logo


Είναι γεγονός ότι η «αγιάτρευτη πληγή» στο μεγαλύτερο μέρος του Δήμου είναι η ανυπαρξία Σχεδίου Πόλης.

Οι αιτίες, για αυτή τη συνειδητή ουσιαστικά εγκατάλειψη, είναι πολλές. Πολλοί Δήμαρχοι και Κοινοτάρχες που ήταν και είναι  υπεύθυνοι πρέπει κάποια στιγμή να πάρουν την ευθύνη, να απολογηθούν γι’ αυτό αντί να κρύβονται και να παραπλανούν τον κόσμο συστηματικά εδώ και δεκαετίες μέχρι και σήμερα.

Όλα αυτά τα χρόνια ήταν σε συνεννόηση και υπέκυπταν συνειδητά στα μεγάλα οικονομικά συμφέροντα γης, πότε με τους Ηλιόπουλους και πότε με τους διάφορους «οικοδομικούς συνεταιρισμούς» .

Βέβαια δεν ήταν έξω από αυτό το παιχνίδι τα αντίστοιχα Υπουργεία, δασικές υπηρεσίες, πολεοδομικές, δικαστικές αρχές σε πλήρη ταύτιση τις περισσότερες φορές, με σκοπιμότητες, με τα μεγάλα οικονομικά συμφέροντα γης, άλλωστε πάντα ίδια ήταν και είναι η κυβερνητική πολιτική.

 Αποτέλεσμα όλων αυτών ήταν και συνεχίζει να είναι:

  • η άναρχη και χωρίς καμία τάξη δόμηση,
  • οι καταπατήσεις δημόσιας γης,
  • η αμφισβήτηση των προ του 1923 ορίων των οικισμών,
  • η αναστολή οικοδομικών αδειών
  • η μεταβίβαση ακινήτων,
  • η δραματική μείωση του ισοζυγίου γης,
  • η απουσία ουσιαστικά κοινόχρηστων χώρων.

 Επίσης η ανάρτηση των δασικών χαρτών, κάνει πιο εκρηκτική την κατάσταση.

 Χιλιάδες ιδιοκτήτες οι οποίοι αγόρασαν οικόπεδα, πήραν βεβαίωση από τους αντίστοιχους Δήμους, έχτισαν νόμιμα και με άδειες, πλήρωσαν εφορία, πήραν παροχή νερού και ηλεκτρικού ρεύματος, σήμερα βρίσκονται σε απελπισία και απόγνωση.

Είναι κατανοητό ότι το Σχέδιο Πόλης με τις εξελίξεις και τη δαιδαλώδη νομοθεσία, τις δεκάδες αντιφατικές δικαστικές αποφάσεις, δεν είναι  ένα από τα εύκολα θέματα.

Από τη δυσκολία όμως μέχρι το τέλμα που υπάρχει σήμερα και τον φόβο να μην «αγγιχτεί» υπάρχει μεγάλη απόσταση και διαφορά.

Αυτή ήταν και η βασική κριτική της Λαϊκής Συσπείρωσης τόσο στη σημερινή δημοτική αρχή όσο και στις υπόλοιπες δημοτικές παρατάξεις.

Δεν ξεκίνησε καν καμία διαδικασία στα 3½ χρόνια παρά τις συνεχόμενες οχλήσεις και πιέσεις Εξωραϊστικών Συλλόγων και άλλων φορέων που οι περισσότερες ήταν και είναι σε δικαστικές διαδικασίες οικονομικά εξοντωτικές και χρονοβόρες, με αμφίβολα πολλές φορές αποτελέσματα.

 Η Λαϊκή Συσπείρωση προτείνει

δεσμεύεται και διεκδικεί

 1.Άμεση εκπόνηση Σχεδίου Πόλης ενιαίο για το σύνολο του Δήμου με τη ριζική αντιμετώπιση των ιδιαίτερων προβλημάτων κάθε Δημοτικής Κοινότητας.

2.Το προτεινόμενο σχέδιο να καλύπτει όλο τον οικιστικό ιστό της πόλης που χτίστηκε με τις αντίστοιχες νόμιμες άδειες κάνοντας ήπιες παρεμβάσεις όπου χρειάζεται και όπου κρίνεται αναγκαίο.

3.Ανάδειξη και οριοθέτηση όλων των ρεμάτων του Δήμου, απαγόρευση μπαζώματος, με παρεμβάσεις τέτοιες που να είναι φυσικοί χώροι κάλλους, περιπάτου και αναψυχής.

4.Απομάκρυνση από τα όρια του Δήμου όλων των ρυπογόνων βιομηχανιών, βιοτεχνιών με ταυτόχρονο αυστηρό έλεγχο των υγρών, στερεών και αερίων αποβλήτων.

5.Απομάκρυνση των πυλώνων της ΔΕΗ και όλων των κεραιών κινητής τηλεφωνίας που βρίσκονται στον οικιστικό ιστό της πόλης.

6.Ενοποίηση και ανάπτυξη χώρων αστικού και περιαστικού πράσινου για την βελτίωση του μικροκλίματος της περιοχής και αντιμετώπιση των ακραίων καιρικών φαινομένων αλλά και για αναψυχή και άσκηση.

7.Τη διεκδίκηση πόρων από τον κρατικό προϋπολογισμό που να καλύπτουν τις ανάγκες για την υλοποίηση των παραπάνω.