logo


Με ανοιχτή επιστολή προς 6 Υπουργούς -Μεταφορών & Επικοινωνιών, Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής, Υγείας, Ανάπτυξης & Ανταγωνιστικότητας του Πολίτη- ο Δήμος Διονύσου, υπογραμμίζει την άμεση και επείγουσα ανάγκη αλλαγής του νομοθετικού πλαισίου που διέπει την τοποθέτηση των κεραιών κινητής τηλεφωνίας.

Μεταξύ των τροποποιήσεων σχετικά με την αδειοδότηση στην τοποθέτηση κεραιών τηλεφωνίας προτείνονται:

Α. Η απόλυτη απαγόρευση της τοποθέτησης κεραιών σε απόσταση μέχρι 300 μέτρων από την περίμετρο κτιριακών εγκαταστάσεων βρεφονηπιακών σταθμών, γηροκομείων και νοσοκομείων.  

Β. Η τοποθέτηση κεραιών εντός του αμιγούς αστικού/οικιστικού ιστού, μόνο υπό την προηγούμενη έγκριση του τοπικού Δήμου και εφόσον πρόκειται για κεραίες νέας τεχνολογίας.

Γ.  Η υποχρέωση άμεσης απομάκρυνσης των εντός του αστικού ιστού «κεραιών τεράτων» με δυνατότητα παραμονής τους μόνο υπό την προηγούμενη έγκριση του τοπικού Δήμου και υπό τον όρο της αντικατάστασής τους με νέας τεχνολογίας, έχοντας άλλωστε οι εταιρίες τη δυνατότητα να υποστούν την προς τούτο δαπάνη λόγω των τεραστίων κερδών.

Δ. Να υπάρξει εναρμόνιση στα όρια της επιτρεπόμενης ακτινοβολίας με τα ισχύοντα σε πλείστα από τα κράτη της Ε.Ε. Σημειώνουμε ότι τα ισχύοντα σήμερα όρια στην Ελλάδα είναι από τα υψηλότερα των κρατών της Ε.Ε.

Το πλήρες κείμενο της επιστολής, με ημερομηνία 21 Μαρτίου, έχει ως εξής:

Είναι βέβαιο ότι δεν είμαστε οι πρώτοι που «ενοχλούμε» και σημειώνουμε την ανάγκη για την αλλαγή του νομικού πλαισίου αναφορικά  με την τοποθέτηση των κεραιών κινητής τηλεφωνίας.

Δεν είμαστε «κυνηγοί κεφαλών» των εταιρειών κινητής τηλεφωνίας, ούτε φοβικοί στη χρήση των νέων τεχνολογιών, αλλά αντίθετα επιδιώκουμε την προσαρμογή μας σ’ αυτές και την εξέλιξή μας στο βαθμό που προάγουν την ανάπτυξη και το δημοτικό συμφέρον προς όφελος των δημοτών και πολιτών.

Επίσης δεν ανήκουμε σ’ αυτούς που θεωρούν ότι ορρωδούμε ενώπιον των συμφερόντων των οικονομικών κολοσσών, ενώ ταυτόχρονα δεν θέλουμε να πιστέψουμε ότι η παρούσα οικονομική συγκυρία αποτελεί δικαιολογία για την άμβλυνση της στάσης μας έναντι αυτών και μάλιστα με απρόβλεπτες συνέπειες εις βάρος της υγείας των πολιτών και των παιδιών μας.

Δυστυχώς όμως φαίνεται να το πιστεύουν οι εταιρείες κινητής τηλεφωνίας και οι οικονομικοί κολοσσοί που τις υποστηρίζουν, γιατί διαφορετικά δεν εξηγείται το γεγονός της προκλητικής από αυτές καταστρατήγησης των κειμένων διατάξεων που αφορούν στην τοποθέτηση των κεραιών και της πλήρους αδιαφορίας στη διακινδύνευση της υγείας των πολιτών. Μάλιστα η πρόσφατη νομοθετική ρύθμιση (ν.4053/12) με την ελαστικότητα και τις «ευκολίες» της, επέτρεψε στις εταιρείες αυτές να ενεργούν ασύδοτα και στο βωμό του κέρδους «με την άδεια της πολιτείας», αγνοώντας τις «ευαίσθητες ομάδες πληθυσμού, σχολεία, νηπιαγωγεία», να μετατρέψουν τις πόλεις μας σε πόλεις κεραιών.

Οι Δήμοι είμαστε οι πρώτοι δέκτες της αγανάκτησης και της οργής των πολιτών των τοπικών κοινωνιών και ιδιαίτερα των γονιών, που λόγω της αβελτηρίας της πολιτείας στη λήψη μέτρων προστασίας της υγείας και δη των παιδιών μας, από την έξαρση του φαινομένου της ανέλεγκτης και χωρίς όριο τοποθέτησης των κεραιών «δολοφόνων», όπως- ως γνωστόν- χαρακτηρίζονται από τον πολύ κόσμο, τείνει να λάβει μορφή χιονοστιβάδας με εκτός ελέγχου καταστάσεις και επικίνδυνες προεκτάσεις και μια ματιά στην ειδησεογραφία και στα επεισόδια των τελευταίων μηνών είναι αρκετή για να πείσει και τον πλέον δύσπιστο.

Στο Δήμο μας αυτή η πρακτική και αλαζονική στάση των εταιρειών κινητής τηλεφωνίας με την απίστευτα πολλαπλασιαζόμενη (από πολλούς εκλαμβανόμενη ως σκόπιμη) τον τελευταίο καιρό επιβάρυνση από τις προκλητικές τοποθετήσεις κεραιών σε ευαίσθητους χώρους και δη όλες δίπλα σε σχολεία, σε απόσταση ούτε 70 μέτρων (Σταμάτα, Κρυονέρι, Δροσιά, Αγ. Στέφανος), έχει λάβει τρομακτικά επικίνδυνες διαστάσεις με απρόβλεπτες συνέπειες, αφού πλέον η κοινωνία μας και οι άνθρωποί της αποτελούν «καζάνι που βράζει».

Επειδή η αγανάκτηση και η οργή οδηγούν στην αυτοδικία και σε συρράξεις μεταξύ των συμπολιτών μας, καταστάσεις που σίγουρα έχετε δει να πληθαίνουν τελευταία

Επειδή η ασφάλεια των πολιτών μας, η προστασία της υγείας τους και η συνοχή των τοπικών μας κοινωνιών αποτελούν πρώτιστο καθήκον όλων μας

Υπάρχει άμεση και επείγουσα ανάγκη τροποποίησης του νομοθετικού πλαισίου σχετικά με την αδειοδότηση στην τοποθέτηση των κεραιών κινητής τηλεφωνίας συγκείμενη

α)στην απόλυτη απαγόρευση της τοποθέτησης κεραιών σε απόσταση μέχρι 300 μέτρων από την περίμετρο κτηριακών εγκαταστάσεων βρεφονηπιακών σταθμών, σχολείων, γηροκομείων και νοσοκομείων

β)στην τοποθέτηση κεραιών εντός του αμιγούς αστικού/οικιστικού ιστού (και εκτός της περιοχής υπό άνω στοιχ. Α) μόνον υπό την προηγούμενη έγκριση του τοπικού Δήμου και εφόσον πρόκειται για νέας τεχνολογίας τέτοιες

γ)στην υποχρέωση άμεσης απομάκρυνσης των εντός του αστικού ιστού «κεραιών τεράτων» με δυνατότητα παραμονής τους μόνο υπό την προηγούμενη έγκριση του τοπικού Δήμου και υπό τον όρο της αντικατάστασής τους με νέες νέας τεχνολογίας, έχοντας άλλωστε οι εταιρείες τη δυνατότητα να υποστούν την προς τούτο δαπάνη λόγω των τεραστίων κερδών τους

δ)τέλος, θα πρέπει να εναρμονιστούν τα όρια της επιτρεπόμενης ακτινοβολίας με τα ισχύοντα σε πλείστα από τα κράτη της Ε.Ε. Σημειώνουμε ότι τα ισχύοντα σήμερα όρια στην Ελλάδα είναι από τα υψηλότερα των κρατών της Ε.Ε.

Θέλουμε να πιστεύουμε ότι το αίτημά μας/πρόταση, που αποτελεί κοινό αίτημα όλων των τοπικών κοινωνιών, θα τύχει ανάλογης και δέουσας εκτίμησης για την άμεση ανταπόκρισή σας στην προώθηση και νομοθετική αποδοχή του.

Τι γίνεται στην Κηφισιά

Άλλη πάντως τακτική έχουν ακολουθήσει στο γειτονικό Δήμο της Κηφισιάς, όπου αντιμετωπίζουν επίσης οξυμένο πρόβλημα με την ανεξέλεγκτη τοποθέτηση κεραιών κινητής τηλεφωνίας. Πιο συγκεκριμένα ο Περιβαλλοντικός Σύλλογος Κηφισιά SOS, από την ίδρυσή του το 2007, έχει κατεβάσει 52(!) κεραίες που βρίσκονταν μέσα στον οικιστικό ιστό της πόλης. Σύμφωνα με την Πρόεδρό του Ε. Στρατηγοπούλου, οι εταιρείες κινητής σύρθηκαν ουσιαστικά στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων, μια που έβλεπαν το σήμα τους να χάνεται στην Κηφισιά. Και συναποφάσισαν τη χωροθέτηση κεραιών στην πόλη βάσει συγκεκριμένου σχεδίου που ο Σύλλογος έχει εκπονήσει και πρόκειται να καταθέσει στη Δημοτική Αρχή που θα προκύψει στις προσεχείς τοπικές εκλογές. Στόχος του Συλλόγου, όπως τον έχει εκθέσει και στην Επιστημονική Επιτροπή της Βουλής αλλά και στις αρμόδιες για τις μετρήσεις της ακτινοβολίας αρχές, η πύκνωση του δικτύου των κεραιών και τελευταίας τεχνολογίας αλλά και μικρής έντασης- μέχρι 2,5 watt. Η εκπομπή ακτινοβολίας από αυτές τις κεραίες, λέει στην Οδό Διονύσου η κ. Στρατηγοπούλου, είναι ίση με αυτή από τα κινητά μας τηλέφωνα.