logo


Οι πολίτες ελπίζουν, γενικά, σε κάτι καλύτερο μετά από την ολοκλήρωση κάθε εκλογικής διαδικασίας. Είναι ένα ορόσημο μια αλλαγή, ακόμη κι αν έχει επανεκλεγεί ο ίδιος συνδυασμός, το δημοτικό συμβούλιο θα έχει νέα και διαφορετική σύνθεση. Ποιες ωστόσο μπορεί να είναι οι ικανές και αναγκαίες προϋποθέσεις για να επιβεβαιωθεί αυτή η ελπίδα; Η επιβεβαίωση της ελπίδας αυτής για το Δήμο Διονύσου εναποτίθεται κυρίως -αλλά όχι μόνο- στη νικήτρια παράταξη των «Ανοιχτών Οριζόντων». Υπάρχει ρόλος και ευθύνη σε όλους τους εκλεγέντες. Και στους πολίτες φυσικά. Ας δούμε μερικές προϋποθέσεις.

 Δεν κατάφερα να διακρίνω κάτι το οραματικό, σε οποιοδήποτε προεκλογικό λόγο που παρακολούθησα ή έγγραφο που διάβασα. Τα προεκλογικά προγράμματα αποτελούν παράθεση έργων και επιθυμιών, χωρίς συνεκτικό ιστό, χωρίς να διακρίνεται ποιος φορέας έχει την ευθύνη για τι. Το σημειώνω διότι αρκετά εκ των προταθέντων δεν ανήκουν στην αρμοδιότητα του δήμου. Κοινώς, ευχολόγια που χαϊδεύουν αυτιά.

Αξίζει τον κόπο η δημόσια παρουσίαση ενός «κυβερνητικού» πλέον προγράμματος των «Ανοιχτών Οριζόντων», προκειμένου με βάση αυτό να αξιολογηθεί η νέα διοίκηση στο τέλος της θητείας της. Διότι πολύ φοβάμαι πως η αξιολόγηση επίδοσης -της όποιας δημοτικής αρχής άλλωστε- με βάση προεκλογικές εξαγγελίες, θα απογοητεύει πάντα.

 Λίγοι οι εκ των εκλεγέντων αξιόλογοι, γνώστες και έμπειροι στα δημοτικά. Αναρωτιέμαι ποιοι θα τραβήξουν το κουπί. Γιατί πραγματικά σε ένα νέο μη συνεκτικό Δήμο απαιτείται πολύ μεγάλη προσπάθεια. Προσομοιάστε το Δήμο Διονύσου με μια μεγάλη –όσο πολύ λίγες στην Ελλάδα- επιχείρηση, με ετήσιο τζίρο περί τα 40 εκ. ευρώ, μόνιμο προσωπικό άνω των 150  και 40.000 απαιτητικούς πελάτες-κατοίκους. Φανταστείτε ποιες ικανότητες διοίκησης (δήμαρχος) και εντεταλμένων συμβούλων (αντιδήμαρχοι) απαιτούνται;

Το πρώτο δείγμα γραφής της νέας δημοτικής αρχής και ειδικότερα του δημάρχου θα είναι η επιλογή των προσώπων που θα στελεχώσουν τις κρίσιμες θέσεις (αντιδήμαρχοι, πρόεδρος ΔΣ, πρόεδροι και μέλη διοίκησης φορέων και επιτροπών του δήμου κ.λπ.), η διαδικασία και τα κριτήρια με βάση τα οποία θα πραγματοποιηθεί αυτή η επιλογή,  η σύγκληση ή μη οργάνων της παράταξης (π.χ. η δημοτική ομάδα), η επιδίωξη συναινέσεων…

*Από σήμερα σε τούτη δω τη γωνιά της Οδού Διονύσου θα φιλοξενούνται τα κείμενα- σκέψεις, παρατηρήσεις, αιρετικά σχόλια- του Κοσμά Σιδηρόπουλου. Όπως λέει ο ίδιος για τον εαυτό του:

«Γεννήθηκα και μεγάλωσα στην Αθήνα, δηλαδή σε πόλη. Όταν με ρωτούν ποια είναι η πατρίδα μου, απαντώ: «ο Πόντος των αφηγήσεων της γιαγιάς μου».

Δηλώνω χειροπράκτης οικονομολόγος και στρέιτ. Μου αρέσουν -μεταξύ πολλών-  η μαγειρική για φίλους, οι φωτογραφίες και η ραστώνη της Κυριακής. Κάποτε νόμιζα πως αγωνιζόμουν για να αλλάξει ο κόσμος. Τώρα βλέπω τα πράγματα από την περιφέρεια κοινών τόπων και τύπων. Έτσι νομίζω!»