logo


Με δυο νηπιαγωγεία (το 4ο Αγ. Στεφάνου και το 3ο του Κρυονερίου) από πέρυσι σε αναστολή – και μάλιστα με προφορική(!) εντολή της Διευθύντριας Εκπαίδευσης Αν. Αττικής- τα πρόβλημα με τα νήπια και τα προνήπια που περιμένουν να πάνε σχολείο το Σεπτέμβριο, τείνει να γίνει εκρηκτικό. Και γι’ αυτό, το έφερε στη χτεσινή (Πέμπτη 3 Ιουλίου) συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου η επικεφαλής της Λαϊκής Συσπείρωσης Ζ. Σώκου, συνεπικουρούμενη από την Πρόεδρο και τη Γραμματέα της Ένωσης Γονέων Β. Παπαϊωάννου και Λ. Μαγκλάρα αντιστοίχως.

Το ερώτημα που τέθηκε στην απερχόμενη Διοίκηση ήταν αυτονόητο: Σε ποιες ενέργειες θα προχωρήσει μέχρι το Σεπτέμβριο, ώστε τα 2 Νηπιαγωγεία- από τα οποία του Κρυονερίου είναι ολοήμερο- να ξαναλειτουργήσουν κανονικά, απορροφώντας και νήπια αλλά και προνήπια.

Το πρόβλημα, σύμφωνα με όσα είπε στην Οδό Διονύσου η κ. Παπαϊωάννου, είναι ιδιαιτέρως οξύ στον Άγ. Στέφανο. Εκεί, σε ένα μόνο χώρο, φιλοξενούνταν μέχρι και πέρυσι 4 Νηπιαγωγεία, δηλαδή πάνω από 150 νήπια και προνήπια. Τον περασμένο Σεπτέμβριο του 2013, με προφορική εντολή η Δ/ντρια Εκπαίδευσης Β. Ξυθάλη ανέστειλε τη λειτουργία του 4ου  για ένα χρόνο, με αποτέλεσμα τα νήπια της περιοχής να μοιραστούν στα άλλα τρία Νηπιαγωγεία- που έχουν ήδη από 2 τμήματα το καθένα των 20-25 παιδιών. Ας σημειωθεί εδώ πως ποτέ δεν έφτασε στα χέρια των Διευθυντών των Νηπιαγωγείων γραπτή αυτή η εντολή, που να υποστηρίζεται και από κάποια σαφή αιτιολόγηση.

Η αναστολή λειτουργίας έληξε- αλλά καμιά κίνηση δεν έχει γίνει μέχρι σήμερα, ώστε τα δυο σχολεία να αρχίσουν να ετοιμάζονται για τη νέα σχολική χρονιά, ενώ εκφράζονται φόβοι μήπως η ενδεχόμενη μη λειτουργία τους για παραπάνω χρόνο οδηγήσει μοιραία και στην κατάργησή τους.

Παράλληλα, και σύμφωνα με τις καταστάσεις που έχουν αναρτηθεί έξω από τα Νηπιαγωγεία, φαίνεται πως τελούν σε αναμονή πάνω από 50 παιδάκια- νήπια Β΄ηλικίας, δηλαδή προνήπια. Γι’ αυτήν την ηλικιακή κατηγορία  η προσχολική εκπαίδευση είναι υποχρεωτική- εφόσον όμως περισσεύουν θέσεις μετά την απορρόφηση των «κανονικών» νηπίων απο τα σχολεία!

Στις επανειλημμένες ερωτήσεις τόσο της κ. Σώκου όσο και της κ. Παπαϊωάννου ο απερχόμενος Δήμαρχος Γ. Καλαφατέλης δήλωσε πως θα υπάρξει προσπάθεια- σε συνεργασία με το νέο Δήμαρχο Δ. Ζαμάνη– το θέμα να λυθεί υπηρεσιακά. Προσέθεσε μάλιστα πως οι δυο νέοι Παιδικοί Σταθμοί- στη Ροδόπολη και στο Κρυονέρι- θα μπορούσαν να υποδεχτούν από την καινούργια σχολική χρονιά τα πιτσιρίκια της Β’ ηλικίας.

Παράλληλα, και σύμφωνα με ενημέρωση  προς τους γονείς του Αντιπροέδρου της Σχολικής Eπιτροπής Α. Κατσιακίδη στο facebook «Υπάρχει μια αναστάτωση που αφορά την αναστολή λειτουργίας του 4ου Νηπιαγωγείου Αγίου Στεφάνου. Απόφαση αναστολής δεν υπάρχει.Υποχρεωτική είναι η φοίτηση των νηπίων και γίνεται κλήρωση προνηπίων για την κάλυψη κενών θέσεων. Οι προσπάθειες επαναλειτουργίας από την Σχ. Επιτροπή συνεχίζονται και θα υπάρχει ενημέρωση στο τέλος του μήνα, αφού γίνουν οι μεταθέσεις, τοποθετήσεις και προσλήψεις προσωπικού«.

Η επιστολή της Ένωσης Γονέων

Προς:

Διευθύντρια  Π. Ε. Ανατολικής Αττικής  Κα Β. Ξυθάλη

Κοινοποίηση:

  • Δήμαρχο και Αντιδήμαρχο Παιδείας Δήμου Διονύσου
  • Πρόεδρο Δημοτικού Συμβουλίου Δήμου Διονύσου
  • Δ/ντρια 4ου Νηπιαγωγείου Αγ Στεφάνου
  • Δ/ντρια 3ου Νηπιαγωγείου Κρυονερίου
  • Σύλλογο Γονέων 4ου Νηπιαγωγείου Αγ Στεφάνου
  • Σύλλογο Γονέων 3ου Νηπιαγωγείου Κρυονερίου
  • Σύλλογος Εκπαιδευτικών  Α/θμιας Εκπαίδευσης «ΣΩΚΡΑΤΗΣ»
  • Ομοσπονδία Γονέων Αττικής
  • Ανωτάτη Συνομοσπονδία Γονέων Ελλάδας (ΑΣΓΜΕ)

κα  Ξυθάλη,

Μετά την ολοκλήρωση της διαδικασίας των εγγραφών στα Νηπιαγωγεία του Δήμου μας, πάνω από 70 νήπια Β΄ηλικίας  βρίσκονται, σύμφωνα με τα ισχύοντα, εκτός του Δημόσιου Σχολείου.

Στα Νηπιαγωγεία Άνοιξης, Δροσιάς, Αγ. Στεφάνου και να εξαντληθεί η χωρητικότητα των τμημάτων, 70 περίπου νήπια Β΄ηλικίας  θα αποκλειστούν ενώ βρίσκονται σε αναστολή από πέρυσι το 4ο Νηπιαγωγείο Αγ. Στεφάνου και το 3ο Ολοήμερο τμήμα του Κρυονερίου.

Στο Δήμο μας έχει δημιουργηθεί μεγάλο κοινωνικό πρόβλημα.

Αφού λάβετε υπόψη σας

  • Την οικονομική κατάσταση που βρίσκονται τα νέα ζευγάρια που αδυνατούν να στραφούν  στους ιδιωτικούς παιδικούς σταθμούς.
    • Την μείωση κονδυλίων κατά 30% μέσω ΕΣΠΑ  για τους παιδικούς σταθμούς .
    • Την ύπαρξη λιγοστών δημοτικών παιδικών σταθμών στο Δήμο μας.
    • Τα υπό αναστολή Σχολεία είναι πρόσφατα ιδρυμένα και έχουν ενισχυθεί και οικονομικά από τους γονείς προκειμένου να εκπληρωθούν οι ανάγκες τους.
    • Το Συνταγματικό  δικαίωμα όλων των παιδιών να φοιτήσουν σε Δημόσιο Σχολείο .
    • Ότι δεν είναι ηθικά και κοινωνικά αποδεκτό να μένει νηπιαγωγείο κλειστό, ενώ υπάρχει υποδομή, τα νήπια να στοιβάζονται σε αίθουσες ακατάλληλες και μικρές στα παρακείμενα Νηπιαγωγεία και άλλα νήπια να αποκλείονται. 

Σας ζητάμε:

  • Την επαναλειτουργία των Νηπιαγωγείων, του Αγ Στεφάνου και του Κρυονερίου .
  • Την μετονομασία του 4ου Νηπιαγωγείου Αγ Στεφάνου από διθέσιο Κλασικό σε ολοήμερο Νηπιαγωγείο για να εξυπηρετηθούν οι εργαζόμενοι γονείς, όπως άλλωστε είχε λειτουργήσει και  στο παρελθόν σαν ολοήμερο .

Ευελπιστούμε ότι με βάση την παιδαγωγική σας και κοινωνική σας ευαισθησία θα ικανοποιήσετε το αίτημά μας.

Αναμένουμε την έγγραφη απάντησή σας, σε περίπτωση που αυτή είναι αρνητική παρακαλούμε να μας γνωρίσετε τους σχετικούς νόμους και εγκυκλίους που την  στοιχειοθετούν.

Το ΔΣ της Ένωσης Γονέων είναι αποφασισμένο να στηρίξει το δίκαιο αίτημα των γονέων με κάθε μέσο και δεν θα δεχτεί για άλλη μια σχολική χρονιά αναστολή σχολείων και μάλιστα με προφορική εντολή. 

Για το ΔΣ

ΠΡΟΕΔΡΟΣ                                                                                ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ

ΠΑΠΑΙΩΑΝΝΟΥ ΒΑΣΩ                                                              ΜΑΓΚΛΑΡΑ ΛΕΝΑ