logo


Συζητείται μεθαύριο Τετάρτη  18 Ιουνίου στις 10 το πρωί στο Πρωτοδικείο Αθηνών, και παρουσία του απερχόμενου αλλά και του νέου Δημάρχου Διονύσου Γ. Καλαφατέλη και Δ. Ζαμάνη αντιστοίχως, η αίτηση ασφαλιστικών μέτρων που ο Δήμος Διονύσου και οι Σύλλογοι Γονέων του Γυμνασίου και του Λυκείου Κρυονερίου κατέθεσαν δια του δικηγόρου Ν. Παπαϊωάννου, με στόχο να απομακρυνθεί η κεραία κινητής τηλεφωνίας της WIND, που βρίσκεται σε στέγη σπιτιού λίγα μόνο μέτρα μακριά από το σχολικό κτήριο.

Η παραπάνω εξέλιξη προέκυψε αφού ο κ. Παπαϊωάννου, μέλος της Κίνησης Πολιτών Κρυονερίου και γονιός ο ίδιος μαθητών στο σχολείο της περιοχής, σε παλαιότερη- τον περασμένο Μάρτιο- συνέλευση των κατοίκων για το ίδιο θέμα, είχε προσφερθεί να αναλάβει, κατόπιν σχετικής εξουσιοδότησης, να κινήσει τη διαδικασία των ασφαλιστικών μέτρων εκ μέρους του Δήμου και των Συλλόγων Γονέων, και μάλιστα χωρίς αμοιβή.  Όπως είχε γράψει τότε η Οδός Διονύσου, ήταν ο κ. Παπαϊωάννου που προσκομίζοντας δυο αποφάσεις Δικαστηρίου για απομάκρυνση κεραίας μετά από ασφαλιστικά μέτρα στο Ίλιον και στο Πολύγωνο, είχε δώσει μήνυμα αισιοδοξίας σε κατοίκους και γονείς, πως θα μπορούσε ανάλογη αίσια εξέλιξη να υπάρξει και για το Δήμο Διονύσου.

Αξίζει να σημειωθεί εδώ πως στο δικόγραφο επισημαίνεται η πρόθεση της εταιρείας να καμουφλάρει την κεραία της, εμφανίζοντάς την ως καμινάδα. Δεν παραλείπει εξάλλου ο κ. Παπαϊωάννου να σημειώσει πως το Κρυονέρι- εκτός από τις κεραίες κινητής τηλεφωνίας που υπάρχουν σε διάφορα σημεία  της πόλης- επιβαρύνεται και από τη λειτουργία πυλώνων υψηλής τάσης της ΔΕΗ, ενώ αναφέρει και τις διαμαρτυρίες περιοίκων αλλά και μαθητών για προβλήματα υγείας, χωρίς όμως να υπάρχουν εμφανή παθολογικά αίτια. Ανατρέχει τέλος, ο δικηγόρος στη διεθνή και εγχώρια βιβλιογραφία, που μιλούν για σύνδεση της μη ιονίζουσας ακτινοβολίας με σοβαρότατα προβλήματα υγείας σε γειτνιάζοντες με τις μονάδες εκπομπής.

«Θα πάρουμε τα παιδιά μας και θα φύγουμε»

Το δικόγραφο όμως δεν περιορίζεται στις παραπάνω επισημάνσεις:  Πενήντα οκτώ γονείς, που τα παιδιά τους φοιτούν στο Γυμνάσιο και το Λύκειο του Κρυονερίου ανακοινώνουν σε κοινή δήλωσή τους με ημερομηνία 10 Ιουνίου πως «κατόπιν ωρίμου σκέψεως και προβληματισμού αποφάσισαν να διακόψουν τη φοίτηση των παιδιών τους στα εν λόγω σχολεία».  Και ο λόγος είναι οι διογκούμενες δυσμενείς συνέπειες στην υγεία τους από τη διαρκή έκθεση στην ηλεκτρομαγνητική ακτινοβολία που εκπέμπεται από την κεραία της WIND.

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ-ΔΗΛΩΣΗ  

Οι κάτωθι υπογράφοντες, γονείς και κηδεμόνες των παιδιών μας, που φοιτούν στο Γυμνάσιο και Λύκειο Κρυονερίου Αττικής, με την παρούσα, δηλώνουμε-ανακοινώνουμε ότι προτιθέμεθα να διακόψουμε τη φοίτηση αυτών στα εν λόγω σχολεία.

Στην παραπάνω απόφασή μας καταλήξαμε κατόπιν ωρίμου σκέψεως και προβληματισμού για τις συνεχιζόμενες και διογκούμενες δυσμενείς συνέπειες στην υγεία τους, που προκαλούνται από τη διαρκή έκθεσή τους στην ηλεκτρομαγνητική ακτινοβολία που εκπέμπει η κεραία κινητής τηλεφωνίας της Wind, που έχει εγκατασταθεί στην επί της οδού Ολυμπιονικών Β’ κατοικία-επαγγελματική στέγη, που βρίσκεται σε απόσταση αναπνοής τόσο από τις σχολικές αίθουσες όσο και από τον προαύλιο χώρο της σχολικής μονάδας. Είναι γνωστό ότι παρά τις έντονες και συνεχιζόμενες αντιδράσεις μας για την απομάκρυνση αυτής της εστίας διαρκούς κινδύνου για την υγεία των παιδιών μας και τις επιδράσεις που ήδη έχουν παρατηρηθεί σ’ αυτά και βιώνουμε εντός των οικογενειών μας, όπως έντονες κεφαλαλγίες, ζαλάδες, έλλειψη συγκέντρωσης προσοχής και άλλα, κάτι τέτοιο δεν έχει επιτευχθεί μέχρι στιγμής.

Επειδή, όπως έχουμε πληροφορηθεί, από τη διεύθυνση και τους διδάσκοντες καθηγητές των δύο σχολείων δεν έχει διαπιστωθεί έως τούδε ισχυρή αντίδραση για το θέμα αυτό και παρατηρείται έλλειψη ουσιαστικής συνδρομής στους συλλόγους γονέων και κηδεμόνων κρίνουμε ως μόνη και αναγκαία λύση τη μετεγγραφή των παιδιών μας σε άλλα σχολεία, γειτνιαζουσών περιοχών, καθώς επίσης τη μη εγγραφή για κάποιους από εμάς μαθητών της Α’ γυμνασίου στο Γυμνάσιο Κρυονερίου, ώστε να αποφευχθεί η χειροτέρευση και πιθανές μόνιμες βλάβες στην υγεία των παιδιών μας από τη μακροχρόνια και συνεχή έκθεσή τους στην ηλεκτρομαγνητική ακτινοβολία.

Επειδή το αγαθό της υγείας, το οποίο κάθε μέρα διακυβεύεται, είναι σαφώς υπέρτερο αυτού της εκπαίδευσης και ενόψει των δυσμενών επιπτώσεων καταλήγουμε στη δύσκολη αλλά αναγκαία αυτή απόφασή μας. 

Η εξέλιξη αυτή δεν ήρθε από το πουθενά. Στο σχετικό ρεπορτάζ της Οδού Διονύσου τον περασμένο Μάρτιο καταγράφαμε επί λέξει:

“… Από τις δυο κινητοποιήσεις κρατούμε την ερώτηση γονιού, που το παιδί του φοιτά στο Γυμνάσιο στο Κρυονέρι: «Μήπως ξέρετε αν τα σχολεία της Κηφισιάς είναι καλά; Αν και το κόστος στη μετακίνηση θα είναι μεγάλο, θέλω να πάρω το παιδί μου από εδώ. Έχουμε τους πυλώνες, έχουμε και τις κεραίες, δεν μας σώζει τίποτα».