logo


της Ρίτσας Μπέτση*

Η ταυτόχρονη διενέργεια δημοτικών- περιφερειακών εκλογών και ευροεκλογών δημιουργεί μια εσωτερική σύγχυση στον πολίτη. Από την μια πλευρά αντιλαμβάνεται ότι η ποιότητα της καθημερινότητάς του είναι άμεσα συνδεδεμένη με τον πρώτο βαθμό διοίκησης και από την άλλη επιθυμεί να εκφράσει την αγανάκτησή του στο πολιτικό σύστημα που φέρει ακέραια την ευθύνη για την υποβάθμιση της ποιότητας της ζωής, όχι μόνο της δικής του αλλά και των απογόνων του.

Οι πολιτικοί με αρωγό τα ΜΜΕ ρίχνοντας  περισσότερο το βάρος στις ευρωεκλογές για ευνόητους λόγους, επενδύουν στον φόβο.

Οι «μεν» εστιάζουν στα δεινά που μπορεί να φέρει η άνοδος συγκεκριμένου πολιτικού χώρου στην εξουσία, οι «δε» επικαλούνται την κατάρρευση της χώρας και τις πρόωρες εθνικές εκλογές και οι «τρίτοι» επενδύουν στον φόβο της συνέχισης των σκληρών μέτρων.

Παρότι η πολιτική της λιτότητας επηρεάζει άμεσα και την Τοπική Αυτοδιοίκηση, εντούτοις σ’ αυτού του είδους τα  (ψευτο)διλήμματα δεν μπορούμε παρά να δώσουμε καθαρές απαντήσεις.

ΟΧΙ σε οποιαδήποτε κομματική σκοπιμότητα                                   ΟΧΙ σε εκβιαστικά διχαστικά διλήμματα τύπου μνημόνιο –αντιμνημόνιο.

Οι δημοτικές εκλογές είναι αναγκαίο να διεξαχθούν σε αυστηρά αυτοδιοικητικά πλαίσια με βάση τα τοπικά προβλήματα και το συμφέρον της  Τοπικής Κοινωνίας.

Τα ερωτήματα στα οποία πρέπει να απαντήσουμε ως δημότες είναι εάν πρέπει να υπερβούμε το «εγώ» και να στρατευθούμε στο «εμείς», εάν θα πρέπει να υπηρετηθεί η αναγκαιότητα της συνδιαμόρφωσης μιας νέας κοινωνικής συμφωνίας που στο κέντρο της θα έχει τον δημότη και την ανάπτυξη του Τόπου πέρα κι έξω από κάθε κομματική σκοπιμότητα.

Κι αυτό μπορεί να επιτευχθεί μόνο με μια πλατιά συμμαχία δυνάμεων, με μοναδικό στόχο την υλοποίηση σημαντικών έργων υποδομής που έχει ανάγκη ο Τόπος και που θα βελτιώσουν την ποιότητα ζωής των κατοίκων του Δήμου.

Η ψήφος είναι η δύναμη του δημότη – πολίτη. Του δίνει το δικαίωμα να συμβάλλει στην επιλογή του « Αρχιτέκτονα» που θα ανεγείρει το οικοδόμημα.

Αλλοίμονο σ’ εκείνους που πριν δώσουν την εντολή ανοικοδόμησης ρωτούν σε ποιο κόμμα ανήκει ο «Αρχιτέκτονας».

Στις Αυτοδιοικητικές εκλογές λοιπόν, προσέρχεται ο δημότης έχοντας πλήρως απαλλαχθεί από τέτοιου είδους ψευτοδιλήμματα και έχοντας ως μοναδικό γνώμονα τις δεσμεύσεις για την ανάπτυξη του Τόπου και την ευημερία των κατοίκων αλλά και την εμπειρία από προηγούμενες θητείες.

*Η Ρίτσα Μπέτση είναι καθηγήτρια Γαλλικής Γλώσσας, Διπλωματούχος του Πανεπιστημίου PARIS IV (Sorbonne)

Υποψήφια Τοπική Σύμβουλος Δ.Ε Σταμάτας