logo


Η Κυριακή 30 Μαρτίου, μπορεί να αποδειχθεί ημέρα- σταθμός στην υπόθεση της απομάκρυνσης της κεραίας της WIND  απέναντι από το Γυμνάσιο- Λύκειο του Κρυονερίου.  Η σημαντική εξέλιξη προήλθε στην πρώτη από τις δυο κινητοποιήσεις για την κεραία, που πραγματοποιήθηκε στο Πνευματικό Κέντρο της Δημοτικής Κοινότητας από την Επιτροπή Κατοίκων, με στόχο να συγκεντρωθούν τα απαιτούμενα χρήματα- 5.000 ευρώ- για την άσκηση προσφυγής ενώπιον του ΣτΕ.

Στο πλαίσιο αυτής της συγκέντρωσης το μέλος της Επιτροπής Κατοίκων δικηγόρος Ν. Παπαϊωάννου προσκόμισε δυο πρόσφατες αποφάσεις αστικών δικαστηρίων, που γνωμοδότησαν θετικά στην αίτηση ασφαλιστικών μέτρων για προσωρινή απομάκρυνση κεραίας κινητής τηλεφωνίας στο  Ίλιον και στο Πολύγωνο. Στην πρώτη περίπτωση- στο Ίλιον- , όπου η κεραία βρίσκεται επίσης δίπλα σε σχολεία και είναι και παράνομη, η αίτηση κατατέθηκε από τον ίδιο το Δήμο και στη δεύτερη- στο Πολύγωνο- από Συλλόγους Γονέων και παροδίους. Αυτό που έχει σημασία είναι το σκεπτικό των δικαστών, που οδήγησε στην απόφασή τους για την απομάκρυνση, εντός 5 ημερών, των αντίστοιχων κεραιών: Δέχτηκαν λοιπόν οι δικαστές πως αφενός μεν ο Δήμος έχει αφ’ εαυτού έννομο συμφέρον για την αίτηση ασφαλιστικών μέτρων, μια που είναι υπεύθυνος για την ποιότητα ζωής των δημοτών και των κατοίκων του. Και αφετέρου πως στην επιστημονική κοινότητα υπάρχει ασάφεια όσον αφορά στις επιπτώσεις- βραχυπρόθεσμες και μακροπρόθεσμες- από την ακτινοβολία των κεραιών, ενώ και τα θεσπισθέντα με τον νόμο Βορίδη όρια για την ασφαλή εκπομπή ακτινοβολίας είναι κατά πολύ υψηλότερα από ό, τι σε άλλες χώρες.

Τα παραπάνω, σύμφωνα και με τον κ. Παπαϊωάννου αλλά και με συναδέλφους του που επίσης παρευρίσκονταν στην κινητοποίηση, αποτελούν ισχυρό πρόκριμα για μια αντίστοιχη θετική εξέλιξη, εφόσον είτε οι κάτοικοι μόνοι τους είτε μαζί με το Δήμο ζητήσουν  ασφαλιστικά μέτρα για τη συγκεκριμένη κεραία στο Κρυονέρι. Προσφέρθηκε μάλιστα ο κ. Παπαϊωάννου να προχωρήσει δωρεάν τη  διαδικασία, μετά από σχετική εξουσιοδότηση των Συλλόγων Γονέων και  παροδίων. Σύμφωνα, τέλος, με δηλώσεις μελών της Επιτροπής Κατοίκων, μετά και από συνάντηση με το Δήμαρχο Διονύσου Γ. Καλαφατέλη για το θέμα, ο τελευταίος συνήνεσε στην κίνηση νομικής διαδικασίας για την απομάκρυνση της κεραίας.

Να σημειωθεί εδώ πως μετά την παραπάνω συγκέντρωση- όπου δυστυχώς και πάλι η συμμετοχή ήταν μικρή- πραγματοποιήθηκε μουσική διαμαρτυρία μετά φαγητού, μπροστά από το σχολείο και το σπίτι όπου βρίσκεται η κεραία, στην οποία παρευρέθηκαν ο κ. Καλαφατέλης, η επικεφαλής της Λαϊκής Συσπείρωσης Ζ. Σώκου, ο επικεφαλής της Δημοκρατικής Ανατροπής Γ. Ζυγούνας, μέλη της Ένωσης Γονέων  και αρκετοί- αλλά όχι πολλοί- κάτοικοι.

Από τις δυο κινητοποιήσεις κρατούμε την ερώτηση γονιού, που το παιδί του φοιτά στο Γυμνάσιο στο Κρυονέρι: «Μήπως ξέρετε αν τα σχολεία της Κηφισιάς είναι καλά; Αν και το κόστος στη μετακίνηση θα είναι μεγάλο, θέλω να πάρω το παιδί μου από εδώ. Έχουμε τους πυλώνες, έχουμε και τις κεραίες, δεν μας σώζει τίποτα».