logo


Με στόχο τη συν-διαμόρφωση του προγράμματος αναφορικά με το περιβάλλον, τα τεχνικά έργα, τις υποδομές και το δασικό- οικιστικό- πολεοδομικό καθεστώς της πόλης πραγματοποιήθηκε χτες βράδυ στην Άνοιξη η δεύτερη κατά σειρά ανοιχτή θεματική εκδήλωση της Δημοκρατικής Ανατροπής Διονύσου. Την παρουσίαση, που υποστηριζόταν από προβολή slides,  έκανε η ομάδα των μηχανικών της παράταξης, ανάμεσα στους οποίους ήταν ο Μ. Ουρανός, ο Χρ. Κατσούλης, η Λ. Φέρμελη και η  Γ. Νικολαΐδου, και την παρακολούθησαν πολλοί δημότες, που κατέθεσαν και προβληματισμούς και προτάσεις. Εξάλλου, όπως τόνισε και ο επικεφαλής της Δημοκρατικής Ανατροπής και υποψήφιος Δήμαρχος Γ. Ζυγούνας, αυτό που χτες παρουσιάστηκε ήταν «μία πρώτη προσέγγιση, η οποία στην πορεία θα εμπλουτισθεί από τους δημότες ή μπορεί και να αλλάξει τελείως».

Στην ουσία του το πρόγραμμα της δημοτικής παράταξης στηρίζεται σε μια σειρά θεμελιωδών αρχών, υπό το πρίσμα των οποίων αντιμετωπίζονται τα προβλήματα της πόλης:Η υπεράσπιση του δημοσίου χώρου, της κατοικίας και  του περιβάλλοντος από τις επιθέσεις των νεοφιλελεύθερων πολιτικών, η διασφάλιση της ποιότητας ζωής των κατοίκων, η διατήρηση της φυσιογνωμίας της πόλης και η αισθητική αναβάθμισή της, η διατήρηση της κληρονομιάς μας, η υπεράσπιση του δημόσιου χώρου και του φυσικού πλούτου από το ΤΑΙΠΕΔ, η διεκδίκηση της αύξησης πόρων και αξιοποίηση όλων των χρηματοδοτικών προγραμμάτων, η διαφάνεια σε όλες τις διαδικασίες που διέπουν τα δημόσια έργα ώστε να αποφευχθούν οποιεσδήποτε πελατειακές σχέσεις ή παραταξιακές – πολιτικές σκοπιμότητες.

Με το μυαλό στις παραπάνω αρχές αναζητούνται λύσεις σε προβλήματα όπως οι κεραίες κινητής και οι πυλώνες της ΔΕΗ, το ΤΥΠΕΤ Διονύσου και Αγ. Στεφάνου, οι δημόσιοι- κοινόχρηστοι χώροι, οι υποδομές και η συντήρησή τους, αλλά και τα σοβαρότατα προβλήματα που συνδέονται με το οικιστικό και δασικό πρόβλημα της πόλης, που απειλεί εκατοντάδες νοικοκυριά σ’ όλες τις γειτονιές του Διονύσου. Για το συγκεκριμένο, μάλιστα, θέμα, προτίθεται η Δημοκρατική Ανατροπή να οργανώσει ξεχωριστή συνάντηση- «και ημερίδα θα μπορούσαμε, και πάλι λίγη θα ήταν», είπε χαρακτηριστικά ο κ. Ουρανός- ώστε να συζητηθούν σε βάθος και διεξοδικά όλες οι πλευρές- νομικές και τεχνικές- του ζητήματος.

Αξίζει επιπλέον να αναφερθούν τα παρακάτω, όπως προέκυψαν από τις ερωτήσεις δημοτών:

*Το σενάριο του Δήμου που θέλει τις εργασίες για την αποχέτευση να ξεκινούν στα τέλη Απριλίου είναι μάλλον αισιόδοξο, τόνισε ο κ. Κατσούλης, προσθέτοντας πως δεν έχει υπογραφεί ακόμη σύμβαση με τον εργολάβο

*Οι πόροι, που διεκδικούνται για κάθε έργο και παρέμβαση μέσα στο πρόγραμμα της Ανατροπής, θα αναζητηθούν κατά κύριο λόγο από το ΕΣΠΑ 2014-2020, μια που οι κρατικές χρηματοδοτήσεις μειώνονται κάθε χρόνο και περισσότερο, καθώς και από ίδιους πόρους του Δήμου. Επιπλέον, και απαντώντας σε σχετική ερώτηση εκπροσώπου της Κίνησης από το Κρυονέρι, ο κ. Ουρανός, αν και προσωπικά επιφυλακτικός απέναντι στη σύμπραξη Δημόσιου με Ιδιωτικό Τομέα (ΣΔΙΤ), δεν την απέκλεισε, ιδίως για έργα  μικρής κλίμακας και μέσα από αυστηρές προϋποθέσεις διαφάνειας και ελέγχου.

*Η εφαρμογή του Ρυμοτομικού Σχεδίου στη Δημοτική Κοινότητα Διονύσου ήταν άλλο ένα ζήτημα που επίσης συζητήθηκε, μετά από ερώτηση της Οδού Διονύσου: Πρόθεση της παράταξης είναι εφαρμογή του ρυμοτομικού, όπως και η ενεργοποίηση- και εδώ με αυστηρές προϋποθέσεις-  των δύο σημείων τοπικής αγοράς που αυτό προβλέπει ένθεν και ένθεν της Λ. Διονύσου, τόνισε η κ. Φέρμελη, κάτοικος και η ίδια της περιοχής. Εντούτοις, και μετά από παρέμβαση δημότη που παρακολουθούσε τη συζήτηση, το θέμα μάλλον θα αποτελέσει αφορμή… τοπικού δημοψηφίσματος, αν η Δημοκρατική Ανατροπή αναδειχθεί σε Διοίκηση του Δήμου στις 25 Μαΐου.

*Στο ερώτημα της Κίνησης από το Κρυονέρι  «… πόσο αποφασισμένη είναι η Ανατροπή να αντιταχθεί σε οργανωμένα συμφέροντα που παρανόμως χρησιμοποιούν δημόσιες εκτάσεις για επαγγελματικούς σκοπούς με απροσδιόριστες περιβαλλοντικές επιπτώσεις για την ευρύτερη περιοχή του Κρυονερίου»,  ο επικεφαλής κ. Ζυγούνας διεμήνυσε πως «η παράταξη δεν έχει δεσμεύσεις από «κολλητούς», σόγια και οικογένειες κι αυτό αποτελεί την εγγύηση ότι οι ενέργειές μας θα λαμβάνουν υπόψη το δημόσιο συμφέρον και όχι τα ψηφαλάκια».

*Δεν ακουμπάει, τέλος και τουλάχιστον προς το παρόν, η Δημοκρατική Ανατροπή το θέμα της καύσης των νεκρών παρόλο που επιτρέπεται πια από τη νομοθεσία. Όπως παραδέχθηκε ο κ. Ουρανός, το θέμα σκοντάφτει και στην εκκλησία αλλά και στη θρησκευτική πεποίθηση μεγάλου μέρους της κοινωνίας, ενώ η ανακίνησή του τώρα θα ήταν άκαιρη.