logo


Λίγες ημέρες πριν από τις εκλογές και το συνηθισμένο σ’ αυτές τις περιπτώσεις σκηνικό μοιάζει να επαναλαμβάνεται: Περίπτερα και εκλογικά κέντρα των παρατάξεων, συνεντεύξεις και βιογραφικά υποψηφίων στο διαδίκτυο, προεκλογικά φυλλάδια στα γραμματοκιβώτια ή κάτω απ΄την πόρτα- και οργασμός έργων στους δρόμους της πόλης- μαρτυρούν πως εκλογές έρχονται .

Σ’ αυτό το σκηνικό καλούνται οι πολίτες και δημότες να ασκήσουν το ιερό δημοκρατικό τους δικαίωμα, να ψηφίσουν τους εκλεκτούς τους, αυτούς που θα αναλάβουν να διοικήσουν την πόλη για τα επόμενα πέντε χρόνια- για να μην ξεχνιόμαστε.

Μέχρι την ώρα που γράφονται αυτές οι γραμμές δεν έχουν όλες οι παρατάξεις δημοσιοποιήσει το πρόγραμμά τους, δηλαδή τι θα κάνουν για την πόλη και τους κατοίκους της και πώς θα το κάνουν. Με δυο λόγια, λιγότερο από 10 μέρες πριν από τις εκλογές, παρατάξεις που θα διεκδικήσουν την ψήφο μας, δεν μας λένε γιατί.

Χαρακτηριστικότερο παράδειγμα η παράταξη της απερχόμενης Διοίκησης, η Ενωτική Πρωτοβουλία: Το πρόγραμμά της, σύμφωνα και με δημόσια δήλωση του επικεφαλής της, θα βγει στον αέρα το Σαββατοκύριακο πριν τις εκλογές- δηλαδή οι δημότες, τους οποίους και αφορά άμεσα το τι και το πώς και το πόσο  θα στοιχίσει, θα έχουν μια εβδομάδα  και μόνον για να ενημερωθούν. Καθυστέρηση επίσης σημειώθηκε με τη δημοσιοποίηση των προγραμμάτων σχεδόν σε όλες τις παρατάξεις, ενώ από την καθυστέρηση εξαιρείται η Νέα Πνοή για το Διόνυσο- που δημοσιοποιημένα είναι εδώ και αρκετές ημέρες και το προγραμμα και το επιχειρησιακό της σχέδιο για τη διοίκηση και την (αναδι)οργάνωση του Δήμου (σ.σ. Αντιθέτως ήταν έτοιμα εγκαίρως- και χωρίς καμιά καθυστέρηση- τα  φυλλάδια ή οι κάρτες με τα  βιογραφικά και τις φωτογραφίες των υποψηφίων, ενώ «βροχή» εδώ και εβδομάδες  και προς πάσα κατεύθυνση πέφτουν τα αιτήματα φιλίας  εκ μέρους τους στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης).

Είναι βέβαιο πως καθώς μπαίνουμε στην τελική ευθεία προς τις 18 Μαϊου η προσπάθεια για εκλογική επιτυχία θα ενταθεί.

Σ’ αυτήν την προσπάθεια, ποια θέση επιφυλάσσεται για τους πολίτες- αν και η ερώτηση κατά τη γνώμη μας πρέπει να είναι: Ποια θέση για τον εαυτό τους διεκδικούν οι πολίτες;

Το διάστημα μέχρι την Κυριακή των εκλογών δεν είναι μεγάλο. Είναι εντούτοις αρκετό, ώστε να πλημμυρίσουν τα εκλογικά κέντρα των παρατάξεων από δημότες, που θα ρωτούν πιεστικά, εξαντλητικά ζητώντας σαφείς και ξεκάθαρες απαντήσεις για τα προβλήματα της πόλης, αυτά που θα αποτυπωθούν στα προγράμματα των παρατάξεων με τις λύσεις τους δίπλα. Ζητώντας πιεστικά, εξαντλητικά κοστολόγηση αυτών των λύσεων- και από πού θα βρεθεί η χρηματοδότηση, σήμερα που λεφτά για την Αυτοδιοίκηση δεν υπάρχουν. Ζητώντας πιεστικά, εξαντλητικά από τους υποψήφιους δημοτικούς συμβούλους να προσδιορίσουν πώς πιστεύουν ότι μπορούν να βοηθήσουν την πόλη να πάει μπροστά. Ζητώντας, τέλος, τη δέσμευση από τις παρατάξεις και τους υποψήφιούς τους ότι, κερδίσουν- χάσουν, έχουν την υποχρέωση να ενημερώνουν τους πολίτες για το πώς διαχειρίζονται την εμπιστοσύνη με την οποία τιμήθηκαν- και η όποια Διοίκηση προκύψει αλλά και οι όποιες μειοψηφίες (σ.σ. Καλό θα ήταν επιπλέον να ερωτηθούν για τη σχέση τους με την οικολογία και τη χρήση χαρτιού που- παρά τις περί του αντιθέτου εξαγγελίες- ξαναπλημμυρίζει τα γραμματοκιβώτια και τα παρμπρίζ των αυτοκινήτων).

Μπροστά μας είναι πέντε δύσκολα χρόνια για τον καθένα αλλά και για την πόλη. Και είμαστε, εμείς οι πολίτες και δημότες, απολύτως υπεύθυνοι για το ρόλο που θα επιφυλάξουμε στους εαυτούς μας: Αυτόν του θεατή (στο ίδιο χιλιοπαιγμένο ανά τετραετία έργο) ή τον άλλο, του πρωταγωνιστή.