logo


Ο νέος γύρος απολύσεων στο Δημόσιο αφορά πρωτίστως το προσωπικό σε δήμους, περιφέρειες και δημοτικές επιχειρήσεις- και βρίσκεται στα χέρια του νέου υπουργού Εσωτερικών που προέρχεται από το χώρο της Τοπικής Αυτοδιοίκησης μια που την τετραετία 2002-2006 ήταν Δήμαρχος Βριλησσίων, ενώ το 2006 είχε διεκδικήσει τη νεοσυσταθείσα τότε Υπερνομαρχία Αθηνών- Πειραιώς για να εκλεγεί τελικώς νομαρχιακός σύμβουλος.

Η προεκλογική περίοδος «πάγωσε» την απογραφή των εργαζομένων και το κλείσιμο εταιρειών με τρεις συνεχόμενους ελλειμματικούς προϋπολογισμούς και κερδήθηκε χρόνος σε σχέση τη διαμόρφωση μιας μεγάλης δεξαμενής απολύσεων από την τοπική αυτοδιοίκηση. Ωστόσο, το θέμα αυτό αναμένεται να έρθει στο προσκήνιο πιεστικά με την επιστροφή του κλιμακίου της Τρόικαςστην Αθήνα τον Ιούλιο και ακόμη περισσότερο το φθινόπωρο στο πλαίσιο της διαπραγμάτευσης για την απομείωση του χρέους. Το ΔΝΤμε την έκθεσή του ζήτησε ευθέως 2.000 απολύσεις το 2015 και δεν είναι η πρώτη φορά που οι πιστωτές δείχνουν ότι προωθούν ένα «μνημόνιο απολύσεων».

Ο νέος υπουργός Εσωτερικών είναι εκπρόσωπος της λαϊκής δεξιάς και του γαλάζιου αντιμνημονίου, όπως χαρακτηριστικά λέγεται μεταξύ βουλευτών. Για το λόγο αυτό θεωρείται δύσκολο για τον Αρ. Ντινόπουλο να πάρει πάνω του την υπόθεση μαζικών απολύσεων στον τομέα ευθύνης του, πόσο μάλλον όταν οι κάλπες δεν φαίνονται και πολύ μακριά. Να σημειωθεί ότι ο κ. Ντινόπουλοςεκλέγεται στη Β. Αθήνας όπου και ο ΥΠΔΜ Κ. Μητσοτάκης.

Ο κ. Ντινόπουλος μαζί με τον βουλευτή Σερρών Θ. Λεονταρίδη που από τη θέση τού αναπληρωτή υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης μετακινείται σε θέση αναπληρωτή επίσης στο Εσωτερικών αλλά και τον Γ. Ντόλιο που έχει περάσει πάλι από την Κλαυθμώνος επί υπουργίας Γ. Ραγκούση, αναλαμβάνουν να φέρουν σε πέρας δύσκολες αποστολές όπως αυτές:

-Των 5.000 διαθεσιμοτήτων στους ΟΤΑ

-Την υποβοήθηση των δήμων για την απορρόφηση κονδυλίων του ΕΣΠΑ

-Πιθανότατα, του νέου εκλογικού νόμου που ζητά επιμόνως το ΠΑΣΟΚ να είναι πιο αναλογικός και, βεβαίως,

-Την κορυφαία διαδικασία των εθνικών εκλογών, την οποία ναι μεν το Μέγαρο Μαξίμου θέλει να αποφύγει αλλά δεν είναι καθόλου σίγουρο ότι κάτι τέτοιο θα γίνει.

πηγή: aftodioikisi.gr