logo


Τη δική του πρόταση στο θέμα της λειτουργίας των Νομικών Προσώπων του Δήμου καταθέτει ο Πρόεδρος της Συμμαχίας για τον Πολίτη Π. Βορριάς, λίγες μόνον ημέρες αφότου υπήρξε έντονη κεντρική φημολογία πως η κυβέρνηση προτίθεται να ενεργοποιήσει την παλαιότερη πρόθεσή της να κλείσει τα περισσότερα από αυτά, και όχι μόνο στο Δήμο Διονύσου. Κεντρικό σημείο στην ανάλυση του κ. Βορριά το ερώτημα περί αναγκαιότητας ύπαρξης των ΝΠΔΔ, αλλά και το πιθανό μοντέλο λειτουργίας τους, για το οποίο δίνει δυο εναλλακτικά σενάρια- αυτό του ομίλου εταιρειών και το άλλο, της ενιαίας λειτουργίας, με τα δυνατά και τα  αδύνατα σημεία της κάθε εναλλακτικής.

Είναι φανερό ότι ανοίγει ένα νέος κύκλος αναζητήσεων αλλά και συζητήσεων για την αξία και τη σημασία ύπαρξης και λειτουργίας των Νομικών Προσώπων Δημοσίου Δικαίου που εποπτεύονται από το Δήμο αλλά και της Ανώνυμης Εταιρείας του.

Υπάρχει μια ομάδα που ισχυρίζεται ότι τα ΝΠΔΔ και η Α.Ε. δεν προσφέρουν τίποτα ουσιαστικό στη λειτουργία του Δήμου και κατ’ επέκταση στους Δημότες, κάποια άλλη ομάδα το προχωράει περισσότερο ισχυριζόμενη  ότι αυτές από την ίδια τη λειτουργία τους αποτελούν «άντρο παρανομίας» και τέλος μια άλλη που πιστεύει ότι με τη λειτουργία τους αποκεντρώνεται το έργο του Δήμου και έτσι προσεγγίζονται καλύτερα οι ανάγκες των Πολιτών. 

 

Αν εξαιρέσουμε την εξεζητημένη θέση που βλέπει παντού «φαντάσματα» υπάρχει και μια άλλη που περιορίζει τον αριθμό των ΝΠΔΔ και την Α.Ε., υπάγει τη λειτουργία τους κάτω από μια ενιαία διοίκηση και έτσι γίνεται ευκολότερος ο προγραμματισμός αλλά και ο έλεγχος της λειτουργίας τους. 

 

Παρακάτω παρουσιάζω δύο εναλλακτικά σενάρια (λειτουργία με μορφή ομίλου εταιρειών και ενιαίας λειτουργίας) πιστεύοντας ότι αυτή μπορεί να αποτελέσει θέμα για συζήτηση.