logo


Η χθεσινή -Κυριακή 15 Ιουνίου- σφοδρότατη χαλαζόπτωση ήταν ένα γερό crashtest για τις υπηρεσίες του Δήμου και το βαθμό ετοιμότητάς τους, μια που οι υψηλές θερμοκρασίες και άρα ο αυξημένος κίνδυνος πυρκαγιών μπροστά μας βρίσκονται.

Αυτά δήλωσε στην Οδό Διονύσου ο Αντιδήμαρχος Πολιτικής Προστασίας Κ. Κοντάκης, τη στιγμή που συνεργεία του Δήμου, εθελοντές και Μηχανικοί της Τεχνικής Υπηρεσίας βρίσκονται από χτες στους δρόμους προσπαθώντας να καταγράψουν και να αξιολογήσουν το μέγεθος των καταστροφών από το χαλάζι και τη βροχή.

Σύμφωνα με τον κ. Κοντάκη, από το ξεκίνημα της αντιπυρικής περιόδου εφαρμόζεται ο αντιπυρικός σχεδιασμός της πόλης, όπως άλλωστε γίνεται τα τελευταία 3,5 χρόνια, ελέγχονται τα πυροσβεστικά μέσα (οχήματα, κρουνοί κ.λπ.), ενώ οι Δημοτικές Κοινότητες έχουν αποστείλει ήδη επιστολές στους οικοπεδούχους, υπενθυμίζοντας την υποχρέωση για καθαρισμό των αδόμητων οικοπέδων. Σχετικό άλλωστε μήνυμα εμφανίζεται εδώ και μέρες στις ηλεκτρονικές πινακίδες του Δήμου.

Η ετοιμότητα των μηχανισμών αποδείχθηκε και χτες, όταν συνεργεία του Δήμου αλλά και εθελοντές βρίσκονταν μέχρι τα μεσάνυχτα στους δρόμους της πόλης, διαπιστώνοντας τις ζημιές από τη σφοδρή καταιγίδα, που σαν αποτέλεσμα είχε να πλημυρίσουν αρκετά σπίτια στην Άνοιξη, τον Άγιο Στέφανο, τη Δροσιά και το Διόνυσο.

Η πλήρης καταγραφή, πάντως, των καταστροφών και η αξιολόγησή τους θα γίνει από ειδική Επιτροπή της Περιφέρειας στην οποία θα συμμετέχουν και μηχανικοί του Δήμου, όπως μας ενημέρωσε ο αρμόδιος Αντιδήμαρχος Ν. Παππάς. Στο πλαίσιο αυτό θα  διαπιστωθεί αν και ποιες ζημιές οφείλονται σε υπαιτιότητα του Δήμου, που θα είναι και ο υπεύθυνος για τυχόν αποζημιώσεις, όπως είχε γίνει και με τη θεομηνία του περασμένου Φεβρουαρίου.

Αξίζει να σημειωθεί εδώ πως την πρώτη επίσκεψη σε μέλος της απερχόμενης Δημοτικής Αρχής πραγματοποίησε, δυο μόλις ημέρες μετά της εκλογική του νίκη, ο Δ. Ζαμάνης στον κ. Κοντάκη, ο οποίος ενημέρωσε το νέο -από 1ης Σεπτεμβρίου- Δήμαρχο για την ετοιμότητα των Υπηρεσιών του Δήμου στο ζωτικό θέμα της αντιμετώπισης πυρκαγιών και τον διαβεβαίωσε πως μέχρι και το τέλος Αυγούστου- οπότε και ολκληρώνεται η θητεία της προηγούμενης Διοίκησης- όλοι οι μηχανισμοί θα λειτουργούν στο ακέραιο.