logo


Η Λαϊκή Συσπείρωση, πριν ακόμα από την εφαρμογή του νόμου ΚΑΛΛΙΚΡΑΤΗΣ, είχε εκφράσει την πλήρη αντίθεσή της για τις αρνητικές συνέπειες που θα έφερνε ο νόμος αυτός στην Τοπική Διοίκηση και στη ζωή μας γενικότερα.

Από τότε είχαμε προειδοποιήσει ότι θα όξυνε τα λαϊκά προβλήματα μεταφέροντας αρμοδιότητες του κράτους στους Δήμους και τις Περιφέρειες, κυρίως Κοινωνικού χαρακτήρα, χωρίς τους αντίστοιχους πόρους για την λειτουργία τους. Αυτό είχε και έχει σαν συνέπεια την ακόμη μεγαλύτερη επιβάρυνση των λαϊκών στρωμάτων μέσα και από την ανταποδοτικότητα αλλά και την υποβάθμιση των υπηρεσιών αυτών.

Όλες οι άλλες Δημοτικές παρατάξεις όχι μόνο εκθείαζαν τον Καλλικράτη και τις αλλαγές που θα έφερνε αλλά κατηγορούσαν την Λαϊκή Συσπείρωση ότι έχει στείρα άρνηση, δεν βλέπει μπροστά, δεν μπορεί να αντιληφθεί το νέο. Βέβαια ήταν σε πλήρη ταύτιση και πιστοί στην πολιτική των κομμάτων ΝΔ- ΠΑΣΟΚ- ΣΥΡΙΖΑ- ΔΗΜΑΡ που εκπροσωπούσαν και τους στήριζαν.

Την ίδια στιγμή η ΚΕΔΚΕ και η ΕΝΑΕ χάριζαν στην κυβέρνηση το σύνολο σχεδόν των παρακρατηθέντων πόρων από τους Δημότες ανταποδοτικού χαρακτήρα για Δήμους, Κοινότητες, Νομαρχίες- ποσό περίπου 10 δις ευρώ με την πλήρη συμφωνία όλων των κομμάτων και των αιρετών εκτός από το ΚΚΕ και των εκλεγμένων με την στήριξή του.

Ενώ στην πορεία αποδέχτηκαν την υποχρηματοδότηση και την υποβάθμιση των παρεχόμενων υπηρεσιών με ψηλά ανταποδοτικά τέλη και φόρους.

Οι εκλεγμένοι με την Λαϊκή Συσπείρωση επιβεβαιώθηκαν και δικαιώθηκαν σε πολύ σύντομο χρονικό διάστημα για όσα είχαν προειδοποιήσει, παρ’ ότι ο κόσμος τότε δεν πίστευε και πολλές φορές τους αντιμετώπιζαν με δυσπιστία για όσα ανοιχτά είπαν και προειδοποίησαν.

ΠΡΟΫΠΟΛΟΓΙΣΜΟΣ

Οι προϋπολογισμοί του Δήμου μετά την εφαρμογή του Καλλικράτη, το ξέσπασμα της καπιταλιστικής οικονομικής κρίσης, των δανειακών συμβάσεων, των μνημονίων και των εφαρμοστικών νόμων, είναι προϋπολογισμοί σκληρής λιτότητας κατ’ εικόνα και ομοίωση των κρατικών προϋπολογισμών. Είναι προϋπολογισμοί αντεργατικοί, αντιλαϊκοί, που πάνω από το 70% των εσόδων προέρχονται από τέλη, φόρους και εισφορές ανταποδοτικού χαρακτήρα δηλαδή χρήματα των δημοτών ενώ τα υπόλοιπα είναι από το υπουργείο ή έσοδα του δήμου από άλλες πηγές.

Με αντίστοιχο τρόπο καταρτίζονται και οι προϋπολογισμοί των νομικών προσώπων ΘΕΣΠΙΣ και ΕΣΤΙΑ που όλες τους οι δραστηριότητες είναι ανταποδοτικού χαρακτήρα, δηλαδή οι δημότες πληρώνουν αντίτιμο για όποια δραστηριότητα ή υπηρεσία επιλέγουν.

Ο στόχος ολοφάνερος σήμερα, αφού δεν υπάρχουν χρήματα, δεν μπορούν να ικανοποιηθούν βασικές λαϊκές ανάγκες σε πρόνοια, υγεία, έργα υποδομής, πολιτισμό, αθλητισμό, περιβάλλον, ποιότητα ζωής, παιδεία, ΑΜΕΑ κ.ά. Εφόσον δεν είναι δυνατό να ικανοποιηθούν όλα αυτά, ανοίγει η μεγάλη πόρτα των ιδιωτικοποιήσεων των υπηρεσιών αυτών που θα τα πληρώνουμε χρυσά και μέσα από την δυσβάσταχτη φοροληστεία και μέσα από την ανταποδοτικότητα αλλά και τον ιδιώτη που θα έχει ενδιαφέρον για τους τομείς αυτούς που θα του εξασφαλίζεται το απόλυτο κέρδος.

Η καταψήφιση όλων των προϋπολογισμών, των αναμορφώσεων και των τρίμηνων απολογισμών από τους εκλεγμένους της Λαϊκής Συσπείρωσης ήταν πράξη ηθικής τάξης και συνέπειας των θέσεων που είχαμε δεσμευτεί.

Απαιτήσαμε την αγωνιστική διεκδίκηση για την απόδοση τόσο των παρακρατημένων πόρων όσο και για την ουσιαστική χρηματοδότηση από τον κρατικό προϋπολογισμό με βάση τις πραγματικές ανάγκες για έργα και υποδομές που έπρεπε να είχαν γίνει «εχθές».

Οι λέξεις βέβαια διεκδίκηση και απειθαρχία σε ό, τι ματώνει τις ζωές μας είναι λέξεις άγνωστες για την διοίκηση αλλά και για την αντιπολίτευση του Δήμου. Γιατί τα παραπάνω δεν χωράνε στην συναίνεση, στην υποταγή, στην λογική και πολιτική των κομμάτων  που προέρχονται και τους στηρίζουν. Δεν χωράνε στο «νόμιμο» και στο «εφικτό» που επικαλούνται μόνιμα. Πασχίζουν να μην αμφισβητηθεί το σύστημα και η κυβερνητική πολιτική.

Ο κος Καλαφατέλης, επικεφαλής σήμερα με την Ενωτική Πρωτοβουλία, στην λογική των παραπάνω κατάρτισε προϋπολογισμούς λιτότητας κατ’ εικόνα και ομοίωση των κρατικών προϋπολογισμών και τους υπερασπίστηκε με σθένος. Τα αποτελέσματα από αυτή την λογική και πρακτική τα ζούμε όλοι μας πολύ καθαρά σήμερα.

Ο κος Ζαμάνης, επικεφαλής σήμερα με τους Ανοιχτούς Ορίζοντες, ήταν σύμβουλος με τον κο Πασιπουλαρίδη, χωρίς να διαφωνεί με την ουσία, την κατεύθυνση, και το περιεχόμενο των προϋπολογισμών. Αυτό φαίνεται από τις τοποθετήσεις του ότι οι προϋπολογισμοί «δεν ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα, άλλα βεβαιώνονται και άλλα εισπράττονται. Έπρεπε αυτοί ο ίδιοι προϋπολογισμοί να καταρτιστούν με συναίνεση».

Ο κος Ζυγούνας, επικεφαλής σήμερα με την Δημοκρατική Ανατροπή, εκλεγείς με τον κο Καλαφατέλη, για δύο χρόνια όχι μόνο δεν διαφώνησε στους προϋπολογισμούς σκληρής λιτότητας, τους υπερασπίστηκε με σθένος, τους ψήφιζε και με τα δύο του χέρια. Το ίδιο έκαναν και τα υπόλοιπα στελέχη εκλεγμένα με τον κο Καλαφατέλη και «ανεξαρτητοποιήθηκαν» ενώ πολλές φορές «κούναγαν» το χέρι στην Λαϊκή Συσπείρωση που δεν «έβαζε πλάτη», για την ψήφισή τους.

Ο κος Μπιτάκος, επικεφαλής σήμερα με την Νέα Πνοή, αντιδήμαρχος επί δημαρχίας Βορριά στον Άγιο Στέφανο και εκλεγείς στον Καλλικρατικό Δήμο με την Συμμαχία για τον Πολίτη, με επικεφαλής επίσης τον κο Βορριά ουσιαστικά δεν διαφώνησε με το περιεχόμενο των προϋπολογισμών. Η ουσία δεν αλλάζει παρ’ ότι τοποθετούνταν πότε αρνητικά πότε θετικά και πότε κρατώντας «ουδέτερη» στάση ψηφίζοντας λευκό, ανάλογα με το τι συζητούσαν και συμφωνούσαν με τον κο Καλαφατέλη.

Σήμερα η δικομματική κυβέρνηση, τα κόμματα του ευρωμονόδρομου και όλοι οι υποψήφιοι των συνδυασμών κρύβουν τις πραγματικές θέσεις και προτάσεις τους, σου δίνουν μεγαλόστομες υποσχέσεις που δεν θα πραγματοποιηθούν ποτέ. Είναι προεκλογικά τρικ προκειμένου να σε εγκλωβίσουν και να κλέψουν για άλλη μια φορά την ψήφο σου.

Για να σε κάνουν συνένοχο, υπερασπιστή και συνοδοιπόρο σε μια πολιτική και πρακτική που θα γονατίζει όλο και περισσότερο εσένα και την οικογένειά σου.

Δύο δρόμους έχεις να επιλέξεις:

Ή θα αποδεχτείς αυτή την κατάσταση η οποία καθημερινά θα χειροτερεύει για την συντριπτική πλειοψηφία των ανθρώπων

Ή θα διεκδικήσεις τους πόρους από τον προϋπολογισμό σύμφωνα με τις πραγματικές και σύγχρονες ανάγκες.

Η Λαϊκή Συσπείρωση έχει επιλέξει τον δρόμο της διεκδίκησης και της ανατροπής αυτής της βάρβαρης πολιτικής. Αυτό πρότεινε στα 3,5 χρόνια θητείας της στο δημοτικό συμβούλιο καταψηφίζοντας τους προϋπολογισμούς, τις αναμορφώσεις και τους απολογισμούς.

Δεν μπορεί να αποδέχεσαι τις περικοπές, την υποχρηματοδότηση, τις αρμοδιότητες χωρίς τους αντίστοιχους πόρους και κατόπιν να τις επικαλείσαι για να εφαρμόζεις με ευλάβεια την κάθε φορά κυβερνητική πολιτική. Με μικροδιαφορές στο επίπεδο της διαχείρισης, κανένας από τους συνδυασμούς που συμμετέχουν στις προσεχείς εκλογές εκτός της Λαϊκής Συσπείρωσης, δεν διαφωνεί με την εφαρμοζόμενη κυβερνητική πολιτική στο επίπεδο του Δήμου και στην Περιφέρεια.

Το σίγουρο είναι ότι όσο οι εργαζόμενοι, οι άνεργοι, οι συνταξιούχοι, οι μικροεπαγγελματίες, οι νέοι και οι γυναίκες δεν είναι στην πρώτη γραμμή, δεν διεκδικούν, δεν συμμετέχουν στην δράση και στον αγώνα τόσο χειρότερα θα γίνονται τα πράγματα και οι συνθήκες της ζωής τους.

Σας καλούμε όλες και όλους και με την ψήφο στην Λαϊκή Συσπείρωση στο Δήμο και την Περιφέρεια  να δώσουμε τον αγώνα για:

1.Για να μειωθούν ουσιαστικά τα Δημοτικά Τέλη και οι Φόροι.

2.Για σταθερή εργασία για όλους και όχι την επέκταση της προσωρινής ελαστικής δουλειάς με μισθούς πείνας, τις απολύσεις και τις ιδιωτικοποιήσεις.

3.Για έργα και υποδομές για αντισεισμική θωράκιση, αντιπλημμυρικά και πυροπροστασίας. Για την κατάργηση των διοδίων. Για να μην εγκατασταθούν Νέα Διόδια . Για την κατάργηση όλων των Διοδίων. Για δημόσιες φθηνές συγκοινωνίες.

4.Για να ολοκληρωθεί άμεσα το αποχετευτικό δίκτυο χωρίς την επιβάρυνση των κατοίκων.

5.Για την ολοκλήρωση του Σχεδίου Πόλης στο σύνολο του Δήμου.

6.Για σταθερή εργασία για όλους και όχι την επέκταση της προσωρινής ελαστικής δουλειάς με μισθούς πείνας, τις απολύσεις και τις ιδιωτικοποιήσεις.

7.Για δημόσια δωρεάν παιδεία που θα μορφώνει τα παιδιά των λαϊκών οικογενειών, για δωρεάν σύγχρονες παροχές υγείας, για δωρεάν και ασφαλές φάρμακο. Για να έχουν όλα τα παιδιά θέση σε σύγχρονους παιδικούς σταθμούς με μόνιμους παιδαγωγούς χωρίς τροφεία.