logo


Την πλατφόρμα «Παρατηρητήρια Δημοτών», που θα θέσει υπό την εποπτεία της η Περιφέρεια, παρουσίασε στο πρόσφατο 18ο αντιρατσιστικό φεστιβάλ η νέα Περιφερειάρχης Αττικής Ρ. Δούρου.

Η συγκεκριμένη πλατφόρμα ανοιχτού λογισμικού ξεκίνησε να λειτουργεί πριν από δύο χρόνια στην Ισπανία με στόχο τη διευκόλυνση της συμμετοχής των πολιτών στην άσκηση ελέγχου στην Τοπική Αυτοδιοίκηση. Η λειτουργία της στην Ελλάδα αναμένεται να ξεκινήσει τον ερχόμενο Σεπτέμβριο και την πρωτοβουλία έχει αναλάβει μια ομάδα πολιτών από τον Άγιο Δημήτριο Αττικής.

Όπως εξήγησε ο υπεύθυνος της πρωτοβουλίας, Θ. Μαρινέλης, στην πλατφόρμα θα καταγράφονται όλα τα έσοδα και τα έξοδα των Δήμων και οι πολίτες θα μπορούν να θέτουν ερωτήματα στους δημάρχους, τα οποία εκείνοι θα είναι υποχρεωμένοι να απαντήσουν τεκμηριωμένα, προσκομίζοντας και όλα τα σχετικά έγγραφα.

Κύρια διαφορά της πλατφόρμας από τη «Διαύγεια» είναι ότι οι πολίτες όλων των ηλικιών, ακόμα και χωρίς γνώση χρήσης του Διαδικτύου, θα έχουν την ευκαιρία, μέσα από τα σχετικά γραφεία που θα λειτουργούν, να ενημερώνονται για την οικονομική πολιτική που ακολουθεί ο εκάστοτε Δήμος και να θέτουν ερωτήματα, τα οποία οι εθελοντές της πλατφόρμας θα μεταφέρουν στους δημάρχους.

«Πιστεύω ότι ούτε το πελατειακό σύστημα ούτε η φιλανθρωπία μπορούν να είναι η λύση για την ανθρωπιστική κρίση. Βασική προϋπόθεση είναι η δημοκρατία και η διαφάνεια. Καλώ τους δημάρχους να πλαισιώσουν τη συγκεκριμένη πρωτοβουλία και να ακολουθήσουν πολιτικές που δεν θα προσθέσουν δοκιμαζόμενους συνανθρώπους στην κρίση αυτή, αντί να πλειοδοτήσουν στη διαχείριση της ανθρωπιστικής κρίσης» υπογράμμισε η κ. Δούρου.

Στη σχετική συζήτηση στο πλαίσιο του αντιρατσιστικού φεστιβάλ, δήμαρχοι που πρόσκεινται στην Αριστερά δήλωσαν πως επιδιώκουν να εφαρμόσουν νέο μοντέλο αυτοδιοίκησης, με πρώτη προτεραιότητα την ενίσχυση των πρωτοβουλιών κοινωνικής αλληλεγγύης και των κοινωνικών δομών.

πηγή: aftodioikisi.gr