logo


Ο αθλητισμός και ο πολιτισμός αποτελούν σημαντικούς τομείς επενδύσεων και κερδοφορίας για τους ιδιώτες με την εκμετάλλευση τόσο του έμψυχου δυναμικού (αθλητές, εργαζόμενοι) όσο και των υποδομών. Οι αστικές κυβερνήσεις ουδέποτε στήριξαν τις προσπάθειες για λαϊκό αθλητισμό ή ερασιτεχνική δημιουργία στις τέχνες. Έδιναν πακτωλό χρημάτων στον εμπορευματοποιημένο αθλητισμό των εταιρειών, όπου οργίαζαν οι συναλλαγές και τα σκάνδαλα. Υποχρηματοδοτούσαν τον κλασικό αθλητισμό. Ενίσχυαν ποικιλοτρόπως συγκροτήματα ιδιωτικών φορέων όπως το Mέγαρο Mουσικής που ήταν απρόσιτο στη λαϊκή οικογένεια. Επέβαλαν εισιτήρια στους αρχαιολογικούς χώρους και τα μουσεία. Υποβάθμιζαν τα μουσικά σχολεία.

Χαρακτηριστικό παράδειγμα η σκανδαλώδης διοργάνωση των Ολυμπιακών Αγώνων αλλά και η κακομεταχείριση των ακριβοπληρωμένων από τον λαό εγκαταστάσεων είτε χαρίζοντάς τες σε ιδιώτες για να κερδοσκοπούν είτε αφήνοντάς τες στην εγκατάλειψη και τη φθορά του χρόνου.

Σε μια εποχή που οι κυβερνήσεις του ευρωμονόδρομου εφαρμόζοντας αντιλαϊκές πολιτικές σπρώχνουν μεγάλο μέρος της κοινωνίας στην ανέχεια, που υποβαθμίζουν τον αθλητισμό μέσα στα σχολεία και πρόσφατες έρευνες επισημαίνουν τον κίνδυνο για την φυσική κατάσταση νέων και εφήβων, γίνεται ακόμα πιο επίκαιρη και αναγκαία η θέση της Λαϊκής Συσπείρωσης για δωρεάν παροχή αθλητικών δραστηριοτήτων στους δημότες από την τοπική διοίκηση.

Το ίδιο ισχύει για την παροχή δωρεάν πολιτιστικών δραστηριοτήτων και ερασιτεχνικής δημιουργίας ως το μοναδικό αντίδοτο στην υποκουλτούρα  που προσφέρει απλόχερα το σύστημα μέσω των ΜΜΕ και του τρόπου ψυχαγωγίας των νέων.

Γιατί  η ενασχόληση στον ελεύθερο χρόνο των νέων με τον αθλητισμό και τον πολιτισμό, πέρα από την σωματική και ψυχική υγεία που προσφέρουν, είναι και μία δημιουργική διέξοδος απέναντι στα αδιέξοδα που δημιουργεί το καπιταλιστικό σύστημα στη ζωή τους και την ναρκωκουλτούρα που προωθεί.

Ποια είναι η κατάσταση στον δήμο μας σε αυτούς του δύο τομείς;

Υπάρχει πληθώρα αθλητικών και πολιτιστικών Συλλόγων με ανταγωνιστική δραστηριότητα ορισμένων και μέσα στην ίδια Δημοτική Κοινότητα, με συνδρομή μηνιαία για τη λειτουργία τους, με παραγόμενο έργο ανάλογα με την οικονομική τους δυνατότητα και με συμβολική επιχορήγηση από τον δήμο.

Όταν ανέλαβε η νέα Διοίκηση το Δήμο Διονύσου με τον κ.Καλαφατέλη οι όποιες λίγες δωρεάν δραστηριότητες που υπήρχαν, στους  επτά Δήμους ή Κοινότητες που συνενώθηκαν, είτε συρρικνώθηκαν, είτε πέρασαν στην ανταποδοτικότητα.

Η δημοτική αρχή του κ. Καλαφατέλη  με το ΝΠΔΔ «ΘΕΣΠΙΣ» αντί να παρέχει στους δημότες αθλητισμό και πολιτισμό, τον μετέτρεψε σε οικονομικό διαχειριστή των εγκαταστάσεων, χρηματοδοτώντας ταυτόχρονα ιδιωτικούς αθλητικούς και πολιτιστικούς συλλόγους και διαθέτοντάς τους εξοπλισμό για ανάλογες δράσεις κατ’ επιλογή με σκοπό την ψηφοθηρία. Η δραστηριότητά του εξαντλείται στην υποβαθμισμένη λειτουργία του δημοτικού γυμναστηρίου αφού συνετέλεσε στην απόλυση των 4 απλήρωτων γυμναστών, οι οποίοι ήταν αναγκαίοι για την ασφαλή χρήση των οργάνων και για την αποφυγή τραυματισμών. Τους αντικατέστησε με 2 πενταμηνίτες χοροδιδασκάλους και βέβαια συνεχίζεται η μηνιαία καταβολή συνδρομής από τους δημότες που χρησιμοποιούν το γυμναστήριο.

Ακόμα η δραστηριότητα του δήμου και του «ΘΕΣΠΙΣ» περιορίστηκε στην οργάνωση κάποιων συναυλιών, της γιορτής του Διόνυσου και σε κάποιες παρουσιάσεις καλλιτεχνών. Αρνήθηκαν προτάσεις καταξιωμένων αθλητών για δωρεάν μαθήματα σε παιδιά σε αθλήματα όπως τοξοβολία ή taekwondo  με μοναδικό αίτημα στο «ΘΕΣΠΙΣ» να τους δοθεί χώρος, ίσως γιατί ως ετεροδημότες δεν θα στήριζαν την Ενωτική Πρωτοβουλία.

Όσον αφορά τις εγκαταστάσεις δεν αναπτύχθηκε καμία  από το δήμο. Δεν υπάρχει κολυμβητήριο, τα 3 κλειστά γήπεδα του ΟΣΚ έχουν παραχωρηθεί για χρήση σε αθλητικούς συλλόγους  με ασφυκτικά προγράμματα. Ειδικά στον Αγ. Στέφανο με πρόβλημα στην απρόσκοπτη χρήση τους από τα σχολεία και στην πρόσβαση δημοτών που δεν είναι ενταγμένοι σε ομάδες. Καμία εγκατάσταση για κλασικό αθλητισμό.

Κανένα ωδείο μετά το κλείσιμο του δημοτικού ωδείου στο Κρυονέρι.

Κλειστή η βιβλιοθήκη στο Λύκειο του Αγ. Στεφάνου, πλούσια σε τίτλους βιβλίων.

Κανένα στέκι νεολαίας. Μεγάλη δυστοκία ή άρνηση για επισκευές στις εγκαταστάσεις όπως με τα κλιματιστικά στο Κλειστό του Αγ. Στεφάνου με κίνδυνο τον τραυματισμό αθλητών.

Αυτή είναι η πολιτική της δημοτικής αρχής του κ. Καλαφατέλη στα 4 χρόνια που πέρασαν με την «Ενωτική Πρωτοβουλία» στην οποία συνυπηρέτησαν επί 2 χρόνια με τον κ. Ζυγούνα της  «Δημοκρατικής Ανατροπής» από κορυφαίες θέσεις στο Δήμο.

Καμία παρέμβαση της παράταξης των «Νέων Οριζόντων» του κ. Ζαμάνη ((πρώην με τον κ. Πασιπουλαρίδη) στο «ΘΕΣΠΙΣ» αλλά και στο Δημοτικό Συμβούλιο για τα θέματα αθλητισμού – πολιτισμού όπως ίδια ήταν και η στάση του κ. Μπιτάκου στα δημοτικά συμβούλια της «Νέας Πνοής» ή πρώην «Συμμαχία Για Τον Πολίτη»

Κανείς από τους προαναφερόμενους δεν αμφισβήτησε τα ασφυκτικά πλαίσια του Καλλικράτη στην ανάπτυξη δράσεων και υποδομών στους τομείς αυτούς, στη δωρεάν πρόσβαση των δημοτών και ειδικά των νέων.

Η Λαϊκή Συσπείρωση θεωρεί ότι η φυσική αγωγή, ο αθλητισμός και ο πολιτισμός είναι δικαιώματα και πρέπει να παρέχονται  δωρεάν στους δημότες με κατάργηση κάθε ανταποδοτικότητας και επιχειρηματικής δράσης.

Αγωνιζόμαστε:

1. Για ενιαίο κρατικό φορέα Φυσικής Αγωγής και Αθλητισμού που θα έχει τη συνολική ευθύνη για τον σχεδιασμό, τη λειτουργία και τον έλεγχο της φυσικής αγωγής τόσο σε ομάδες πληθυσμού (εργαζόμενοι, νέοι, γυναίκες, άτομα με ειδικές ανάγκες) όσο και στα σχολεία, με βάση την επιστημονική έρευνα, εξασφαλίζοντας ανάλογες δράσεις και υποδομές.

2. Το αθλητικό σωματείο έχει βασικό και κοινωνικό ρόλο. Να καλύπτονται τα έξοδά του από τον κρατικό προϋπολογισμό με τακτική ετήσια επιχορήγηση.

3. Να αρθούν οι περικοπές στις επιχορηγήσεις των ερασιτεχνικών αθλητικών ομοσπονδιών και η κατηγοριοποίησή τους

4. Να κοπούν οι δεσμοί με τους χορηγούς και τους «κάθε λογής αθλητικοπαράγοντες» και «επενδυτές»

5. Η συμμετοχή όλων στα αθλητικά σωματεία να είναι ελεύθερη, η συνδρομή των μελών συμβολική και η προπόνηση δωρεάν.

6. Ο δήμος να πρωτοστατήσει για να αναπτυχθούν υποδομές  αθλητικές εγκαταστάσεις  (κλειστά γυμναστήρια, κολυμβητήριο, κλασικού αθλητισμού, αίθουσα γυμναστικής ανά Δημοτική Κοινότητα κ.ά.) και να βελτιώσει τις υπάρχουσες υποδομές με ανάλογες αθλητικές δραστηριότητες όπως μπάσκετ, βόλεϊ, κλασικά αθλήματα, με στελέχωση των δραστηριοτήτων με γυμναστές και προπονητές.

7. Να αναλάβει ο δήμος τα καλοκαιρινά camp με αξιοποίηση κατάλληλων γυμναστών και παιδαγωγών με διαφανείς διαδικασίες, αξιοποιώντας αδιόριστους άνεργους εκπαιδευτικούς και με δωρεάν πρόσβαση όλων των
παιδιών.

8. Στον τομέα του πολιτισμού, ο δήμος, να αναπτύξει δραστηριότητες όπως επαναλειτουργία του δημοτικού ωδείου, χορευτικά, χορωδίες, θεατρικές ομάδες, μουσικά σύνολα κλασικής, λαϊκής, δημοτικής ή σύγχρονης μουσικής χωρίς οικονομική επιβάρυνση.

9. Ζωτική ανάγκη να ιδρυθεί στέκι νεολαίας αξιοποιώντας το κτίριο της Καμέλιας , ιδιοκτησίας του δήμου, στην πλατεία Αγ. Στεφάνου.

 

–>ΑΠΟΦΑΣΙΣΕ ΝΑ ΚΑΝΕΙΣ ΤΟ ΒΗΜΑ

 –>ΣΤΗΡΙΞΕ ΤΑ ΨΗΦΟΔΕΛΤΙΑ ΤΟΥ

ΑΓΩΝΑ ΚΑΙ ΤΗΣ ΑΝΤΙΣΤΑΣΗΣ

–> ΨΗΦΙΣΕ ΛΑΙΚΗ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ

ΣΤΟΝ ΔΗΜΟ ΣΤΗΝ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ

–>ΜΗΝ ΔΙΑΠΡΑΓΜΑΤΕΥΕΣΑΙΤΗ ΖΩΗ ΣΟΥ

ΜΕ ΚΑΝΕΝΑΝ
 ΓΙΑ ΚΑΝΕΝΑ ΛΟΓΟ