logo


Την πρώτη θέση στον πανευρωπαϊκό διαγωνισμό κόμικ του Συμβουλίου της Ευρώπης, με θέμα «Δημοκρατία και Ανθρώπινα Δικαιώματα στο Σχολείο», κατέλαβε ο μαθητής του ΕΠΑΛ Διονύσου, Τ. Καραμίντζας. Μάλιστα, το ΕΠΑΛ μετράει ακόμη μία σημαντική διάκριση στον ίδιο διαγωνισμό, με την συμμετοχή του Ν. Κοτροκόη, που έφτασε στην δέκατη τρίτη θέση.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της επίσημης ιστοσελίδας του διαγωνισμού και τις ανακοινώσεις του ΥΠΑΙΘ, ο αριθμός των έργων που κατατέθηκαν έφτασε στα 322 και οι συμμετοχές από την Ελλάδα ήταν αρκετές. Το Σχολείο υπέβαλε 5 συμμετοχές, από 4 μαθητές όλων των τάξεων και διαφόρων ειδικοτήτων. Όλα τα έργα ήταν προϊόντα αποκλειστικά της δημιουργικότητας και της φαντασίας των παιδιών, από την σύλληψη της ιδέας μέχρι την τελική δημιουργία των σχεδίων και την συγγραφή των κειμένων. Δεν υπήρξε κατεύθυνση ή επέμβαση από τους καθηγητές  πέραν από επουσιώδεις συμβουλές για την καλύτερη μετάφραση κάποιων κειμένων στην αγγλική γλώσσα.

Στις 20 Φεβρουαρίου 2014, ανακοινώθηκε από τους διοργανωτές η λίστα των 34 έργων, που πέρασαν στην δεύτερη φάση του διαγωνισμού, και η πρόκριση των δύο από τους τέσσερις μαθητές μας ήταν ήδη μία μεγάλη επιτυχία. Η επιλογή σε αυτό το στάδιο έγινε αποκλειστικά από επιτροπή κριτών, με κριτήρια όπως το περιεχόμενο και το μήνυμα του έργου, την αισθητική του αξία και την  πρωτοτυπία της σύλληψης. Στην συνέχεια και μέχρι τις 5 Μαρτίου 2014 διεξήχθη ανοικτή ηλεκτρονική ψηφοφορία, για την ανάδειξη των δέκα τελικών νικητών, η λήξη της οποίας βρήκε το έργο του Τάσου στην πρώτη θέση.

Ο Τάσος, φοιτά στην Β’ τάξη και ακολουθεί τον Τομέα Πληροφορικής. Το έργο του, με τίτλο «BOOM» και κωδικό #251 στην ιστοσελίδα του διαγωνισμού, παρουσιάζει με χιουμοριστικό τρόπο τα εκρηκτικά αποτελέσματα που φέρνουν οι κοινωνικές αδικίες. Ο Νίκος, το κόμικ του οποίου έχει τον κωδικό #250, παρακολουθεί την Α’ τάξη και τον Κύκλο Επιλογής Τεχνολογικών Εφαρμογών.

Σύμφωνα πάντα με τις επίσημες ανακοινώσεις «τα βραβευμένα έργα θα τύχουν μεγάλης προβολής των μέσων ενημέρωσης και θα εκτεθούν ηλεκτρονικά στις ιστοσελίδες των ευρωπαϊκών θεσμικών οργάνων, του Συμβουλίου της Ευρώπης και των εταίρων σε πολλά δίκτυά μας (σ.σ.: του Σ.τ.Ε.). Οι δέκα κορυφαίες συμμετοχές θα προβληθούν ως μια σημαντική συμβολή στην Εκπαίδευση για τη Δημοκρατική Ιδιότητα του Πολίτη και τα Ανθρώπινα Δικαιώματα και θα συμπεριληφθούν σε μια ή περισσότερες ταινίες μικρού μήκους.»

Για εμάς, τους εκπαιδευτικούς του ΕΠΑΛ Κρυονερίου Δήμου Διονύσου, η χαρά για τη διάκριση και των δύο μαθητών είναι μεγάλη, γιατί νιώθουμε υπερήφανοι για την σημαντική επιτυχία των «παιδιών μας», αλλά και γιατί θεωρούμε ότι η πρωτιά σε έναν πανευρωπαϊκό καλλιτεχνικό διαγωνισμό με πολιτικό θέμα αποκτά ακόμη μεγαλύτερη σημασία προερχόμενη από έναν μαθητή της Τεχνικής Επαγγελματικής Εκπαίδευσης, λόγω του μηνύματος που μεταφέρει.

Ν.Πλέσσας Διευθυντής ΕΠΑΛ

Ιω. Συμεωνίδου Εκπαιδευτικός Πληροφορικής 

Οι δραστηριότητες όμως του ΕΠΑΛ επεκτείνονται και σε επιμορφωτικές και ευρύτερα εκπαιδευτικές δράσεις:

ΕΠΙΜΟΡΦΩΣΗ 

Στον χώρο εκδηλώσεων του ΕΠΑΛ Κρυονερίου, πραγματοποιήθηκε με επιτυχία Επιμορφωτική Ημερίδα με θέμα τις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας και ειδικότερα τις Ανεμογεννήτριες, την οποία οργάνωσε η καθηγήτρια του ΕΠΑΛ Ε. Γεωργαντζή.

Εισηγητής της ομιλίας ήταν ο Ι. Κουρής Ηλεκτρολόγος Μηχανικός Α.Π.Θ. που μας ανέλυσε την δομή και λειτουργία των Ανεμογεννητριών της εταιρείας vestas στην οποία εργάζεται.

Την επιμόρφωση αυτή, παρακολούθησαν καθηγητές και μαθητές του Τεχνολογικού Τομέα του Σχολείου μας. Ακολούθησε συζήτηση, στην οποία απαντήθηκαν απορίες των μαθητών και αναφέρθηκαν οι δυνατότητες και η εξέλιξη που μπορούν να έχουν σε τέτοιου είδους εταιρείες.

ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΕΣ ΕΠΙΣΚΕΨΕΙΣ

Σε κάθε Σχολική χρονιά η φοίτηση, στο Μοναδικό Επαγγελματικό Λύκειο του Δήμου Διονύσου, συνδέεται με τις εκπαιδευτικές επισκέψεις των μαθητών σε διάφορες εταιρείες, προκειμένου να αποκομίσουν γνώσεις και εμπειρία για την επαγγελματική τους εξέλιξη. Οι εκπαιδευτικές επισκέψεις αποτελούν, ως γνωστό, αναπόσπαστο μέρος της φοίτησης των μαθητών του Επαγγελματικού Λυκείου:

1)    Επίσκεψη,  στην Ελληνική Αεροπορική Βιομηχανία (Ε.Α.Β.). στο Σχηματάρι.

Οι μαθητές της Β’ και Γ’ τάξης Τομέα Οχημάτων με υπεύθυνο καθηγητή τον  Γ. Βενιέρη και συνοδούς τους Αικ. Καυγαλάκη, Μ. Σωτηριάδου και τον Κ. Χαλκιόπουλο,  καθώς και

οι μαθητές της Γ’ τάξης του Τομέα Πληροφορικής με υπεύθυνη καθηγήτρια την Ε. Χατζηανδρέου και συνοδό  την Ι. Συμεωνίδου, ξεναγήθηκαν υποδειγματικά από τον Κ. Σταυριανάκη, Προϊστάμενο Υπηρεσίας Επικοινωνίας & Δημοσίων Σχέσεων της Ε.Α.Β.   στους χώρους:

Επισκευής – συντήρησης αεροσκαφών, στα δοκιμαστήρια κινητήρων, στον χώρο ανακατασκευής αεροσκαφών, στο χώρο συντήρησης καθισμάτων πιλότων μαχητικών αεροσκαφών, στο χώρο πληροφορικών συστημάτων καθώς και σε διοικητικούς χώρους της Εταιρείας.

Η μοναδική αυτή Ελληνική Βιομηχανία πρόσθεσε πολλά θετικά στοιχεία στη γνώση των μαθητών καθώς και προβληματισμό για την επαγγελματική τους πορεία και εξέλιξη.

2) Eπίσκεψη,  στην CITROEN ΩΜΕΓΑ ΕΛΛΑΣ στην Αθήνα

Οι μαθητές της Β’ τάξης Τομέα Οχημάτων με υπεύθυνο καθηγητή τον  Γ. Βενιέρη και συνοδό την Μ. Σωτηριάδου   καθώς και οι μαθητές της Β’ τάξης Τομέα Οικονομίας-Διοίκησης με υπεύθυνη καθηγήτρια την Α. Καλεράντε  και συνοδό την Κ. Κόγια ξεναγήθηκαν, από τον Γρ. Λιανό και Π. Βαρβαρήγο ιδιοκτήτες της κάθετης Μονάδας Αντιπροσωπείας αυτοκινήτων στους χώρους:

Επισκευής – συντήρησης αυτοκινήτων, επισκευής και βαφής αμαξωμάτων, πώλησης καινούργιων και μεταχειρισμένων αυτοκινήτων, των Οικονομικών υπηρεσιών, των πληροφορικών συστημάτων καθώς και στους διοικητικούς χώρους της Εταιρείας.

Η επίσκεψη αυτή, έδωσε την δυνατότητα στους μαθητές να γνωρίσουν τη λειτουργία μιας οργανωμένης εταιρείας στο χώρο του αυτοκινήτου και άνοιξε τον δρόμο για πιθανή επαγγελματική αποκατάστασή τους.