logo


Σε ημερίδα για την πιστοποίηση των Παιδικών Χαρών στους Δήμους παραβρέθηκε την Τετάρτη 18 Ιουνίου ο Β. Δαρδαμάνης, Πρόεδρος του Α.Ο. Διονύσου και νεοεκλεγείς δημοτικός σύμβουλος με την παράταξη της νέας Δημοτικής Αρχής Διόνυσος, Ανοιχτοί  Ορίζοντες. Ο κ. Δαρδαμάνης, που εκπροσωπούσε το νέο Δήμαρχο Δ. Ζαμάνη (σ.σ. την ίδια ώρα ο κ. Ζαμάνης βρισκόταν στο Μονομελές Πρωτοδικείο, που εξέταζε την αίτηση προσωρινής διαταγής για την κεραία της WIND στο Κρυονέρι), συμμετείχε μαζί με δεκάδες αιρετών στη συγκεκριμένη Ημερίδα, την οποία διοργάνωσε το Υπουργείο Εσωτερικών στην Αίθουσα της Γενικής Γραμματείας Τύπου και Επικοινωνίας. Το ίδιο Υπουργείο, υπενθυμίζεται, είχε στείλει πριν από περίπου ένα  μήνα εγκύκλιο στις Αποκεντρωμένες Διοικήσεις και στους Δήμους ζητώντας επιτακτικά την επισκευή και τον έλεγχο όλων των παιδικών χαρών και παιδότοπων, που θα πρέπει να έχουν πιστοποιηθεί με συγκεκριμένες προδιαγραφές ΕΛΟΤ μέχρι τις 30 Ιουνίου.

Η συγκεκριμένη επιταγή, που βασίζεται σε νομοθετική ρύθμιση του 2009, βρίσκει αντίθετους τόσο τους κατά τόπους Δημάρχους όσο και την Κεντρική Ένωση Δήμων Ελλάδας (ΚΕΔΕ), που ήδη έχει εκφράσει σφοδρές αντιρρήσεις και με σχετικό κείμενό της ζητεί παράταξη ενός χρόνου, μια που η πιστοποίηση με πρότυπα ΕΛΟΤ είναι εξαιρετικά δαπανηρή. Εντούτοις η θέση του Υπουργείου, όπως εκφράστηκε στη διάρκεια της Ημερίδας, ήταν «καμιά περαιτέρω αναβολή, γιατί η εφαρμογή του νόμου έχει πάρει ήδη δυο παρατάσεις». Επιπλέον, και με το μυαλό πρωτίστως στην ασφάλεια των παιδιών- μετά και το τραγικό δυστύχημα στο Ελληνικό- ο νέος υπουργός Αργ. Ντινόπουλος μίλησε ακόμη και για κλείσιμο των παιδικών χαρών, μέχρι να ολοκληρωθούν οι διαδικασίες συντήρησης και πιστοποίησής τους.

Στη διάρκεια της Ημερίδας, την οποία παρακολούθησαν δεκάδες Δήμαρχοι- παλιοί και νέοι- από όλη την Αττική παρουσιάστηκαν το θεσμικό πλαίσιο και η κατασκευή των παιδικών χαρών σύμφωνα με αυτό, οι προδιαγραφές ασφαλείας, η μείωση κόστους κατασκευής κ.λπ. αλλά και οι πηγές χρηματοδότησης (ΕΣΠΑ, Πρόγραμμα Έξυπνη Πόλη, Πράσινο Ταμείο και Δωρεές Ιδιωτών). Ανακοινώθηκε, τέλος, τροπολογία στο σχετικό νόμο (η οποία, όπως ανακοινώθηκε, θα περάσει από την Επιτροπή Αναθεώρησης μέσα στον Αύγουστο) και με την οποία θα επιτρέπεται στους Δήμους να επέμβουν ακόμη και σε όσες παιδικές χαρές τελούν υπό θολό ιδιοκτησιακό καθεστώς.