logo


Στις αρχές του χρόνου και με την Απόφαση Δικαστηρίου 271/2014, 126 συμβασιούχοι του Δήμου Διονύσου- κυρίως στον τομέα της καθαριότητας- είδαν την πρωτόδικη αγωγή τους για μετατροπή των συμβάσεών τους σε αορίστου χρόνου, να γίνεται δεκτή από το Μονομελές Πρωτοδικείο. Όπως είχε γράψει αναλυτικά τότε η Οδός Διονύσου, ο Δήμος θα έπρεπε -ακολουθώντας σχετική και αυστηρή εγκύκλιο του Υπουργείου Εσωτερικών- να εξαντλήσει όλα τα ένδικα μέσα ώστε να αντιδράσει στην παραπάνω απόφαση. Σε περίπτωση μάλιστα αδράνειας, απειλούντο οι αιρετοί με πειθαρχικές αλλά και με ποινικές κυρώσεις.

Πρώτο βήμα στα ένδικα μέσα η άσκηση έφεσης: Το Δημοτικό Συμβούλιο σε ειδική και κατεπείγουσα συνεδρίασή του τον περασμένο Φεβρουάριο αποφάσισε κατά πλειοψηφία να μην προβεί ο Δήμος στην άσκηση έφεσης και να αφήσει την πρωτόδικη απόφαση να τελεσιδικήσει. Συνεπώς οι 126 συμβασιούχοι- που κατά το Δήμο καλύπτουν πάγιες και διαρκείς ανάγκες των υπηρεσιών- θα γίνονταν αορίστου χρόνου.

Αλληλουχία με περίεργα κενά

Η παραπάνω απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου- 54/2014- υπεβλήθη προς έγκριση στην Αποκεντρωμένη Διοίκηση. Και στις 25 Απριλίου απορρίφθηκε (αρ. απόφασης 16657/2014), επειδή ακριβώς ερχόταν σε αντίθεση με την εγκύκλιο του Υπουργείου Εσωτερικών. Αξίζει να σημειωθεί εδώ πως αντίστοιχες αποφάσεις και άλλων Δήμων, που δεν άσκησαν έφεση σε ανάλογες υποθέσεις συμβασιούχων τους, ακυρώθηκαν επίσης από την Αποκεντρωμένη Διοίκηση (π.χ. στο Μαρκόπουλο και στο Κορωπί).

Σ’ αυτό ακριβώς το χρονικό σημείο αρχίζουν περίεργες ανακολουθίες και καθυστερήσεις:

Η 16657 της Αποκεντρωμένης Διοίκησης που εξεδόθη στις 25 Απριλίου, πρωτοκολλήθηκε στο Δήμο Διονύσου- δηλαδή γνωστοποιήθηκε στους απολύτως ενδιαφερομένους-μόλις στις 19 ή 20 Μαΐου! Και από τότε, έπρεπε να περάσει μια τουλάχιστον εβδομάδα για να φτάσουμε στις 27 Μαΐου, οπότε με υπογραφή Δημάρχου Γ. Καλαφατέλη  και εν συνεχεία Γεν. Γραμματέα  Αν. Μαλάτου κοινοποιήθηκε από τη Διεύθυνση Διοικητικών Υπηρεσιών στις λοιπές υπηρεσίες, δηλαδή στη Διεύθυνση Προσωπικού, στον Πρόεδρο του Δημοτικού Συμβουλίου και στη Νομική Υπηρεσία του Δήμου!!!

Να είναι τάχα σύμπτωση που το διάστημα κατά το οποίο  η απόφαση της Αποκεντρωμένης Διοίκησης μάζευε αράχνες σε κάποιο (ή κάποια) συρτάρι, συμπίπτει με την προεκλογική περίοδο;

Να είναι τάχα σύμπτωση επίσης που η καθυστέρηση στην πρωτοκόλληση της απόφασης είχε ως αποτέλεσμα να χαθεί η προθεσμία για την άσκηση της έφεσης από το Δήμο;

Να είναι, τέλος, σύμπτωση επίσης που σήμερα, Δευτέρα 9 Ιουνίου, δηλαδή ενάμιση μήνα μετά την έκδοσή της, αυτή η απόφαση της Αποκεντρωμένης δεν έχει αναρτηθεί ακόμη στο πρόγραμμα ΔΙΑΥΓΕΙΑ, παρά τη σχετική υποχρέωση;

Και τώρα;

Τι μέλλει γενέσθαι από πλευράς Δήμου, που είδε την απόφαση του Δ.Σ. να απορρίπτεται, μόλις 3 μήνες πριν την αλλαγή φρουράς στη Δημοτική Αρχή;

Η Οδός Διονύσου επικοινώνησε με το νομικό σύμβουλο του Δήμου Διονύσου Γ. Βασιλείου, που ήδη ετοιμάζει σχετικές γνωμοδοτήσεις προς τη Διοίκηση του Δήμου:

«Κατ’ αρχάς προτείνω να προσφύγουμε με ένσταση στην Επιτροπή του άρθρου 152 (σ.σ. είναι η Επιτροπή που εξετάζει σε δεύτερο βαθμό τις αποφάσεις της Περιφέρειας, για τις οποίες έχει υποβληθεί ένσταση). Και αν η υπόθεση δεν λυθεί εκεί, τότε το επόμενο βήμα μας προτείνω να είναι η προσφυγή στο Συμβούλιο της Επικρατείας. Εξάλλου η αιτιολόγηση της απόρριψης είναι κατά τη γνώμη μου σαθρή», δήλωσε ο κ. Βασιλείου, ο οποίος επιπλέον ξεκαθάρισε πως έχει στείλει σημείωμα στη Δ/νση Προσωπικού για την εκτελεστότητα της πρωτόδικης απόφασης που δικαίωνε τους συμβασιούχους. Σύμφωνα με αυτήν, οι 126 εργαζόμενοι παραμένουν κανονικά στο Δήμο.

Σχετική είναι και η ανακοίνωση της Λαϊκής Συσπείρωσης Διονύσου, η οποία κοινοποιείται σ’ όλους τους επικεφαλής των νέων δημοτικών παρατάξεων με το αίτημα να προσφύγει ο Δήμος στην Περιφέρεια, να υπάρξει συνάντηση και με τη νομική υπηρεσία για να διαμορφωθεί κοινή γραμμή, να γίνει κατάταξη του προσωπικού (σ.σ. δηλαδή, να συσταθούν προσωποπαγείς θέσεις αορίστου χρόνου) και να συγκληθεί το Δημοτικό Συμβούλιο, ώστε να δημοσιευτεί η σχετική απόφαση στο ΦΕΚ.

Εντωμεταξύ το κενό παραμένει: Από τη μια πλευρά η τελεσίδικη πλέον απόφαση του Μονομελούς Πρωτοδικείου που μετατρέπει τις συμβάσεις 126 εργαζόμενων σε αορίστου χρόνου. Και από την άλλη πλευρά η απόφαση της Αποκεντρωμένης Διοίκησης που καταδικάζει και ακυρώνει την «απροθυμία» του Δήμου να εξαντλήσει όλα τα ένδικα μέσα. Και στη μέση οι εργαζόμενοι, «πελάτες και όμηροι», που επιπλέον έχουν να αντιμετωπίσουν τις μνημονιακές επιταγές  περί κατανομής των θέσεων με λόγο 1:5.