logo


*Περίσσευμα κοινωνικής ευαισθησίας και ανθρωπιάς από τους μαθητές του ΕΠΑΛ Διονύσου, αντιπροσωπεία των οποίων στις 2 Απριλίου 2014 επισκέφτηκαν το Ίδρυμα για παιδιά με ιδιαίτερες ικανότητες «Η Παμμακάριστος» στην Νέα Μάκρη και πρόσφεραν τρόφιμα και ρουχισμό, που οι ίδιοι οι μαθητές φρόντισαν να συγκεντρώσουν και να μοιράσουν στην συνέχεια στα παιδιά του Ιδρύματος.

Τα παιδιά του ΕΡΠΑΛ συναντήθηκαν, σε δυο ξεχωριστές συναντήσεις με τα παιδιά του Ιδρύματος, με θέμα οι «Σχέσεις των Κωφάλαλων Ατόμων με την Κοινωνία». Προσκεκλημένοι ήταν ο Ν. Γαλάνης, καθηγητής στο Ειδικό Σχολείο Κωφών της Αγίας Παρασκευής και πτυχιούχος ψυχολογίας, κωφός ο ίδιος και η διερμηνέας νοηματικής γλώσσας Φ. Σκαφίδα. Κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης αναδείχτηκε η ομαλότητα της ζωής των κωφαλάλων και οι εναλλακτικοί τρόποι αντιμετώπισης πρακτικών προβλημάτων της καθημερινότητας. Παράλληλα, έγινε συζήτηση για τους αποκλεισμούς που δέχονται οι κωφοί και για την έλλειψη γνώσης και ευαισθησίας των ακουόντων σχετικά με το θέμα των εμποδιζόμενων ατόμων.

*Αφιέρωμα στην παγκόσμια ημέρα κατά της σχολικής βίας (bulling), στις 6 Μαρτίου, πραγματοποίησε το ΕΠΑΛ, στην αίθουσα πολλαπλών χρήσεων του σχολείου, στη διάρκεια του οποίου παρουσιάστηκαν σύντομα βίντεο με σκηνές βίας εκτός και εντός του σχολείου, καθώς και ένα σχολικό πείραμα φοιτητών, που αναδείκνυε την αδιαφορία του περίγυρου μπροστά σε σκηνές βίας στον εκπαιδευτικό χώρο. Επιπλέον, η φιλόλογος Ε. Γεωργαντζή παρουσίασε το ρόλο των στερεοτύπων στον πολλαπλασιασμό των βίαιων συμπλοκών, τόσο στον κοινωνικό, όσο και στο σχολικό χώρο. Τέλος, το λόγο πήρε η προσκεκλημένη ψυχολόγος Π. Κυπραίου, η οποία σταχυολόγησε, με διαδραστικό διάλογο, τα αίτια του ανεξέλεγκτου θυμού και στη συνέχεια πρότεινε στους μαθητές τεχνικές διαχείρισης θυμού και αποφυγής συγκρούσεων.

*Στον χώρο εκδηλώσεων του ΕΠΑΛ Κρυονερίου και στο πλαίσιο  Πολιτιστικού Προγράμματος,  διοργανώθηκε  εκδήλωση με θέμα  «Γνωρίζοντας την Αφρικάνικη μουσική», με υπεύθυνες  προγράμματος τις  Α. Καλεράντε και Ε. Χατζηανδρέου. Καλεσμένη ήταν η CarolineAwa που φορώντας παραδοσιακή φορεσιά έφερε τα παιδιά του ΕΠΑΛ σε επαφή με μια άλλη χώρα, με τα ήθη και τα έθιμά της και με τη γνώση ότι η μουσική είναι τρόπος ζωής στην Αφρική.

Ιδιαίτερο ενδιαφέρον προκάλεσε  στα παιδιά μια φράση που ειπώθηκε στο τέλος της παρουσίασης: «Για όλους εμάς που ζούμε μακριά  από τον τόπο μας,  πατρίδα είναι   ο τόπος  που μας δέχεται  γι’ αυτό και πρέπει  να σεβόμαστε  την χώρα που μας φιλοξενεί  πιο πολύ και από την  ίδια μας  την πατρίδα. Ο σεβασμός είναι το πρωταρχικό στοιχείο στην ζωή μας και αυτό θα πρέπει να το θυμόμαστε».

*Η περιβαλλοντική ομάδα του προγράμματος «Από το κλήμα στο ποτήρι» διοργάνωσε με μεγάλη επιτυχία εκδήλωση στο χώρο εκδηλώσεων του σχολείου μας. Την παρουσίαση του προγράμματος έκανε η υπεύθυνη  καθηγήτρια Κ. Κόγια που είχε και το συντονισμό.

Καλεσμένη η οινολόγος Δ. Γκούμα μίλησε για την ευεργετική επίδραση του κρασιού, ειδικά του κόκκινου, στην υγεία μας όταν καταναλώνεται σωστά.. Μεγάλη βοήθεια για την εκδήλωση ήταν η προσφορά και παρουσία της ζωγράφου Ε. Φέγγου. Η εκδήλωση ολοκληρώθηκε με παραδοσιακά εδέσματα που φτιάχνονται  από το σταφύλι, με συνοδεία διαφόρων τύπων κρασιού.