμου μας με υλικοτεχνική υποδομή για την ανάπτυξη της ρομποτικής.


Ο  κος Ζαμάνης  μας είπε  ότι μελετά λύσεις σχετικά με τα προβλήματα που αναφέρθησαν και  θα μας τις  ανακοινώσει σε επόμενη συνάντηση.                                                                                                                            Σχετικά με τα νηπιαγωγεία μάς υποσχέθηκε ότι θα στηρίξει το αίτημα της άρσης της αναστολής των δυο Νηπιαγωγείων στο  Δημοτικό Συμβούλιο στις 3/7/2014.

Καμιά υποστήριξη

Πράγματι, στις 3 Ιουλίου στη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου, η Λαϊκή Συσπείρωση με την επικεφαλής της Ζ. Σώκου ζήτησε να συζητηθεί το θέμα με τα Νηπιαγωγεία του Δήμου και να πάρει θέση το Δημοτικό Συμβούλιο. Το αίτημα αυτό δεν υποστηρίχθηκε από καμία άλλη παράταξη, «ούτε και από τον κο Ζαμάνη όπως μας είχε υποσχεθεί την προηγούμενη μέρα στη  συνάντηση με το ΔΣ της Ένωσης», γράφει η σχετική ανακοίνωση της Ένωσης Γονέων.

Όπως είχε καταγράψει στο σχετικό ρεπορτάζ η Οδός Διονύσου, ο απερχόμενος Δήμαρχος Γ. Καλαφατέλης δήλωσε πως θα υπάρξει συνεργασία με τη νέα Δημοτική Αρχή ώστε να λειτουργήσουν οι δύο νέοι Παιδικοί Σταθμοί στο Κρυονέρι και τη Ροδόπολη.

Στη δήλωση αυτή του κ. Καλαφατέλη αντέδρασε έντονα η Πρόεδρος της Ένωσης Γονέων Β. Παπαϊωάννου, τονίζοντας πως «δεν είναι λύση ενώ υπάρχει υποδομή να κλείνουν σχολεία και να παραπέμπουμε τους γονείς και τα νήπια σε παιδικούς σταθμούς που ακόμη δεν έχουν  ξεκινήσει οι απαραίτητες διαδικασίες για την λειτουργία τους.                                                         Οι εκπαιδευτικές ανάγκες αυτής της ηλικίας δεν καλύπτονται από τους παιδικούς σταθμούς».

Πάντως στη σχετική ανακοίνωση της Ένωσης εκφράζεται απογοήτευση που το σχετικό αίτημά της  δεν συζητήθηκε από το Δημοτικό Συμβούλιο, παρόλο που αφορά τόσα νέα ζευγάρια με παιδιά και είναι σοβαρό.

«Το ΔΣ της Ένωσης Γονέων  θα συνεχίσει μαζί με τους γονείς την προσπάθεια του για να βρουν μια θέση στο Δημόσιο Νηπιαγωγείο όλα τα νήπια του Δήμου μας», καταλήγει η ανακοίνωση.