logo


Με τη διαδικασία του κατεπείγοντος, και με στόχο να ψηφιστεί αύριο κιόλας στην αρμόδια Επιτροπή, συζητείται στη Βουλή το νομοσχέδιο του ΥΠΕΚΑ για τον πολεοδομικό και χωροταξικό σχεδιασμό, που θα φέρει τα πάνω κάτω στις χρήσεις γης:

Σύμφωνα με σχετικό ρεπορτάζ της ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗΣ, μέσω του παραπάνω νομοσχεδίου επιχειρείται κατ’ αρχήν η κατάργηση των κατηγοριών της αμιγούς και γενικής κατοικίας και προωθείται η δημιουργία τριών κατηγοριών με νέες χρήσεις, ώστε όπως σημειώνεται χαρακτηριστικά, να εξυπηρετούνται σύγχρονες ανάγκες. Στο πλαίσιο αυτό θεσπίζονται Τοπικά και Ειδικά Χωρικά Σχέδια και προβλέπονται κατηγορίες ανάλογα με το πού επιτρέπονται μόνο κατοικίες, πού άλλες χρήσεις όπως υπηρεσίες κοινωνικής πρόνοιας, περιοχές στις οποίες θα επιτρέπονται γυμναστήρια, μουσεία κ.ά., ελεύθεροι χώροι, καθώς και χώροι εγκατάστασης παραγωγικών δραστηριοτήτων. Με το ίδιο νομοσχέδιο καθορίζονται εκ των προτέρων συντελεστές δόμησης, ενώ αξιοσημείωτο είναι πως υπάρχει πρόβλεψη σύμφωνα με την οποία τα επίπεδα σχεδιασμού θα μπορούν να τροποποιηθούν με μια απλή υπουργική απόφαση, αν κάτι τέτοιο κριθεί αναγκαίο σε εξαιρετικές περιπτώσεις, όπως επί παραδείγματι για έργα εθνικής σημασίας.
Οι  αντιδράσεις των βουλευτών της αντιπολίτευσης χθες, και μόνο στην προαναγγελία της κατάθεσης του συγκεκριμένου νομοσχεδίου, φάνηκε να προδιαγράφουν και τη στάση τους έναντι του περιεχομένου του. Για «αίσχη και αθλιότητες» μίλησε ο Π. Λαφαζάνης (ΣΥΡΙΖΑ), ενώ έντονα αντέδρασε –εκτός των εκπροσώπων των άλλων κομμάτων της αντιπολίτευσης– και ο ανεξάρτητος βουλευτής Νικ. Κακλαμάνης.

Σε ότι αφορά τις χρήσεις γης ο αναπληρωτής υπουργός ΥΠΕΚΑ Ν. Ταγαράς είπε χαρακτηριστικά ότι «δεν θα μπορούσαμε να μιλάμε για μεταρρύθμιση εάν παράλληλα με το σχεδιασμό δεν εκσυγχρονίζαμε και το σύστημα των χρήσεων γης.»

»Δεν πρέπει να υπάρχει πολίτης ή επαγγελματίας αυτής της χώρας που δεν έχει αντιληφθεί πόσο παρωχημένο είναι πλέον το σύστημα των χρήσεων γης που θεσμοθετήθηκε το 1987. Είναι κρίσιμο και απαραίτητο να εκσυγχρονιστεί και να εξειδικευτεί στις σημερινές ανάγκες, να προστεθούν νέες χρήσεις και λειτουργίες που εμφανίστηκαν την τελευταία 25ετία αλλά και να διορθωθούν στρεβλώσεις που υπήρχαν.

»Για παράδειγμα δεν επιτρεπόταν μέχρι σήμερα οι φούρνοι και τα κουρεία στην αμιγή κατοικία (παρότι αφορούν καθημερινές ανάγκες των κατοίκων), οι τράπεζες και τα ταξιδιωτικά γραφεία στις περιοχές τουρισμού (παρότι χρειάζονται άμεσα στους τουρίστες), τα επαγγελματικά εργαστήρια στις περιοχές χονδρικού εμπορίου (παρότι σήμερα το εμπόριο, ιδιαίτερα το εισαγωγικό ή εξαγωγικό αλλά και το εμπόριο αγροτικών προϊόντων, περιλαμβάνει κάποια μορφή μεταποίησης ή συσκευασίας). Αντιλαμβανόμαστε όλοι ότι αυτά ήταν ζητήματα που έπρεπε να είχαν λυθεί πολλά χρόνια πριν.

»Με το νομοσχέδιο όμως προχωράμε ένα βήμα παρακάτω. Προκειμένου να μην εμφανιστούν ξανά τα παραπάνω προβλήματα, να μη χρειαστούν περαιτέρω ερμηνείες και παρερμηνείες (από οποιονδήποτε υπάλληλο ή αξιωματούχο) αντιστοιχίζουμε τους περίπου 6.000 Κωδικούς Αριθμούς Δραστηριοτήτων (ΚΑΔ) του Υπουργείου Οικονομικών με τις χρήσεις γης του νέου συστήματος. Δημιουργούμε μία δυναμική βάση δεδομένων, η οποία ξεκαθαρίζει μία και καλή το τοπίο. Όλοι, πολίτες και επιχειρήσεις, θα γνωρίζουν ‘με μια ματιά’ ή ‘με λίγα κλικ’, τί επιτρέπεται και που».

Να σημειωθεί, τέλος, πως η είδηση- που μεταδίδεται από το πρωί στους ραδιοφωνικούς σταθμούς- αναφέρει επί λέξει:  Με την ψήφιση του νόμου, θα επιτρέπεται η λειτουργία καταστημάτων σε περιοχές όπως η Εκάλη, ο Διόνυσος και το Π. Ψυχικό, ενώ μηχανικοί με τους οποίους επικοινώνησε η Οδός Διονύσου μιλούν μέχρι και για φωτογραφικές διατάξεις που, μέχρι να ελεγχθούν για τη νομιμότητά τους από το ΣτΕ, θα επιτρέψουν- μέσα από οικοδόμηση- την εξυπηρέτηση μεγάλων οικονομικών συμφερόντων.