logo


Η φωτογραφία είναι από τη συνεδρίαση του Τοπικού Συμβουλίου της Δ.Κ. Διονύσου την Τετάρτη 19 Μαρτίου, την τελευταία ίσως για την παρούσα θητεία. Οι 5 εικονιζόμενοι τοπικοί σύμβουλοι- και ο Γραμματέας του Τ.Σ.- έχουν δίκιο να χαμογελούν: Ολοκληρώνουν τη θητεία τους έχοντας παραγάγει εκατοντάδες αποφάσεων, έχοντας ασχοληθεί με όλα τα-  μικρά και μεγάλα- προβλήματα της πόλης τους, έχοντας αντιμετωπίσει και αποκρούσει και παράπονα και διαμαρτυρίες και επιθέσεις, μέχρι και μηνύσεις!

Και έχουν και άδικο να χαμογελούν. Ο απολογισμός των αποφάσεών τους, που έχουν υλοποιηθεί ή έστω δρομολογηθεί, είναι θλιβερός:

Ο κατάλογος με τις λακκούβες, πάνω από 100 σε όλη τη Δημοτική Kοινότητα Διονύσου, εμπλουτίζεται κάθε μέρα. Οι προτάσεις για το Τεχνικό Πρόγραμμα, δηλαδή τα έργα που είναι απαραίτητα για την πόλη, όπως κατατέθηκαν το 2011, έτσι (ξανα)κατατέθηκαν και το 2012 και το 2013 και το 2014. Η ερώτηση για το πού πήγαν τα χρήματα που- καλώς ή κακώς- άφησε στο ταμείο της κοινότητας η προηγούμενη Διοίκηση Δαρδαμάνη, αγνοείται συστηματικά. Ο μηχανολογικός εξοπλισμός της πόλης- για τον οποίο δικαίως επαίρονταν οι προηγούμενες διοικήσεις-  βρίσκεται διάσπαρτος στο Δήμο Διονύσου, ενώ μεγάλο μέρος του είναι παροπλισμένο από ζημιές και παραμένει ακινητοποιημένο.                 

                                                                                                                     Επιπλέον, επισημάνσεις για επικίνδυνα φαινόμενα, όπως ακάλυπτα φρεάτια ή παραμελημένες παιδικές χαρές- σαν κι αυτά που ανέδειξε στο facebook ο (ανεξάρτητος) τοπικός σύμβουλος Τ. Μπάσης (του Ι.)- παραμένουν στο συρτάρι (σ.σ.  μια που τώρα μπαίνουμε στην  «πενταετία της γειτονιάς», όπως το έχει θέσει ο απερχόμενος Δήμαρχος…)

Η διαπίστωση πως ο Δήμος Διονύσου έχει ξεχάσει την Κοινότητα στην άκρη της πόλης λειτούργησε ως συνεκτικός ιστός για τους 5 τοπικούς συμβούλους, κάποιοι από τους οποίους, όπως ο Γ. Δανέζης, δεν δίσταζαν να ζητούν την αυτονόμηση της Δημοτικής Κοινότητας Διονύσου από τον Καλλικρατικό Δήμο. Αξίζει επίσης να σημειωθεί εδώ η έκρηξη του Ν. Αντάπαση από τη Συμμαχία για τον Πολίτη στη συνεδρίαση της 19/3: Θεομπαίχτες, Μας κοροϊδεύουν, Φτάνει πια- τόνιζε σε κάθε ευκαιρία. Την έκρηξη αυτή συνόδευε και επιστολή- διαμαρτυρία- καταγγελία, με αναφορά και υπενθύμιση σε όλα τα στραβά της Διοίκησης Καλαφατέλη τα τελευταία 3,5 χρόνια, που για τη Δημοτική Κοινότητα Διονύσου κύλησαν άκρως προβληματικά: Ούτε πόροι αλλά ούτε και αρμοδιότητες δόθηκαν από τη Διοίκηση, με αποτέλεσμα οι τοπικοί σύμβουλοι να διεκπεραιώνουν- φιλότιμα μεν αλλά αναποτελεσματικά- απλό διαχειριστικό έργο. Κι αυτό κουτσουρεμένο.

Χαρακτηριστική ήταν η έκκληση της Προέδρου του Τ.Σ. Γ. Κακούρη προς τους συναδέλφους της με αφορμή θέματα απολύτως αναγκαίων προμηθειών, που όμως εκκρεμούν μήνες: «Ελάτε να τα ψηφίσουμε, μήπως και γίνουν τώρα που πλησιάζουν οι εκλογές»!!!

Η ίδια, όπως έχει ήδη ανακοινώσει στην παράταξη της Ενωτικής Πρωτοβουλίας με την οποία εξελέγη, δεν θα είναι και πάλι υποψήφια. Από την άλλη πλευρά, τρεις τοπικοί σύμβουλοι- ο Τ. Μπάσης του Μ. και ο ξάδερφός του Τ. Μπάσης του Ι., μαζί με τον Γ. Δανέζη- θα βρεθούν συνυποψήφιοι στο ίδιο ψηφοδέλτιο της Δημοτικής παράταξης Διόνυσος  Ανοιχτοί Ορίζοντες με επικεφαλής το Δ. Ζαμάνη. Τέλος, ο Ν. Αντάπασης θα συνεχίσει με τη Νέα Πνοή του Π. Μπιτάκου.

Τα βασικά σημεία της επιστολής- διαμαρτυρίας Αντάπαση έχουν ως εξής:

«Το θέμα αυτό μου δίνει την αφορμή, να ανατρέξω στο προσωπικό μου Αρχείο και να θυμηθώ ορισμένα μόνον από τα προβλήματα αλλά και τα γενικότερα θέματα, που είχα θέσει και συγχρόνως απετέλεσαν δαιτήματα όλων μας και τα οποία, δυστυχώς, παρέμειναν αναπάντητα και άλυτα, για να μας θυμίζουν τη πλήρη αφερεγγυότητα της σημερινής Δημοτικής Αρχής.

Ενδεικτικά, λοιπόν, αναφέρω ότι:

·       Ποτέ δεν πήραμε απάντηση, για το πού πήγαν τα 2.000.000 Ευρώ, που η Δημοτική Αρχή Δαρδαμάνη άφησε, για έργα, στο Δημοτικό Ταμείο.

·      Ποτέ δεν αντιμετωπίσθηκαν τα προβλήματα του Δημοτικού οδικού μας δικτύου, που έχουν σχέση με τις αμέτρητες λακκούβες, τους σωρούς με τις πευκοβελόνες, τα διαχεόμενα λύμματα κ.λπ.

·      Ποτέ δεν αντιμετωπίσθηκαν τα προβλήματα του ακινητοποιημένου Μηχανολογικού εξοπλισμού, (ανάμεσα σε αυτά και ο πανάκριβος κλαδοκόφτης). Ευτυχώς που μας λυπήθηκε ο Θεός και τα τελευταία χρόνια δεν είχαμε χιόνια.

·      Δεν αντιμετωπίσθηκε το έργο τις Αποχέτευσης με τη δέουσα σοβαρότητα. Θυμίζω ότι το έργο εντάχθηκε στο ΕΠΕΡΑΑ το έτος 2011. Πέρασαν, με αδράνεια, δύο ολόκληρα χρόνια για να δημοπρατηθεί, μόλις, το Νοέμβριο του 2013. Συνέπεια: Θα χαθούν τα μισά λεφτά., αφού χρηματοδότηση γι’ αυτό το έργο θα υπάρχει μόνον για 1,5 έτος ακόμη (μέχρι τέλος του 2015), ενώ το έργο θα κρατήσει, σίγουρα τρία χρόνια και τον ακριβό λογαριασμό (16 εκ. Ευρώ), θα τον πληρώσουν οι Δημότες μας.

·      Ποτέ δεν πήραμε απάντηση για την ελλιπή στελέχωση της Δημοτικής μας Κοινότητας, με αποτέλεσμα να αναγκάζονται οι συμπολίτες μας να μετακινούνται και να ταλαιπωρούνται στο Κεντρικό Δήμο.

·      Ποτέ δεν αντιμετωπίσθηκε το πρόβλημα με τις υγρασίες στο χώρο, όπου στεγάζεται η βιβλιοθήκη μας, λες και διαθέτουμε πολλά Δημοτικά κτήρια (μόνον ένα!), στην περιοχή μας.

·Δεν πληροφόρησε και δεν πήρε καμιά πρωτοβουλία για να συντονίσει τους Δημότες μας για το σοβαρό Δασικό πρόβλημα, που οι ακρότητες των Δασαρχών έχουν ανακινήσει.  Αντίθετα, έκρυψε στα Δημοτικά συρτάρια το σχετικό χάρτη, που συνέταξε η Τεχνική Υπηρεσία του Δήμου και το πρόβλημα εντοπίσθηκε, όλως τυχαίως από Δημ. Σύμβουλο της Παράταξής μας.

Αξιότιμη κυρία Πρόεδρε, αξιότιμοι Κύριοι Σύμβουλοι

Τα περισσότερα από τα παραπάνω προβλήματα θα μπορούσαμε να τα είχαμε αντιμετωπίσει στο Τοπικό μας Συμβούλιο, αν με βάση τις προβλέψεις του Νόμου Καλλικράτη, μας είχαν αποδοθεί οι αρμοδιότητες και οι πόροι που μας ανήκουν.

Δυστυχώς, η Δημοτική Αρχή του κ. Καλαφατέλη, λειτουργώντας στη λογική των πελατειακών σχέσεων, που με τη σειρά της απαιτεί συγκεντρωτική λειτουργία, άλλα μας επιφύλαξε. Ουσιαστικά μας οδήγησε σε μια ιδιότυπη πολιτική ασφυξία, στερώντας μας τη δυνατότητα να παρεμβαίνουμε για την επίλυση απλών αλλά βασικών τοπικών προβλημάτων και με τελικό αποτέλεσμα τη σημερινή εικόνα ερήμωσης και εγκατάλειψης της περιοχής μας.

Θέλω δε να επισημάνω στο σημείο αυτό, ότι αποτελεί τιμή και για σας κ. Πρόεδρε, αλλά και για τους υπόλοιπους Τοπικούς Συμβούλους, που εκλεγήκατε με το ψηφοδέλτιο του σημερινού Δημάρχου, ότι όλοι μαζί εναντιωθήκαμε στην παραπάνω λογική, βάζοντας πάνω απ’ όλα το συμφέρον των Συμπολιτών μας.

Όμως, να επισημάνω, ότι έχουμε ακόμη μια υποχρέωση, με αφορμή τις διαπιστώσεις αυτές: Να μεριμνήσουμε, ώστε η παρούσα Δημοτική Αρχή, με αυτές τις λογικές, να αποτελέσει παρελθόν και ταυτόχρονα, να γίνουμε ιδιαίτερα προσεκτικοί, για τις επιλογές μας στο μέλλον».