logo


Τα προηγούμενα 3,5 χρόνια οι θέσεις της Λαϊκής Συσπείρωσης για τα δημοτικά τέλη ήταν ξεκάθαρη. Στόχος μας είναι να συνεχίσουμε να δίνουμε την μάχη αυτή με το ίδιο σθένος.

Θέση μας είναι ότι άμεσα πρέπει να καταργηθεί κάθε τέλος και φόρος σε υγεία, πρόνοια, παιδεία, αθλητισμό, πολιτισμό. Δηλαδή κατάργηση κάθε είδους συμμετοχής των εργαζομένων σε τροφεία των παιδικών σταθμών, σε δραστηριότητες αθλητισμού, πολιτισμού, καλλιτεχνικής παιδείας.

Παλεύουμε άμεσα για :

1.Πλήρη και επαρκή κρατική Χρηματοδότηση της τοπικής διοίκησης από τον Κρατικό Προϋπολογισμό για την λειτουργία των υπηρεσιών στην κατεύθυνση των  λαϊκών αναγκών.

2.Θεωρούμε εξευτελιστικούς τους πόρους της τοπικής διοίκησης από τον κρατικό προϋπολογισμό.

3.Την επιβολή φορολογίας 45% στο μεγάλο κεφάλαιο και στην εκκλησιαστική περιουσία.

4.Την κατάργηση του ΦΠΑ στα είδη Πλατιάς Κατανάλωσης , στα Οικιακά Τιμολόγια των πρώην ΔΕΚΟ , στην εκπαίδευση και στην Υγεία.

5.Την απαλλαγή από φόρους για την λαϊκή οικογένεια με εισόδημα μικρότερο ή ίσο με 40.000€ το χρόνο. Προσαυξημένο με 5000€ για κάθε παιδί.

6.Την πλήρη επιστροφή των Παρακρατηθέντων. Τα Χρήματα αυτά ανήκουν στους εργαζόμενους και στα πλατιά λαϊκά στρώματα   που τους έχουν αφαιρεθεί άμεσα ή έμμεσα από το εισόδημα  τους και αναπληρώνονται από πρόσθετους φόρους και τέλη που επιβάλλονται σε βάρος τους.

Δεν πρέπει να υπάρξει κανένας συμβιβασμός από το δικαίωμα διεκδίκησης  για την επιστροφή τους.

Η παρακράτηση των πόρων της τοπικής διοίκησης είναι χαρακτηριστικό παράδειγμα διαφθοράς. Η συγκάλυψή της και ο συμβιβασμός όπως έγινε με τους ήδη παρακρατηθέντες φόρους αποτελεί συμμετοχή στη διαφθορά από όλους αυτούς, κυρίως εκλεγμένους, που συμφώνησαν, και προσπάθησαν να δημιουργήσουν συνείδηση αποδοχής της.

Τα παραπάνω γίνονται πιο επιτακτικά σήμερα να υλοποιηθούν. Είναι ρεαλιστικά και άμεσα εφαρμόσιμα, αρκεί να γίνουν υπόθεση των λαϊκών στρωμάτων και των αιρετών που σέβονται τους εαυτούς τους, τους δημότες και δεν τους θεωρούν υποζύγια και εύκολα θύματα για να τους απομυζούν.

Δεν μπορεί από την μια μεριά να επικαλούμαστε τη φτώχια, την ανεργία, την ανασφάλεια και από την άλλη να εφαρμόζουμε κατά γράμμα και με ευλάβεια την αντιδραστική και φορομπηχτική πολιτική της κυβέρνησης είτε είναι μονοκομματική, είτε είναι εθνικής σωτηρίας για το μεγάλο κεφάλαιο και τους τραπεζίτες.

Τι θα μπορούσε να γίνει άμεσα: Αύξηση τελών καθαριότητας, ύδρευσης, αποχέτευσης ΤΑΠ για μεγάλες επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στα όρια του Δήμου (βιομηχανίες, εμπορικούς ομίλους και αλυσίδες τραπεζών), με ταυτόχρονη μείωση για μισθωτούς και συνταξιούχους, αυτοαπασχολούμενους και άμεση κατάργησή τους για φτωχούς, ανέργους, ΑΜΕΑ και πολύτεκνους.

Δεν μπορεί να γίνει αποδεκτό πάντα να μην υπάρχει πλήρης και επαρκής κρατική χρηματοδότηση για τη λειτουργία των αναγκών του δήμου προς τους πολίτες, για την κάλυψη και ικανοποίηση των λαϊκών αναγκών όταν μάλιστα τα λαϊκά στρώματα έχουν πληρώσει ακριβά την άμεση και έμμεση δυσβάστακτη φορολογία.

Η Λαϊκή Συσπείρωση προτείνει:

ΤΕΛΗ

Τέλος ακίνητης περιουσίας: να καταργηθεί με ταυτόχρονη φορολόγηση της μεγάλης ακίνητης περιουσίας.

Τέλος καθαριότητας και φωτισμού: κατά περίπτωση μπορεί να μειώνεται.

Τέλος ύδρευσης: μείωση.

Τέλος χρήσης πεζοδρομίων πλατειών και κοινόχρηστων χώρων: να μειωθεί.

Τέλος διαφήμισης: οι χώροι για διαφήμιση να δίνονται με αυστηρά κριτήρια, για την προστασία των οδηγών σύμφωνα με τις αποφάσεις του ΣτΕ. Όπου θα υπάρχουν τέτοιοι χώροι να διατηρηθεί το τέλος.

Τέλος στάθμευσης οχημάτων: να καταργηθεί, αφού οι κάτοχοι ΙΧ πληρώνουν πανάκριβα τέλη κυκλοφορίας στο κράτος το οποίο υποχρεούται να παρέχει δωρεάν θέσεις στάθμευσης.

Τέλος έκδοσης αδειών οικοδομών: να καταργηθεί για τη χρήση λαϊκής κατοικίας. Να διατηρηθεί για τη χρήση εμπορικών κέντρων.

Τέλος διαμονής παρεπιδημούντων: να καταργηθεί για τα μικρά ξενοδοχεία και να διατηρηθεί για τα ξενοδοχεία 4-5 αστέρων.

Τέλος επί των ακαθαρίστων εσόδων: να καταργηθεί το 0,5% και να διατηρηθεί το 5%.

Τέλος εκμετάλλευσης λατομείων αδρανών υλικών: να αυξηθεί το τέλος αυτό. Η λατομική δραστηριότητα πρέπει να μειωθεί με την προώθηση της ανακύκλωσης των αδρανών υλικών.

Τέλος εκμετάλλευσης λατομείων βιομηχανικών ορυκτών υλικών: να αυξηθεί το τέλος αυτό. Το κράτος έχει υποχρέωση να φροντίζει για τη προστασία της δημόσιας υγείας των κατοίκων των περιοχών αυτών και να αναλάβει έργα για κοινωνική, περιβαλλοντική, πολιτιστική ανταπόδοση.

Τέλος καθαριότητας λαϊκών αγορών και εμποροπανηγύρεων: να μειωθεί το τέλος αυτό γιατί επιβαρύνει τους μικρεμπόρους και τα λαϊκά στρώματα όταν μεταβιβάζουν το κόστος αυτό στις τιμές των προϊόντων τους.

Τέλη που επιβάλλονται από Συνδέσμους: να καταργηθεί η δυνατότητα για επιβολή τελών από τους συνδέσμους

Δυνητικά τέλη: να καταργηθούν τα τέλη αυτά.

ΦΟΡΟΙ

ηλεκτροδοτούμενων χώρων στεγασμένων και μη στεγασμένων: να αυξηθεί για τους εμπορικούς βιομηχανικούς χώρους

μεταβίβασης ακινήτων: να καταργηθεί για την πρώτη κατοικία

ΕΙΣΦΟΡΕΣ να καταργηθούν για:

Την εκτέλεση δημοτικών έργων

Την ένταξη στο σχέδιο πόλης και επέκτασής του

Ιδιοκτησιών σε πυκνοκατοικημένες περιοχές κύριας κατοικίας

Τα παραπάνω θεωρούμε ότι είναι τα ελάχιστά που μπορεί ο δήμος να υλοποιήσει σε μία περίοδο που πλήττονται βάναυσα οι μισθοί, οι συντάξεις, το εισόδημα των αυτοαπασχολούμενων, οι ανεργία να παίρνει διαστάσεις τρόμου, παιδιά να λιποθυμούν στα σχολεία από την πείνα, τα χαράτσια να έρχονται το ένα πίσω από το άλλο. Δεν μπορεί σε αυτές τις συνθήκες να μην υπάρχουν μειώσεις τελών, κατάργηση κάποιων και πολύ περισσότερο αυξήσεις. Κάθε χρόνο μειώσεις μέχρι την κατάργηση τους.

Καλούμε τους δημότες του Δήμου Διονύσου να στηρίξουν τα ψηφοδέλτια της Λαϊκής Συσπείρωσης για την τοπική διοίκηση σε δήμο και περιφέρεια. Για να παλέψουμε από κοινού για κατάργηση της θεσμοθέτησης της οικονομικής αυτοτέλειας των Δήμων που στοχεύει στην εξαφάνιση του συνόλου των κρατικών κονδυλίων που σχετίζονται με τις λαϊκές ανάγκες και που με πρόσχημα την επίτευξη ισοσκελισμένων προϋπολογισμών στους ΟΤΑ θα επιβάλουν νέα χαράτσια και φόρους.