logo


Γράφει ο Ηλίας Λάσκαρης

Δικηγόρος- Υποψήφιος δημοτικός σύμβουλος Δ.Κ. Άνοιξης

Διόνυσος, Ανοιχτοί Ορίζοντες

Είμαστε ήδη στην τελική ευθεία.

Σε μία κρίσιμη εκλογική αναμέτρηση, στο Δήμο μας ευτυχούμε να έχουμε πέντε συνδυασμούς και υποψηφίους με ιδέες, οράματα και απόψεις για το μέλλον.

Διαβουλεύσεις, προγράμματα, απολογισμοί και σχεδιασμοί έχουν τις μέρες αυτές την τιμητική τους. Καταγραφές – περιγραφές προβλημάτων, πραγματικές ή υπερβολικές, λύσεις-προσεγγίσεις, ρεαλιστικές ή ουτοπικές, προσφέρονται στους εκλογείς από κάθε συνδυασμό, ανάλογα με την εκλογική σκοπιμότητα, θεμιτά ή αθέμιτα, προκειμένου να εδραιωθεί ή/και να διευρυνθεί η εκλογική απήχηση.

Οι συνδημότες θα επιλέξουν με βάση τα κριτήρια που υιοθετεί ο καθένας και θα αναθέσουν τη διοίκηση του Δήμου για την επόμενη πενταετία σε όσους κρίνουν  ικανότερους και αξιότερους.

Και μετά τι; Εξαντλείται άραγε η υποχρέωση του δημότη στην άσκηση του εκλογικού του δικαιώματος; Εξαντλείται άραγε το απόθεμα ενέργειας και ψυχής του υποψηφίου στην προεκλογική περίοδο;

Ασφαλώς όχι. Η επόμενη μέρα θα είναι σημαντικότερη από την προηγούμενη.

Οι λόγοι προφανείς. Σε έναν Δήμο με μύρια προβλήματα, που θα διοικηθεί σε ένα δυσμενές οικονομικό περιβάλλον, δεν περισσεύει κανένας.

Η αντίληψη που θέλει το νικητή να τα παίρνει όλα και τον ηττημένο να μην παίρνει τίποτα, είναι όχι μόνον λανθασμένη αλλά κι επικίνδυνη.

Το βιώσαμε την παρελθούσα δημοτική περίοδο, όπου κυριάρχησε η μονοπαραταξιακή λογική, το απόλυτα συγκεντρωτικό μοντέλο εξουσίας και η ασέβεια προς την αντίθετη άποψη, με τη γνωστή σε όλους τώρα πια αναποτελεσματικότητα.

Η συνεργασία, η συναίνεση, η αλληλεπίδραση μεταξύ όλων των δυνάμεων στο επόμενο Δημοτικό Συμβούλιο και φυσικά με τον πολίτη-δημότη, μέσω της ενεργής συμμετοχής του, θα αντικαταστήσουν τον  αυταρχισμό και θα προωθήσουν λύσεις στα χρονίζοντα προβλήματα.

Η αναζήτηση μεσσιανικών λύσεων ανήκει στο παρελθόν. Η απαίτηση των πολιτών-δημοτών είναι να κατακτήσουμε ξανά τα αυτονόητα: συναίνεση, βούληση, παράβλεψη του πολιτικού κόστους, πρακτικές λύσεις στα προβλήματα και κυρίως διάθεση ανιδιοτελούς προσφοράς και δουλειά.

Ας γνωρίζουμε όλοι οι υποψήφιοι ότι είμαστε εδώ για να διακονήσουμε και όχι για να διακονηθούμε.