logo


Την ενεργή συμμετοχή όσο περισσότερων κατοίκων και ανήσυχων πολιτών ζητεί με το παρακάτω κάλεσμα η Επιτροπή Κατοίκων του Κρυονερίου, με στόχο να ασκηθεί προσφυγή στο Συμβούλιο της Επικρατείας, ώστε να ακυρωθεί η άδεια της κεραίας, που λειτουργεί απέναντι από το σχολείο της περιοχής εδώ και ένα χρόνο. Όπως επισημαίνουν οι κάτοικοι- που επιπλέον δίνουν ακριβή στοιχεία για το κόστος της προσφυγής- παρόμοιες προσφυγές, με κοινό στόχο την κήρυξη του νόμου αδειοδότησης των κεραιών ως αντισυνταγματικού, πράγμα που θα καθιστά παράνομη την λειτουργία τους. 

Κατ’ αρχάς θα επαναλάβουμε αυτό που όλοι έχουμε πλέον αντιληφθεί, πως το μεγαλύτερο πρόβλημα για τους πολίτες που αγωνίζονται για την προστασία της υγείας τους, είναι το ίδιο το νομοθετικό πλαίσιο αδειοδότησης των κεραιών κινητής τηλεφωνίας που ισχύει στη χώρα μας και το οποίο μοιάζει να έχει συνταχθεί με γνώμονα την εξυπηρέτηση των εταιρειών μάλλον παρά την προστασία του πληθυσμού, αφού:

  • δίνει το δικαίωμα στις εταιρείες κινητής τηλεφωνίας να εγκαθιστούν τις κεραίες εν κρυπτώ, χωρίς να δίδεται καμία δημοσιότητα κατά την έκδοση της άδειας, με μόνη την υποχρέωση ανάρτησης πινακίδας στη βάση της κεραίας, δηλαδή σε σημείο κατά κανόνα απρόσιτο στο ευρύ κοινό, ενώ δεν υποχρεώνει καν τις εταιρείες στη διερεύνηση εναλλακτικών επιλογών ως προς την εγκατάσταση της κεραίας,
  • θέτει πολύ υψηλά όρια, βασισμένα σε «απηρχαιωμένα πρότυπα» (όπως αναφέρεται σε κείμενο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου του 2008), τα οποία αμφισβητούνται από μεγάλη μερίδα της επιστημονικής κοινότητας, χωρίς να λαμβάνει υπ’ όψιν την αρχή της προφύλαξης, η οποία αποτελεί ευρωπαϊκό κεκτημένο.

Γι’ αυτόν τον λόγο και επειδή πιστεύουμε πως η ανησυχία για τις επιπτώσεις στην υγεία μας και κυρίως στην υγεία των παιδιών μας από την μακροχρόνια και συνεχή έκθεση σε ηλεκτρομαγνητικά πεδία είναι απόλυτα δικαιολογημένη, αποφασίσαμε μεταξύ των άλλων να προσφύγουμε στο Συμβούλιο της Επικρατείας με το αίτημα ακύρωσης της άδειας της κεραίας, καθώς και της άμεσης αναστολής της λειτουργίας της (ασφαλιστικά μέτρα). Το κόστος της προσφυγής ανέρχεται στο ποσό των 5.000€, το οποίο αναλύεται ως εξής: 3.400€ για την αίτηση ακύρωσης (εκ των οποίων 390€ για το εξώδικο προς την Ε.Ε.Τ.Τ. έχουν ήδη καταβληθεί, ενώ άλλα 700€ θα πρέπει να καταβληθούν άμεσα και οπωσδήποτε πριν τις 18/04/2014 για την κατάθεση της προσφυγής) και 1.600€ για την αίτηση αναστολής (ασφαλιστικά μέτρα) η οποία εάν κατατεθεί τώρα, θα εκδικαστεί μέχρι τον Σεπτέμβριο. Όπως γνωρίζουμε, βρίσκονται σε εξέλιξη αρκετές παρόμοιες προσφυγές με κοινό στόχο την κήρυξη του νόμου αδειοδότησης των κεραιών ως αντισυνταγματικού, πράγμα που θα καθιστά παράνομη την λειτουργία τους. 

Επειδή είναι αδύνατο ένας μικρός αριθμός κατοίκων να επωμιστούν ένα τόσο υψηλό κόστος, η πραγματοποίηση ή μη της προσφυγής θα εξαρτηθεί από τον αριθμό των συμμετεχόντων. Όσοι επιθυμούν να συμμετάσχουν θα πρέπει να επικοινωνήσουν με την Επιτροπή Κατοίκων στην ηλεκτρονική διεύθυνση —> epitrophkatoikvn@gmail.com

Σημείωση της Οδού Διονύσου: Την ώρα που αναρτούσαμε το παραπάνω κείμενο στο site της εφημερίδας, πληροφορηθήκαμε πως η κεραία απέναντι από το Δημοτικό Σχολείο στο κέντρο του Αγ. Στεφάνου, τελικώς τοποθετήθηκε κάποια στιγμή μέσα στη νύχτα. Στο σημείο, επί της οδού 25ης Μαρτίου, έχουν και πάλι σπεύσει δημοτικοί σύμβουλοι και πολίτες. Υπενθυμίζουμε πως χτες η αντίστοιχη προσπάθεια εμποδίστηκε χάρη στην άμεση και μαζική κινητοποίηση του Δήμου- Δημάρχου, αιρετών και εργαζομένων- που έσπευσαν εγκαίρως. Σε δήλωσή του προς την Οδό Διονύσου ο υποψήφιος με τους Ανοιχτούς Ορίζοντες Δ. Ζαμάνης επισημαίνει πως «αν δεν υπάρξει κοινωνική πίεση, αυξανόμενη από τα κάτω αντίδραση, τότε με το υπάρχον καθεστώς  που τις νομιμοποιεί, κεραίες θα ξεφυτρώνουν παντού στην πόλη. Πρέπει εμείς οι ίδιοι να εμποδίσουμε την εξάπλωσή τους».