logo


Η Κίνηση Πολιτών Κρυονερίου είναι μια ιδιαίτερη και εξαιρετικά ενδιαφέρουσα περίπτωση στα δημοτικά μας πράγματα. Αποτελούμενη από κατοίκους του Κρυονερίου- στην πλειονότητά τους καινουργιοφερμένους- εμφανίστηκε το 2011, δηλαδή λίγο μετά τις προηγούμενες δημοτικές εκλογές, έχοντας στήσει το ομώνυμο blog, όπου κατήγγελλε – και με φωτογραφίες αποδείκνυε-  ότι κάτι σάπιο υπήρχε στο Βασίλειο της Δανιμαρκίας.

Η πρωτοβουλία από  μόνη της ήταν αιρετική: Μέσα στο άβατο του Κρυονερίου, όπου αδιαφιλονίκητος εκλεκτός ήταν επί 4 τετραετίες ο Κοινοτάρχης τότε, και σημερινός Δήμαρχος Διονύσου, μια δράκα ανθρώπων τόλμησαν να διαπιστώσουν τα στραβά κι ανάποδα και να επισημάνουν πως ούτε ως Κοινοτική ούτε και ως Δημοτική Αρχή ο κ. Καλαφατέλης αντιμετώπισε τα ζωτικά- κυριολεκτικά- προβλήματα της πόλης.

Η επανάκαμψή τους πιο δυναμικά το 2013 σημαδεύτηκε από κλιμακούμενες καταγγελίες για συγκεκριμένα ζητήματα, που κύριο  και κοινό χαρακτηριστικό είχαν την προστασία του περιβάλλοντος. Το οποίο μάλλον πάσχει σοβαρά στο Κρυονέρι: Οι πυλώνες της ΔΕΗ, οι κεραίες της κινητής τηλεφωνίας, οι καταπατήσεις εκατοντάδων στρεμμάτων δημοσίων εκτάσεων γύρω από την πόλη τους, είναι και παραμένουν τα θέματα που αναδεικνύονται καθημερινά από το blog της Κίνησης.

Ειδικά για το τελευταίο (μείζον) πρόβλημα, οι αναρτήσεις τους και οι αντιδράσεις που προκάλεσαν- σ.σ. τα σχόλια αναγνωστών εκτός από την επιδοκιμασία, «επιτέλους κάποιος λέει τα πράγματα με το όνομά τους και δεν φοβάται να τα βάλει με τοπικά συμφέροντα που βολεύονται με την ένοχη σιωπή», περιελάμβαναν και απειλές και λασπολογία- δείχνουν πως  πολλοί είναι εκείνοι στο Κρυονέρι που θα ήθελαν απαντήσεις σε ερωτήματα, μέχρι στιγμής αναπάντητα και καταχωνιασμένα. Και πως κάποιοι θα προτιμούσαν να αφήσουν τα πράγματα ακριβώς ως έχουν…

Η Κίνηση Πολιτών όμως δεν περιορίστηκε σε σποραδικές αναρτήσεις. Ο φάκελος με το υλικό για τα καταπατημένα του Κρυονερίου φτάνει σε… ύψος αρκετούς πόντους. Το ίδιο και το υλικό για τις κεραίες της κινητής τηλεφωνίας.

Πρωτοστατεί εξάλλου η Κίνηση στις κινητοποιήσεις για την απομάκρυνσή τους από τον αστικό ιστό. Και τα μέλη της δεν σταματούν στις καταγγελίες- που θα ήταν εν πολλοίς αναποτελεσματικές- αλλά προχωρούν στη διατύπωση συγκεκριμένων και πλήρως εφαρμόσιμων προτάσεων προς πάσα κατεύθυνση, μετά από ενδελεχή έρευνα σε κάθε δυνατή πηγή.

Εδώ και λίγες εβδομάδες η Κίνηση Πολιτών μοιάζει με μια πολύφερνη νύφη, που στην ποδιά της σφάζονται παλληκάρια: Με πλήρη στοιχεία για τα προβλήματα που απασχολούν την άλλη Κοινότητα στην άκρη της πόλης και με μελετημένη (μια) προσέγγιση της λύσης τους, αποτελούν μαγνήτη για τις δημοτικές παρατάξεις. Σχεδόν όλες- πλην Λαϊκής Συσπείρωσης- έχουν επιδιώξει συνάντηση με μέλη της Κίνησης- και είναι φυσικό και λογικό: Η Κίνηση Πολιτών Κρυονερίου είναι το όνειρο περί συλλογικότητας κάθε δημοτικής παράταξης που σέβεται τον εαυτό της και τις διακηρύξεις περί συμμετοχικής αυτοδιοίκησης  και διαβούλευσης με μαζικά κινήματα. Η ίδια η Κίνηση ξεκαθαρίζει βέβαια πως σκοπός της δεν είναι ούτε η κάθοδός της στις δημοτικές εκλογές (παρόλο που τής έχουν γίνει σχετικές και άκρως δελεαστικές κρούσεις…) ούτε κι η επίλυση των προβλημάτων όλης της πόλης. Επιπλέον δεν παύει να τονίζει πως κινείται ανεξάρτητα από δημοτικές και άλλες προτιμήσεις, με γνώμονα και μόνο την αγάπη για τον τόπο της και παρακολουθεί στενά τις προεκλογικές διεργασίες των παρατάξεων, περιμένοντας από αυτές τη δέσμευση στα συγκεκριμένα ζητήματα.

Στα παραπάνω, και μάλιστα σωρευτικά, βρίσκεται το μυστικό της επιτυχίας- που μακάρι να γίνει παράδειγμα προς μίμηση σ’ όλες τις γειτονιές της πόλης. Γιατί οι «Κρυονερίστας» μόνοι τους προφανώς δεν θα φέρουν την άνοιξη. Ανοίγουν όμως το δρόμο.