logo


Η «απάντηση» των εργαζομένων στην Τοπική Αυτοδιοίκηση, για τη μη εφαρμογή του Νόμου 4250/2014, για την αξιολόγηση των δημοσίων υπαλλήλων, κορυφώνεται, καθώς η συντριπτική πλειοψηφία των Δήμων δεν προχώρησε στην έκδοση της απόφασης για τον επιμερισμό των ποσοστών, σύμφωνα με ανακοίνωση της Π.Ο.Ε.-Ο.Τ.Α., η οποία κάνει λόγο για «προσχηματική αξιολόγηση», «μόνιμες δεξαμενές διαθέσιμων και υποψήφιων για απόλυση εργαζομένων στο Δημόσιο και την Τοπική Αυτοδιοίκηση», «διάλυση των Δημοσίων Υπηρεσιών» και «εκχώρηση βασικών αρμοδιοτήτων Δημόσιου και Κοινωνικού χαρακτήρα στα μεγάλα επιχειρηματικά και εργολαβικά συμφέροντα».

Στο πλαίσιο των παρεμβάσεων, για τη μη εφαρμογή του Ν.4250/2014 και μετά την ολοκλήρωση συλλογής χιλιάδων υπογραφών, που εναντιώνονται στην εφαρμογή του Ν.4250/2014, η Εκτελεστική Επιτροπή της Π.Ο.Ε.-Ο.Τ.Α. αποφάσισε, σήμερα, Δευτέρα, 30 Ιουνίου 2014, να παραδώσει τις υπογραφές στον Υπουργό Διοικητικής Μεταρρύθμισης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης, Κυρ. Μητσοτάκη, προκειμένου, «να του αποδείξουμε πως με τη συγκριτική αξιολόγηση δεν διαφωνεί μια πολύ μικρή μειοψηφία εργαζομένων που ξεβολεύεται…, αλλά το σύνολο των εργαζομένων όχι μόνο στην Τοπική Αυτοδιοίκηση αλλά και στο Δημόσιο» όπως, χαρακτηριστικά, τονίζει η Ομοσπονδία.

Η παράδοση θα γίνει από το σύνολο των Μελών των Διοικητικών Συμβουλίων των Συλλόγων-Μελών της Π.Ο.Ε.-Ο.Τ.Α. στην Περιφέρεια Αττικής, κατά τη διάρκεια παράστασης διαμαρτυρίας, σήμερα στη μία το μεσημέρι, στο Υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης.

Στη συνέχεια, οι εργαζόμενοι στην Τοπική Αυτοδιοίκηση θα συμμετάσχουν στο συλλαλητήριο που διοργανώνει η Α.Δ.Ε.Δ.Υ., στις 3 το μεσημέρι, έξω από το Υπουργείο Οικονομικών.

«Την ίδια στιγμή, σε όσους Δήμους επιχειρηθεί, έστω και την τελευταία στιγμή και παρά την πλειοψηφική αντίδραση των εργαζομένων, αλλά και των Δημοτικών Συμβουλίων να εκδοθεί η απόφαση επιμερισμού των ποσοστών, οι Σύλλογοι-Μέλη της Ομοσπονδίας θα μπλοκάρουν τη διαδικασία με καταλήψεις των Γραφείων Προσωπικού, των Γραφείων Διοίκησης, αλλά και Δημαρχείων όπου κριθεί αναγκαίο.

Την 1η Ιουλίου 2014 κανένας Δήμος της Χώρας και με οποιοδήποτε τρόπο δεν πρέπει να έχει εκδώσει την απόφαση κατανομής των ποσοστών, που αποτελεί τη βασική προϋπόθεση εφαρμογής του νέου τύπου «συγκριτικής αξιολόγησης» συμπληρώνει, προειδοποιώντας η Π.Ο.Ε.-Ο.Τ.Α.

Πηγή: epoli.gr

Εντωμεταξύ, για το ίδιο θέμα ανακοίνωση έχει εκδώσει και ο Σύλλογος Δημοτικών Υπαλλήλων Νομού Αττικής, ζητώντας από το Δήμαρχο και τους επικεφαλής των δημοτικών παρατάξεων άμεση σύγκληση του Δημοτικού Συμβουλίου, για να ληφθεί απόφαση ενάντια στο νόμο για την αξιολόγηση:

Σύλλογος Δημοτικών Κοινοτικών Υπαλλήλων Νομού Αττικής

                                                                                                                                                                   Διόνυσος 25.6.2014

Προς κ. Δήμαρχο και τους επικεφαλής των δημοτικών παρατάξεων του Δήμου Διονύσου

 Αγαπητοί κύριοι-ες,

Όπως γνωρίζετε, τις επόμενες ημέρες και μήνες  θα εξελιχθεί η διαδικασία της λεγόμενης αξιολόγησης των υπαλλήλων των Δήμων αλλά και του Δημοσίου τομέα γενικότερα. Οι στόχοι αυτής της διαδικασίας μόνο την καλυτέρευση των υπηρεσιών δεν επιδιώκουν. Το εναντίον, αποτελεί το όχημα για νέες απολύσεις και μειώσεις αποδοχών του προσωπικού.

Ζητάμε την άμεση σύγκληση του Δημοτικού Συμβουλίου για να ληφθεί απόφαση, όπως έχει γίνει ήδη σε μια σειρά από Δήμους, ενάντια σε αυτόν το νόμο και την εφαρμογή του.

Καλούμε τον κ. Δήμαρχο να δώσει εντολή να μην αποσταλούν μέχρι τις 30 Ιουνίου, όπως προβλέπει ο νόμος, τα ποσοστά επιμερισμού του 15%, 25%, 65%.

Για το Δ.Σ.

Ο Πρόεδρος Β. Πετρόπουλος

Η Γεν. Γραμματέας Μ. Μπακαφούκα

Στην παραπάνω ανακοίνωση ο Σύλλογος Υπαλλήλων, επισυνάπτει αντίστοιχη απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου Πατρέων, που καταδικάζει το νόμο και απαιτεί την άμεση απόσυρσή του, ενώ δίδει εντολή στο Δήμαρχο και στους υπηρεσιακούς παράγοντες να μην τον εφαρμόσουν.

Επιπλέον, και όπως προκύπτει από σημερινό δημοσίευμα της διαδικτυακής εφημερίδας newsta.gr, με απόφαση της Ένωσης Περιφερειακών Ενοτήτων Ελλάδας (ΕΝΠΕ), ούτε οι Περιφέρειες θα προχωρήσουν στην εφαρμογή του νόμου για την αξιολόγηση, μέχρι ότου γίνουν εκείνες οι βελτιώσεις  που ζητά και οι οποίες- όπως τονίζει- εγγυώνται ένα πραγματικά αξιοκρατικό σύστημα αξιολόγησης.

Είχε προηγηθεί η ΚΕΔΕ και το σύνολο σχεδόν των Δήμων, που έχουν απορρίψει ή αρνηθεί να προβούν στην εφαρμοφή του , θέτοντας πλέον στην κυβέρνηση και την ηγεσία του υπουργείου Εσωτερικών, ενώπιον ενός κρίσιμου πολιτικού διλήμματος: Ή να παγώσει την εφαρμογή του, παρότι αποτελεί μνημονιακή υποχρέωση ή να απαιτήσει την εφαρμογή και να επιβάλλει πειθαρχικές ποινές (αργίες) σε όσους αιρετούς εξακολουθήσουν να αρνούνται.

Το ενδεχόμενο να προβούν τα συναρμόδια υπουργεία Εσωτερικών και Διοικητικής Μεταρρύθμισης σε βελτιώσεις του σχετικού νομοθετήματος , θεωρείται σχεδόν αδύνατο, δεδομένου ότι θα αποτελούσε βαρύτατη ήττα και  παραδοχή εκ μέρους τους ότι ήταν λάθος , πριν καν …εφαρμοστεί.

Η ΕΝΠΕ, που αποτελεί το κορυφαίο θεσμικό όργανο των αιρετών Περιφερειών, σε ανακοίνωσή της υπογραμμίζει ότι «ο νόμος είναι αντικειμενικά ανεφάρμοστος μέχρι να δοθούν από το Υπουργείο οι απαραίτητες οδηγίες και διευκρινίσεις, καθώς και να κριθούν οριστικά τα σοβαρά ζητήματα αντισυνταγματικότητας που έχουν εγερθεί ενώπιον του Συμβουλίου Επικρατείας».